Που μπορεί να γεννηθεί μία ιδέα; Παντού. Η Βασιλεία Βλαχοπούλου έκανε πραγματικότητα την δική της ιδέα, στην Ξάνθη. Άνοιξε το δικό της εργαστήρι, μέσα στο οποίο δημιουργεί κοσμήματα. Είναι το brand ΤΉΡΑ ΤΟ. «Αν θέλεις ένα κόσμημα που να αντικατοπτρίζει το προσωπικό σου ύφος και χαρακτήρα, μπορείς να με καθοδηγήσεις ώστε να το σχεδιάσω και να το κατασκευάσω. Οι custom-made παραγγελίες με συναρπάζουν και μου δίνουν νέες ιδέες! Επίσης, αναλαμβάνω την ανακατασκευή παλιών κοσμημάτων, δίνοντάς τους νέα ζωή και δημιουργώντας κάτι εντελώς μοναδικό» εξηγεί η ίδια.
Και συμπληρώνει: «Το πιο καινοτόμο στοιχείο που εφαρμόζω στην τέχνη μου είναι η επαναχρησιμοποίηση. Τα κοσμήματα της σειράς “Reusable Love” είναι αποκλειστικά κατασκευασμένα από επαναχρησιμοποιημένα υλικά!».
Η Βασιλεία Βλαχοπούλου μιλά στο It’s Possible για το πως πήρε την απόφαση να ξεκινήσει το δικό της project με έδρα στην Ξάνθη, πως ακριβώς κατασκευάζει τα κοσμήματα, ενώ παραθέτει και τις πιο μακρινές τοποθεσίες στις οποίες έχουν φτάσει αυτά.
Πως προέκυψε η ιδέα για το brand σας και πότε έγινε αυτό χρονικά;
Η επαφή μου με την τέχνη και τις κατασκευές ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Στο λύκειο ξεκίνησα να συνθέτω τα πρώτα μου κοσμήματα με χάντρες και σχοινιά και να κατασκευάζω τσάντες από παλιά περιοδικά. Κάπου εκεί γεννήθηκε το ερώτημα “Γιατί να μην το κάνω επαγγελματικά;”. Με τη στήριξη της οικογένειάς μου ξεκίνησα να φοιτώ στη σχολή MOKUME, έναν χώρο που ένιωσα για πρώτη φορά απελευθερωμένη.
Το ΤΉΡΑ ΤΟ για εμένα είναι η πίστη στον εαυτό μου και τα θέλω μου. Το να ιδρύσω το δικό μου εργαστήρι ήταν κάτι που επιθυμούσα από την πρώτη χρονιά στη σχολή. Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα τον Νοέμβριο του 2021.
Το όνομα ΤΉΡΑ ΤΟ είναι εμπνευσμένο από την αρχαία ελληνική γλώσσα και σημαίνει “κοίτα το” ή “παρατήρησέ το”. Γνωρίζω αυτή τη λέξη λόγω της καταγωγής μου, η οποία είναι από το μικρό χωριό της Καβάλας, όπου χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα. Το λογότυπο της επιχείρησης σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μοιάζει με ένα μάτι και να συνδέεται με το “ΤΉΡΑ ΤΟ”, κρύβοντας μέσα του τα αρχικά γράμματα του ονοματεπώνυμό μου στα λατινικά (Vasilia Vlachopoulou).”
Η έδρα σας είναι στην Ξάνθη. Πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσει μια τέτοια επιχείρηση και να αναπτυχθεί από εκεί; Τι θετικά και τι αρνητικά έχετε δει στην πράξη;
Η επιλογή να εγκατασταθώ στη Ξάνθη ήταν συνειδητή. Μετά από τέσσερα χρόνια στη Θεσσαλονίκη συνειδητοποίησα ότι οι ρυθμοί μιας μεγάλης πόλης δε μου ταιριάζουν. Ήθελα μια καθημερινότητα με λιγότερη ένταση.
