αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ αυτοπεποίθηση είναι το Νο1 στοιχείο που θα σε κάνει πετυχημένο, λέει ο Mark Cuban. Εδώ είναι 5 τρόποι για να την αποκτήσεις

Η αυτοπεποίθηση είναι το Νο1 στοιχείο που θα σε κάνει πετυχημένο, λέει ο Mark Cuban. Εδώ είναι 5 τρόποι για να την αποκτήσεις

Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα εδώ στο It’s Possible για την αυτοπεποίθηση και για την σημασία της. Εάν αισθάνεστε άνετα με τον εαυτό σας, οι άλλοι θα το προσέξουν όταν μπείτε σε ένα δωμάτιο. Η αυτοπεποίθηση σας κάνει πιο ελκυστικούς γιατί αναδύει μια ατμόσφαιρα ασφάλειας και σταθερότητας. Τα άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να έχουν καλύτερες σχέσεις επειδή έχουν μάθει να αγαπούν τον εαυτό τους. Αυτό διευκολύνει τη σύνδεση με άλλους ανθρώπους.

Η αυτοπεποίθηση μπορεί να σου δώσει το απαραίτητο boost για να φτάσεις στην επιτυχία. Το κατάλαβε από πολύ μικρός ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος, Mark Cuban. Παρόλο που ήταν ένα κοντό, παχουλό παιδί, όπως λέει ο ίδιος. Η αυτοπεποίθησή που είχε, τον ώθησε να δημιουργήσει μια σειρά από επιχειρήσεις —πούλησε σακούλες σκουπιδιών, νομίσματα και γραμματόσημα— πριν αποφοιτήσει από το γυμνάσιο.

«Δεν έβγαινα πολλά ραντεβού στο γυμνάσιο, αλλά καθώς μεγάλωσα, όταν έφτασα στο κολέγιο μπόρεσα να ζητήσω από ένα κορίτσι να χορέψουμε όταν οι περισσότεροι φίλοι μου δεν μπορούσαν και δεν το έκαναν», θυμάται μιλώντας στο CNBC.

Ορισμένοι ειδικοί στην ηγεσία συμφωνούν ότι η αυτοπεποίθηση είναι ένα από τα σημαντικότερα ατού στο γραφείο, είτε είστε αφεντικό είτε υπάλληλος. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι το κλειδί για τη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τις καταστάσεις, λέει η Bonnie Low-Kramen, συγγραφέας του «Staff Matters: People-Focus Solutions for the Ultimate New Workplace».

«Η αυτοπεποίθηση είναι μια σοβαρή υπόθεση και το μοναδικό και πιο σημαντικό στοιχείο που σε διαφοροποιεί στον εργασιακό χώρο», τονίζει η Low-Kramen.

«Θα είναι το άτομο με υψηλή αυτοπεποίθηση και χαμηλότερες ικανότητες που θα πάρει τη δουλειά από το άτομο με χαμηλή αυτοπεποίθηση και υψηλότερες ικανότητες».

Πως όμως μπορείς να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου; Εδώ είναι 5 τρόποι.

1. Υπενθύμισε στον εαυτό σου τις νίκες σου

Σταμάτα να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τις αποτυχίες σου. Είναι καιρός να τραβήξετε μια γραμμή στην άμμο και να αφήσετε αυτή την παλιά νοοτροπία να φύγει. Υπονομεύει την αυτοπεποίθησή σας. Μπορεί να νιώθετε φόβο, αλλά είναι η καλύτερη επιλογή που θα κάνετε. Αντί να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τις αποτυχίες σας και ότι δεν είστε αρκετά καλοί, υπενθυμίστε στον εαυτό σας τις νίκες σας, όλα όσα έχετε ξεπεράσει. Θυμίστε στον εαυτό σας όλα όσα έχετε πετύχει και όλα όσα μπορείτε να κάνετε.

