αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ γνωριμία σε κατάστημα υπολογιστών, οι 200 δοκιμές, και η δημιουργία ενός project: Οι ιδρυτές του Pelatologio μιλούν στο It’s Possible

Η γνωριμία σε κατάστημα υπολογιστών, οι 200 δοκιμές, και η δημιουργία ενός project: Οι ιδρυτές του Pelatologio μιλούν στο It’s Possible

Είναι από τις ιστορίες που δεν μπορείς να προβλέψεις ότι «κρύβονται» πίσω από ένα business project. Οι Βαγγέλης Γράσσος και Ηλίας Σαραντόγλου συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε ένα κατάστημα υπολογιστών. Τυχαία. Στην συνέχεια δούλεψαν part time εκεί, και έπρεπε να περάσουν 10 ολόκληρα χρόνια για να ξανασυναντηθούν και να διαπιστώσουν ότι μια πλατφόρμα που είχαν φτιάξει για να στηρίξουν την digital επιχείρηση τους, μπορεί να είναι… από μόνη της μια επιχείρηση, αφού καλύπτει μια ανάγκη στην αγορά. Κάπως έτσι έφτιαξαν το Pelatologio. Μια εφαρμογή που τρέχει στο cloud και προσφέρει, ανάμεσα σε άλλα, υπηρεσίες ηλεκτρονικής τιμολόγησης, γρήγορα και απλά.

Οι δύο ιδρυτές μιλούν στο It’s Possible για την ανατρεπτική ιστορία τους και εξηγούν τι ακριβώς κάνει η πλατφόρμα τους. Παράλληλα, σημειώνουν ότι ανέπτυξαν το project τους αποκλειστικά με δικά τους κεφάλαια, κάτι το οποίο τους επέτρεψε να κινηθούν ελεύθερα. Ενώ απαντούν και στο ερώτημα του πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει μια επιχείρηση κάποιος στην Ελλάδα.

Για να πιάσουμε το story από την αρχή: Πως γνωριστήκατε οι δύο συνιδρυτές και πως φτάσατε στην ιδέα του project σας;

Ηλίας: Γνωριστήκαμε πριν από πολλά πολλά χρόνια σε ένα κατάστημα υπολογιστών, στο οποίο τελικά καταλήξαμε αργότερα και οι δύο να εργαζόμαστε part time. Αφορμή για τη γνωριμία μας ήταν μια παλιά έκδοση του MS DOS την οποία αναζητούσε ο Βαγγέλης και είχα μια κόπια στην αποθήκη. Ο μαγαζάτορας μας έφερε σε επαφή και το μοιραίο είχε γίνει. Συνεργαστήκαμε κάποια χρόνια στο κατάστημα και η αλήθεια είναι ότι τα βρίσκαμε επαγγελματικά όμως οι δρόμοι μας χώρισαν αφού ενδιάμεσα υπήρχαν σπουδές, μεταπτυχιακά, στρατός κτλ.

Βαγγέλης: Βρεθήκαμε μετά από σχεδόν 10 χρόνια ξανά στην Αθήνα, όταν η εταιρία στην οποία δούλευε ο Ηλίας αναζητούσε έναν developer για ένα μεγάλο της project. Ο Ηλίας πρότεινε έναν γνωστό του, ο οποίος ήρθε πρόσφατα στην Αθήνα και είχε κάποια σχετική εμπειρία σε μεγάλα projects και αυτός ο γνωστός ήμουν εγώ.

Το θέμα ήταν ότι το αντικείμενο του project που η εταιρία ήθελε ήταν κάτι το οποίο δεν είχα ξανακάνει και με άγχωνε να το αναλάβω. Τότε η συμβολή του Ηλία ήταν καθοριστική αφού μου είπε ότι θα συνεργαστούμε στενά για το συγκεκριμένο project και θα αναλάβει αυτός όλο το project planning μιας που είχε εμπειρία χρόνων πάνω στο αντικείμενο.

Κάπως έτσι συνεργαστήκαμε μετά από σχεδόν μια δεκαετία, το project ολοκληρώθηκε με επιτυχία, πήγε καλά και είδαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά.