Η αλλαγή τοποθεσίας είχε θετική επίδραση στη ψυχολογία μου. Η στενή σχέση με τη φύση, είτε πρόκειται για βουνό, είτε για θάλασσα, είτε για ποτάμι αποτελεί μια ατελείωτη πηγή έμπνευσης για τη δημιουργικότητά μου. Εδώ, μπορώ να απολαμβάνω τη φύση σε απόσταση μόλις 10 λεπτών από το σπίτι μου. Αυτή την εποχή, αν βρεθείς στα βουνά της Ροδόπης, θα μαγευτείς από τα χρώματα του φθινοπώρου. Το καλοκαίρι μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου σε ερημικές παραλίες με θέα το θρακικό πέλαγος και την άνοιξη ο Νέστος και το παραποτάμιο δάσος θα σε εντυπωσιάσουν με την άγρια ομορφιά τους!
Αυτές οι εικόνες γεμίζουν την ψυχή, καθαρίζουν το μυαλό και με εμπνέουν!
Επιπλέον, ο κλειστός κύκλος της επαρχίας, που συνήθως αποτελεί αρνητικό στοιχείο, έχει και τα καλά του. Δε χάνεσαι μέσα στο πλήθος, αλλά μπορείς να συνάψεις εύκολα κοινωνικές σχέσεις, να νιώσεις τη στήριξη των ανθρώπων που σε περιβάλλουν και να γίνει γρήγορα αναγνωρίσιμη η επιχείρησή σου σε τοπικό επίπεδο.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια αρνητικά στοιχεία. Η διαθεσιμότητα υλικών και υπηρεσιών είναι περιορισμένη. Για παράδειγμα η προμήθεια ασημιού ή η επιχρύσωση, δεν προσφέρεται στον τόπο μου και δημιουργεί κάποιες δυσκολίες, ειδικά αν προκύψει κάποια μεγάλη παραγγελία που πρέπει να παραδοθεί άμεσα.
Επίσης, το αγοραστικό κοινό είναι περιορισμένο και δεν μπορείς να φτάσεις αντίστοιχες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που με αγχώνει, καθώς πρόσφατα ανέβηκε το e-shop του ΤΗΡΑ ΤΟ και οι χειροποίητες δημιουργίες μου είναι διαθέσιμες για αποστολές σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Παραμένω αισιόδοξη και προσηλωμένη στην επιχείρησή μου, προσπαθώντας να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις και να αξιοποιήσω τα πλεονεκτήματα αυτής της τοποθεσίας. Αγαπώ τη ζωή μου εδώ, καθώς αντικατοπτρίζει τις προσωπικές μου επιθυμίες και με γεμίζει ικανοποίηση.
Μέχρι ποιες τοποθεσίες έχουν φτάσει τα προϊόντα σας;
Τα κοσμήματα ΤΉΡΑ ΤΟ έχουν ταξιδέψει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, όπως η Ιταλία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Αγγλία και η Γερμανία. Το πιο μακρινό τους ταξίδι έως τώρα είναι στην Αμερική.
Την περίοδο αυτή βρίσκονται στην Αθήνα σε έναν μοναδικό χώρο που ονομάζεται Domatio/Δωμάτιο, στο κέντρο της πόλης (Σολωμού 55) και θα παραμείνουν εκεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ή να δουν τα κοσμήματα ΤΉΡΑ ΤΟ από κοντά, μπορούν να επισκεφθούν τον χώρο κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Στις 22-23 Δεκεμβρίου θα βρίσκομαι στην έκθεση THRIFTICON, σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, στο παλιό μηχανοστάσιο στο Γκάζι της Αθήνας.
Για κάποιον/α που δεν γνωρίζει, αυτή τη στιγμή τι περιλαμβάνει το brand σας;
Το ΤΉΡΑ ΤΟ είναι ένας κόσμος δημιουργίας και έκφρασης που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι τα κοσμήματα. Αν θέλεις ένα κόσμημα που να αντικατοπτρίζει το προσωπικό σου ύφος και χαρακτήρα, μπορείς να με καθοδηγήσεις ώστε να το σχεδιάσω και να το κατασκευάσω. Οι custom-made παραγγελίες με συναρπάζουν και μου δίνουν νέες ιδέες! Επίσης, αναλαμβάνω την ανακατασκευή παλιών κοσμημάτων, δίνοντάς τους νέα ζωή και δημιουργώντας κάτι εντελώς μοναδικό.
