αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ Αυστραλία στριμώχνει το Facebook. Kαι ο τεχνολογικός κολοσσός… απειλεί

Η Αυστραλία στριμώχνει το Facebook. Kαι ο τεχνολογικός κολοσσός… απειλεί

«Απειλές» προς την κυβέρνηση της Αυστραλίας εξαπέλυσε η διοίκηση του τεχνολογικού κολοσσού, Facebook, προειδοποιώντας ότι θα σταματήσει το διαμοιρασμό δημοσιευμάτων μέσω των σελίδων του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου.

Η προειδοποίηση του Facebook είναι η απάντηση στην απόφαση των Αυστραλιανών αρχών πριν από μερικές εβδομάδες να περάσουν νομοσχέδιο που θα αναγκάζει τους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως το Facebook και την Google, να πληρώνουν για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο που δημοσιεύεται στις σελίδες τους.

Ήδη τον περασμένο μήνα, η Google εξέδωσε προειδοποίηση προς τους χρήστες ότι οι υπηρεσίες αναζήτησης ενδέχεται να «επιδεινωθούν δραματικά» εξ αιτίας της απόφασης της Αυστραλιανής κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο υπέρ των εκδοτών

Εν τω μεταξύ, η τελευταία κίνηση του Facebook να μπλοκάρει το ειδησεογραφικό περιεχόμενο στις σελίδες των χρηστών της κλιμακώνει σημαντικά την ένταξη μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών και των ρυθμιστικών αρχών.

Η γιγαντιαία εταιρεία που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο έχει ανακοινώσει ότι αν το νομοσχέδιο τελικά περάσει από τη Βουλή, τότε θα αποκλείσει το ειδησεογραφικό περιεχόμενο από τις σελίδες της.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Αυστραλίας θέσπισαν μία σειρά κανόνων με στόχο να «ισορροπήσουν την κατάσταση» μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών και των εκδοτών, οι οποίοι παλεύουν για την επιβίωσή τους εξ αιτίας της δραματικής μείωσης των διαφημιστικών εσόδων.

Η Επιτροπή πάντως απάντησε στην προειδοποίηση του Facebook λέγοντας ότι «έρχεται σε λάθος στιγμή» και είναι «λανθασμένη». Οι νέοι κανόνες «έχουν ως στόχο να επαναφέρουν τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια στις σχέσεις του Facebook και της Google με τα Αυστραλιανά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τα επιχειρήματα του Facebook

Με ανάρτησή του, ο γενικός διευθυντής του Facebook για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, Γουίλ Ίστον, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο «παρερμηνεύει τη δυναμική του διαδικτύου και θα κάνει ζημιά ακόμα και στους ειδησεογραφικούς ομίλους, τους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατεύσει».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αναγκάζει το Facebook να πληρώσει για περιεχόμενο που οι εκδότες οι ίδιοι βάζουν στην πλατφόρμα με στόχο να αυξήσουν την κίνηση στις δικές τους ιστοσελίδες.

Ο κ. Ίστον υποστήριξε ότι το Facebook έστειλε 2,3 δισεκατομμύρια κλικ από τις σελίδες τους σε Αυστραλιανές ιστοσελίδες, συνολικής αξίας περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας ήτοι 148 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Το μπλοκάρισμα ειδήσεων «δεν είναι η πρώτη μας επιλογή – είναι η τελευταία», τόνισε προσθέτοντας ότι οι άλλες υπηρεσίες του Facebook που επιτρέπουν στους χρήστες να συνδεθούν με φίλους και μέλη της οικογένειάς τους δεν θα επηρεαστούν.

Πάντως, ειδικοί της αγοράς υποστηρίζουν μιλώντας στο BBC ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα έπρεπε να πληρώνουν τους εκδότες για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο που δημοσιεύουν στις σελίδες τους.

Πηγή: Economistas.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × two =