Εγώ, μιας και είμαι από την Κρήτη ήθελα να επιστρέψω πίσω κάποια στιγμή για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και πρότεινα τότε στον Ηλία αν θέλει να έρθει Κρήτη και να συνεργαστούμε κάνοντας μαζί μια εταιρεία η οποία θα ασχολείται με το web development, web design κτλ. Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα αλλά ο Ηλίας παραιτήθηκε από την εταιρία που δούλευε και κατέβηκε στην Κρήτη.

Ηλίας: Η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελα και πολύ. Είχα ζήσει εξάλλου στην Κρήτη ως μαθητής και φοιτητής και η ποιότητα ζωής είναι σαφώς καλύτερη από αυτήν της Αθήνας. Πήρα το ρίσκο λοιπόν και δεν το μετάνιωσα.

Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε και οι απαιτήσεις τις δουλειάς όλο και μεγάλωνε αφού επεκτεινόταν και το πελατολόγιο μας. Νομοτελειακά κάπου αρχίσαμε να χάνουμε την μπάλα με τις υποχρεώσεις, με τις προσφορές, με τις πληρωμές, με τα χρωστούμενα κτλ.

Φτιάξαμε λοιπόν ένα δικό μας σύστημα CRM με κάποια στοιχεία από ERP έτσι ώστε να καλύψουμε τις δικές μας ιδιαίτερες ανάγκες και αρχίσαμε να το χρησιμοποιούμε στη προσπάθεια μας να οργανωθούμε καλύτερα. Πέρασαν σχεδόν 10 χρόνια και η αναγκαιότητα του εσωτερικού μας συστήματος πλέον ήταν δεδομένη.

Σε μια χαλαρή κουβέντα που κάναμε σε άσχετο χρόνο καταλήξαμε στο ότι η εφαρμογή είναι πραγματικά αναγκαία, είναι χρήσιμη και αν δεν την είχαμε, αύριο δεν θα μπορούσαμε να δουλέψουμε. Τότε μας ήρθε η ιδέα ότι “Αφού είναι χρήσιμη για εμάς και μας οργάνωσε πρακτικά και οικονομικά, τότε θα είναι χρήσιμη και για άλλους”.

Βαγγέλης: Ναι, Ας την βγάλουμε στην αγορά λοιπόν. Μια κουβέντα ήταν αυτό όμως. Παγώσαμε αρκετά άλλα projects μας και αφιερώσαμε σχεδόν 2 χρόνια στο να αναπτύξουμε από την αρχή την εφαρμογή με νέο interface και λειτουργίες κρατώντας αυτές που είναι πραγματικά χρήσιμες στους πολλούς και προσθέτοντας δεκάδες επιπλέον. Φτιάξαμε τουλάχιστον 10-15 λειτουργικά πρωτότυπα, κάναμε πάνω από 200 κύκλους δοκιμών και σχεδιάσαμε 100άδες παραλλαγές για κάθε λειτουργία και διαδικασία της εφαρμογής μέχρι την ημέρα που τελικά βγήκαμε για πρώτη φορά στην αγορά.

Η εφαρμογή βγήκε στην αγορά ουσιαστικά το τελευταίο τρίμηνο του 2017 και μέχρι σήμερα πραγματικά έχει μεταμορφωθεί 100% αφού η ανάπτυξη, οι αναβαθμίσεις και οι αλλαγές είναι στο ημερήσιο πρόγραμμα. Το feedback που πήραμε από τους πρώτους μας πελάτες ήταν απίστευτο και μας οδήγησε στο να επανασχεδιάσουμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο τεράστια κομμάτια της εφαρμογής φτάνοντας στο σήμερα να είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες πλατφόρμες οργάνωσης και ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην Ελλάδα.

Με απλά λόγια, τι μπορεί να κάνει ένας χρήστης μέσα από την πλατφόρμα σας;

Ηλίας: Το Pelatologio.gr είναι μια εφαρμογή που τρέχει στο cloud, δηλαδή δεν χρειάζεται εγκατάσταση από τον χρήστη, δεν χρειάζονται αντίγραφα ασφαλείας και όλες οι αναβαθμίσεις γίνονται αυτόματα. Αρκεί μια σύνδεση στο Internet και ένας σύγχρονος browser.

Η εφαρμογή προσφέρει καταρχήν υπηρεσίες ηλεκτρονικής τιμολόγησης, γρήγορα και απλά. Είναι ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον για την οργάνωση των υποχρεώσεων ενός επαγγελματία ή μιας ομάδας συνεργατών, την καταγραφή και την κοστολόγηση του χρόνου εργασίας. Διαθέτει ημερολόγιο και φυσικά ολοκληρωμένη οργάνωση των εσόδων, των εξόδων και των αποθεμάτων στις αποθήκες ενός καταστήματος. Πρακτικά μπορεί να οργανώσει ολόκληρη της επιχείρηση του online.

Επιπρόσθετα περιλαμβάνει λειτουργίες όπως ειδοποιήσεις πληρωμών, προτιμολόγια, αναλυτικά στατιστικά για την αποδοτικότητα αλλά και την οικονομική πορεία της επιχείρησης.

Βαγγέλης: Τα πάντα γίνονται online χωρίς τοπική αποθήκευση και μάλιστα κατά την ηλεκτρονική τιμολόγηση υπάρχει η δυνατότητα να σταλεί αυτόματα το τιμολόγιο σε ηλεκτρονική μορφή στον πελάτη με email και sms μειώνοντας επιπλέον το κόστος εκτύπωσης και αποστολής των παραστατικών.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι σήμερα η εφαρμογή είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα η οποία προσφέρει εκατοντάδες λειτουργίες με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο και μπορεί ο κάθε ένας να την χρησιμοποιήσει σε ελάχιστο χρόνο χωρίς να χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη εκμάθηση.

Την σχεδιάσαμε και την κατασκευάσαμε με βάση τις πραγματικές ανάγκες του μέσου επαγγελματία και επιχείρησης στην Ελλάδα, τέτοιοι εξάλλου είμασταν και εμείς και θέλαμε τα πράγματα να γίνονται γρήγορα με τα λιγότερα clicks. Το αποτέλεσμα φαίνεται να μας δικαιώνει αφού σήμερα εκατοντάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες την χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση και συνεχώς την επιλέγουν και άλλοι.

Επιπλέον, νομίζω είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το ετήσιο κόστος της συνδρομής είναι πολύ χαμηλό και μπορεί να το αντέξει ο κάθε ένας χωρίς πρόβλημα. Περιλαμβάνει την εφαρμογή, τις αναβαθμίσεις, τα αντίγραφα ασφαλείας και απεριόριστη τεχνική υποστήριξη. Την προσφέρουμε μάλιστα και δωρεάν σε νέους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν λίγους πελάτες και τώρα ξεκινάνε την προσπάθεια τους στον επαγγελματικό στίβο.

Όλο αυτό, μπορεί να αντικαταστήσει ουσιαστικά τον παραδοσιακό λογιστή ή είναι κάτι που τρέχει παράλληλα;

Ηλίας: Οχι δεν αντικαθιστά τον παραδοσιακό λογιστή. Λειτουργεί παράλληλα και διευκολύνει και τις 2 πλευρές εξίσου. Από τη μια ο χρήστης έχει πλήρη εποπτεία των οικονομικών του και της πορείας του κάθε στιγμή και από την πλευρά του λογιστή έχει άμεσα και οργανωμένα όλα τα δεδομένα που χρειάζεται για να εξυπηρετήσει πιο γρήγορα τον πελάτη του. Η εφαρμογή μάλιστα έχει και ειδική πρόσβαση με ξεχωριστό κωδικό για τον λογιστή του επαγγελματία ή της επιχείρησης που χρησιμοποιεί το Pelatologio.

Ξεκινήσατε το καινοτόμο project σας με δικά σας κεφάλαια ή λάβατε κάποια εξωτερική χρηματοδότηση; Και πως σκοπεύετε να κινηθείτε πάνω σε αυτό το κομμάτι στο μέλλον.

Βαγγέλης: Δουλεύαμε πολλά χρόνια στον τομέα και όλο το project βασίστηκε αποκλειστικά σε δικά μας κεφάλαια και πολύ προσωπική εργασία.

Το να μην αναζητήσουμε εξωτερική χρηματοδότηση μας βοήθησε στο να κινηθούμε εντελώς ελεύθερα στο πώς θα σχεδιάσουμε την εφαρμογή και τις λειτουργίες της.

Μελλοντικά, και πάλι, μακάρι να μπορούμε να στηριχτούμε αποκλειστικά σε ίδια κεφάλαια για όσα έχουμε στο μυαλό μας. Αυτό θα ήταν το ιδανικό αλλά χωρίς να αποκλείσουμε εντελώς το να μπει κάποιος επενδυτής o οποίος θα βοηθήσει ουσιαστικά για την ταχύτερη ανάπτυξη του Pelatologiou.

Ηλίας: Το να νιώθεις ελεύθερος και να μην είσαι δεσμευμένος από κάπου είναι μεγάλο πλεονέκτημα και παρόλο που καμιά φορά μπορεί αυτό να σε καθυστερεί σε ορισμένα πράγματα προς το παρόν νομίζω πως δικαιωνόμαστε για τις επιλογές μας.

Τελικά, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει κάποιος μια επιχείρηση στην Ελλάδα και να την δει να αναπτύσσεται; Εσείς το ζείτε πλέον από μέσα

Βαγγέλης: Το να ξεκινήσει κάποιος μια επιχείρηση σήμερα στην Ελλάδα είναι πολύ απλό. Σε 1 – 2 ημέρες έχεις τελειώσει με τα γραφειοκρατικά και τυπικά τουλάχιστον, στα χαρτιά έχεις μια επιχείρηση.

Η δυσκολία και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι με το καλημέρα, το κράτος, η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία στέκονται από πάνω σου απαιτώντας παράλογα υψηλή φορολόγηση και εισφορές ακόμα και αν δεν έχεις βγάλει ούτε 1 ευρώ.

Ηλίας: Ακριβώς αυτό. Η υψηλή φορολογία και οι εισφορές είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Αν το ξεπεράσεις αυτό σιγά σιγά με πολύ προσπάθεια και κυρίως επιμονή και υπομονή θα δεις την επιχείρηση σου να αναπτύσσεται αλλά σίγουρα με μικρότερους ρυθμούς από ότι θα αναπτυσσόταν αν το φορολογικό περιβάλλον ήταν πιο σωστά δομημένο. Βασικό στοιχείο είναι οι επιχειρηματίες να γνωρίζουν, όσο αυτό είναι δυνατόν, το φορολογικό σύστημα των επιχειρήσεων ώστε να είναι σαφές το τι πραγματικά πληρώνουν σε  φόρους και κρατήσεις ώστε να μπορούν να κάνουν ένα καλύτερο επιχειρηματικό πλάνο.

Για να αναπτυχθείς όμως το σημαντικότερο από όλα είναι αυτό το οποίο προσφέρεις να είναι όσο καλύτερο γίνεται και να προσφέρεις επιπλέον υψηλού επιπέδου υποστήριξη στους πελάτες σου.

Βαγγέλης: Η υποστήριξη είναι το νούμερο ένα για να προχωρήσεις. Εμείς προσπαθούμε, και μέχρι στιγμής τα καταφέρνουμε, να παρέχουμε άμεση τεχνική υποστήριξη στο Pelatologio.gr . Για αυτόν τον λόγο μάλιστα έχουμε δημιουργήσει και ολόκληρο σύστημα εσωτερικού ταχυδρομείου για άμεση επικοινωνία μαζί μας.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σχετικά με το project σας;

Βαγγέλης: Συνεχίζουμε να εξελίσσουμε και να αναβαθμίζουμε το Pelatologio.gr καθημερινά ακούγοντας τις ανάγκες των χρηστών μας με πολύ προσοχή.

Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε τα επόμενα χρόνια την de facto επιλογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα διατηρώντας παράλληλα τις πολύ χαμηλές τιμές συνδρομών που έχουμε.

Αυτή τη στιγμή μάλιστα βρισκόμαστε σε έναν αναβρασμό ανάπτυξης αφού ετοιμάζουμε πολλές καινοτόμες λειτουργίες και επεκτάσεις οι οποίες θα βγουν στις επόμενες αναβαθμίσεις της εφαρμογής.

Απώτερος στόχος μας είναι και η επέκταση της εφαρμογής στην αγορά του εξωτερικού πέραν της Ελλάδας και Κύπρου. Είναι ένα βήμα το οποίο το μελετάμε σοβαρά και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να το πραγματοποιήσουμε λίαν συντόμως.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 4 =