2. Ρώτα τον εαυτό σου: Τι έμαθα;

Πρέπει να αρχίσετε να κάνετε την ερώτηση: Τι έμαθα; Με την εξάσκηση της αυτοπεποίθησης, συναντάς πολλές αποτυχίες. Αντί να χτυπάτε τον εαυτό σας και να λέτε «γιατί σε μένα;», ρωτήστε τον εαυτό σας:

«Τι έμαθα; Γιατί δεν λειτούργησε αυτό; Τι μπορώ να κάνω καλύτερα;»

Αντί να εστιάσετε στο πώς αποτύχατε, και δεν πετύχατε το αποτέλεσμα που θέλατε, κάντε συνήθεια το να κάνετε ερωτήσεις στον εαυτό σας, ώστε την επόμενη φορά να προσπαθήσετε ξανά από μια νέα οπτική γωνία. Ρωτήστε τον εαυτό σας πώς πέσατε από το ποδήλατο, ώστε την επόμενη φορά να αποφύγετε τις λακκούβες.

3. Μην κρίνεις τους άλλους

Όταν κρίνουμε τους άλλους, ιδιαίτερα αρνητικά, δημιουργούμε έναν αρνητικό κύκλο στο κεφάλι μας που ενθαρρύνει την ανασφάλεια. Όταν κρίνεις κάποιον αρνητικά, σε κάνει να πιστεύεις ότι κάποιος άλλος σε κρίνει αρνητικά. Η αναπαραγωγή αυτού του είδους της ανασφάλειας θα υπονομεύσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας. Οι άνθρωποι είναι υπέροχοι, αλλά δεν είναι τέλειοι. Δεν είναι δουλειά τους να τηρούν τέλεια αυτό που θέλετε. Έτσι, μην κρίνετε και αφήστε τους ανθρώπους να είναι όπως είναι. Μην παγιδευτείτε σε αυτόν τον αρνητικό ψυχικό κύκλο.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να καταλάβετε ότι οι άνθρωποι θα σας κρίνουν και ότι η γνώμη τους για εσάς δεν είναι δική σας δουλειά. Δεν μπορείτε να ελέγξετε πώς επιλέγουν οι άλλοι να σας βλέπουν, μπορείτε μόνο να ελέγξετε πώς κρίνετε τους άλλους. Μην παίζετε ένα παιχνίδι που δεν μπορείτε να κερδίσετε, προσπαθώντας να ελέγξετε τις σκέψεις των άλλων.

4. Βγες έξω από τη ζώνη άνεσης σου

Αν θέλετε να αποκτήσετε μια συνήθεια που θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αυτή είναι. Όλα όσα θέλετε, είναι στην άλλη πλευρά. Κερδίζετε αυτοπεποίθηση αμφισβητώντας τον εαυτό σας και ξεπερνώντας τα εμπόδια. Μην αποφεύγετε τα challenges και πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε άβολα. Νιώστε άνετα… όταν νιώθετε άβολα.

5. Να έχεις τη νοοτροπία «Μπορώ να το χειριστώ».

Αυτή είναι μια όμορφη συνήθεια που πρέπει να ακολουθήσετε γενικά και θα βοηθήσει την αυτοπεποίθησή σας να ανθίσει και το άγχος σας να πέσει. Αποκτήστε τη νοοτροπία «I Can Handle It». Έχουμε ξεπεράσει τόσα πολλά πράγματα στη ζωή μας, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε τον φόβο ότι δεν μπορούμε να χειριστούμε τις άσχημες καταστάσεις που έρχονται στο δρόμο μας. Αλλά μπορείς να το χειριστείς γιατί το έχεις χειριστεί ξανά και ξανά. Σταματήστε να λέτε στον εαυτό σας ότι δεν μπορείτε και αρχίστε να λέτε στον εαυτό σας ότι μπορείτε. Ό,τι και αν βρεθεί στο δρόμο σας, όποια και αν είναι η αντιξοότητα. Μπορείς να το χειριστείς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − four =