Στο ΤΉΡΑ ΤΟ θα βρεις τη σειρά “Candy” από ασήμι και υγρό γυαλί, που ακτινοβολεί σε έντεκα διαφορετικά χρώματα και τρία σχήματα, τη σειρά “Ελαία” από ασήμι συνδυασμένο με ξύλο ελιάς που αποπνέει μια εκλεπτυσμένη αισθητική και αντικατοπτρίζει την ομορφιά της φύσης, τη σειρά “Hoops”(κρίκοι) που κατασκευάζονται από ασήμι ή μπρούντζο σε τέσσερα μεγέθη και με εξαιρετικά ελαφρύ βάρος.
Θεωρώ ότι το πιο καινοτόμο στοιχείο που εφαρμόζω στην τέχνη μου είναι η επαναχρησιμοποίηση. Τα κοσμήματα της σειράς “Reusable Love” είναι αποκλειστικά κατασκευασμένα από επαναχρησιμοποιημένα υλικά!
Που βρίσκετε τα υλικά τα οποία στην συνέχεια μετατρέπετε σε κοσμήματα;
Οι πηγές προμήθειας υλικών είναι διάφορες και αυτό εξαρτάται από τη σειρά κοσμημάτων. Για παράδειγμα, για τις σειρές “Candy”, “Ελαία” και “Hoops” προμηθεύομαι μέταλλα από πιστοποιημένες επιχειρήσεις της Ελλάδας.
Η πιο ενδιαφέρουσα και μαγευτική διαδικασία εύρεσης υλικών είναι για τη σειρά “Reusable Love”. Ανά διαστήματα επισκέπτομαι επιχειρήσεις ανακύκλωσης, όπου ανακαλύπτω πολλά μέταλλα όπως χαλκό, μπρούντζο, αλουμίνιο και αντικείμενα όπως βρύσες και σωλήνες. Η επιλογή χρειάζεται συγκέντρωση και πολλή φαντασία. Η συνεργασία με έναν φίλο παλαιοπώλη άνοιξε την πόρτα για την απόκτηση αντικειμένων που έχουν κλείσει τον κύκλο ζωής τους. Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν θησαυρό για την δημιουργικότητά μου. Τέλος, αρκετοί φίλοι και γνωστοί όταν πληροφορήθηκαν για την επαναχρησιμοποίηση, άρχισαν να μου φέρνουν παλιά τους κοσμήματα τα οποία παρέμεναν για χρόνια ξεχασμένα σε κάποια μπιζουτιέρα. Αυτά τα κοσμήματα μπορούμε να πούμε ότι περνούν τη διαδικασία της αναγέννησης, καθώς αποδομούνται και φτιάχνονται από την αρχή. Κάθε μικρή τους λεπτομέρεια αξιοποιείται με αγάπη και έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πρωτότυπων και σύγχρονων κοσμημάτων.
Πόσος χρόνος χρειάζεται, κατά μέσο όρο, για να δημιουργήσετε ένα κόσμημα;
Κάθε κόσμημα έχει τον δικό του χρόνο ολοκλήρωσης και εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως το υλικό, το σχέδιο και η τεχνική που θα εφαρμόσω. Ένα απλό κόσμημα μπορεί να ολοκληρωθεί σε λίγες ώρες, ενώ ένα πιο περίτεχνο και λεπτομερές μπορεί να απαιτήσει μέρες ή ακόμα και εβδομάδες.
Για παράδειγμα στη δημιουργία ενός custom-made κοσμήματος απαιτείται περισσότερος χρόνος, καθώς η σχεδίαση πρέπει να είναι ακριβής για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του αγοραστή. Έπειτα κατά τη διάρκεια της κατασκευής, μπορεί να προκύψουν αναπάντεχα προβλήματα ή δυσκολίες που επηρεάζουν τον συνολικό χρόνο.
Συνεπώς, η δημιουργία κοσμημάτων απαιτεί δεξιότητα, φαντασία και υπομονή. Κάθε κόσμημα είναι μοναδικό και ο χρόνος που απαιτείται για την πλήρη ολοκλήρωσή του δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια.