αρχικηVIRALΗ ασθένεια με τα ελάφια «ζόμπι» που μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο. Τι λένε οι επιστήμονες

Η ασθένεια με τα ελάφια «ζόμπι» που μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο. Τι λένε οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η ασθένεια “zombie deer” εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και ακόμη δεν έχει εντοπιστεί τρόπος για να σταματήσει.

Οι αρχές  που παρακολουθούν τη χρόνια νόσο, μια θανατηφόρα και σοβαρά μεταδοτική νευρολογική διαταραχή σε πληθυσμούς ελαφιών σε εθνικό επίπεδο, δηλώνουν ότι η ασθένεια έχει πλέον εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 26 Πολιτείες.

Ωστόσο, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) δήλωσε ότι η χρόνια ασθένεια θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή ακόμη και για τον άνθρωπο.

“Θα μπορούσαμε να έχουμε μετάδοση σε ανθρώπους ή να έχουμε περιστατικά που ακόμη δεν γνωρίζουμε”, δήλωσε ο Dr Michael Osterholm στον Independent.

Ο διευθυντής του CDC για την Έρευνα και Πολιτική Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, πρόσθεσε: “Το βασικό ζήτημα εδώ είναι ότι σε αντίθεση με την ασθένεια των τρελών αγελάδων, βλέπουμε επίσης αντίκτυπο στους μυς, άρα η ασθένεια εντοπίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στο κρέας που καταναλώνεται. Το μαγείρεμα δεν κάνει τίποτα για να την αποτρέψει”.

Ο Dr Osterholm πρόσθεσε πως πήρε στους ερευνητές πάνω από 10 χρόνια για να εντοπίσουν τη νόσο των τρελών αγελάδων ή αλλιώς το σύνδρομο Creutzfeldt-Jakob.

Σημείωσε επίσης ότι η ασθένεια δεν μετατρέπει πραγματικά τα ελάφια σε “ζόμπι”, και ο όρος “ζόμπι ελάφι” είναι μια ανακριβής, μη επιστημονική ονομασία για να περιγράψει την ασθένεια πως χρησιμοποιείται σε επίπεδο περιγραφικό και μόνο, καθώς προκαλεί μυοπαράλυση.

Ο Δρ Osterholm δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή ηγεσία λαμβάνει μέτρα “ζωτικής σημασίας” για να περιορίσει την εξάπλωση της ασθένειας σε εθνικό επίπεδο, με αξιωματούχους όμως να προειδοποιούν πως υπάρχει έλλειψη πόρων.

Επισήμως, δεν υπάρχει μετάδοση σε πληθυσμό ανθρώπινο για την ώρα, όπως ανακοινώνει ο CDC. Ωστόσο, το κοινό θα πρέπει να λάβει μέτρα για να αποφύγει την επαφή και την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος.

“Να γνωρίζετε σε ποιες περιοχές κυνηγάτε και αν υπάρχουν κρούσματα εκεί”, ανέφερε ο Dr Osterholm, κάτι που βέβαια προϋποθέτει και κρατική καμπάνια ενημέρωσης.

Πρότεινε οι κυνηγοί να ενημερώνονται για τυχόν επιβεβαιωμένα κρούσματα στις περιοχές τους.

Ακόμη, πρέπει να ειδοποιούν τους ειδικούς και τις Αρχές για ζώα που τους φαίνονται μολυσμένα.

Πηγή: news247.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − 5 =