αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ απρόσμενη καθημερινότητα πίσω από τις κλειστές πόρτες, στα γραφεία του Facebook στο Λονδίνο

Η απρόσμενη καθημερινότητα πίσω από τις κλειστές πόρτες, στα γραφεία του Facebook στο Λονδίνο

Πραγματοποιούν καθημερινά βιντεοκλήσεις με τα κεντρικά γραφεία της Facebook στο Σαν Φρανσίσκο αλλά και με τους συναδέλφους τους στον κάτω όροφο, εδώ, στα γραφεία του Λονδίνου. Οταν θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα, μπορούν να παίξουν μπιλιάρδο ή να κάνουν πρόβα το αγαπημένο τους κομμάτι στην ηλεκτρική κιθάρα. Μόλις πεινάσουν, κατευθύνονται στην τραπεζαρία όπου επιλέγουν κατά περίπτωση ανάμεσα σε βιετναμέζικο, κότσι με ξινολάχανο ή ένα  vegan  πιάτο. Οσο τρώνε, μπορούν να ενημερωθούν από το  video  wall, ποιος από τους συναδέλφους τους έχει  work  anniversary, ολοκληρώνει δηλαδή έναν κύκλο επιτυχούς πορείας στην εταιρεία- κολοσσό. Η καθημερινότητα των 2.500 εργαζομένων, ως επί το πλείστον μηχανικών, στο μεγαλύτερο ήδη από το 2007 παράρτημα της εταιρείας εκτός ΗΠΑ, άλλοτε παραπέμπει σε χολιγουντιανή ταινία και άλλοτε σε εικονική πραγματικότητα, βγαλμένη από video game.

Το επταώροφο κτίριο σε  industrial  στυλ είναι έτσι δομημένο, ώστε οι εργαζόμενοι να νιώθουν άνετα, ενθαρρύνοντας τις μοναχικές και τις ομαδικές δραστηριότητες. Γι’ αυτό έχουν δημιουργηθεί ειδικές ατομικές καμπίνες, στις οποίες ο κάθε εργαζόμενος μιλά ιδιωτικά στο τηλέφωνο ή στο  skype, διαβάζει ένα βιβλίο ή e-book. Παράλληλα, σε όλους τους ορόφους έχουν σχεδιαστεί καλαίσθητοι κοινόχρηστοι χώροι, ζεστές «γωνιές» με άνετους καναπέδες, όπου μπορούν συνάδελφοι που τις προηγούμενες μέρες έχουν έρθει σε αντιπαράθεση να συμφιλιωθούν πάνω από δύο ζεστά φλιτζάνια τσάι.

Ευφάνταστες ονομασίες

Σε κομβικό σημείο κάθε ορόφου, χάρη σε μια δική τους τεχνολογική εφαρμογή, ένας ηλεκτρονικός πίνακας (θυμίζει πίνακα αναχωρήσεων-αφίξεων σε αεροδρόμιο) με γράμματα και χρώματα που συνεχώς αναβοσβήνουν ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους, πού βρίσκεται κάθε εργαζόμενος τη δεδομένη στιγμή, όπως και ποιες αίθουσες είναι διαθέσιμες. Και αν αυτό σας ηχεί τρομακτικό, σίγουρα οι ονομασίες των χώρων αποζημιώνουν τους παρευρισκομένους· γιατί στη  Facebook  δεν αρκούνται σε τετριμμένες επωνυμίες, όπως «γραφείο διευθυντή» ή «αίθουσα συσκέψεως». Εδώ το brainstorming  μπορεί να διεξαχθεί στην αίθουσα «sweet  home  Alabama» τη Δευτέρα και στο «house  of  the  rising  sun» την Τρίτη. Ακόμα και μια επίπληξη από τον προϊστάμενο προς τον υφιστάμενο μπορεί να λάβει χώρα στο… «alright  mate», μειώνοντας κατά τι την ένταση της στιγμής. «Αποφασίζουμε κατόπιν συζήτησης και ψηφοφορίας, πώς θα “βαφτίσουμε” τους χώρους εργασίας ή ξεκούρασης», εξηγεί στην «Κ» ο ξεναγός, «έτσι έχουμε αξιοποιήσει ήρωες από το  Game  of  Thrones, τίτλους και στίχους ροκ τραγουδιών, ονόματα διασήμων, ονομασίες οδών στο Λονδίνο αλλά και πράγματα από την καθημερινότητα στη βρετανική μητρόπολη που δεν μας αρέσουν». Εξ ου και μια αίθουσα λέγεται «μην φοράς την τσάντα στον ώμο στο μετρό».  Η κριτική είναι εύλογη, καθώς οι μη Bρετανοί εργαζόμενοι είναι πολλοί. «Η πολυπολιτισμικότητα και η διαφορετικότητα του εργατικού δυναμικού αποτελούν κλειδί για την επιτυχία της εταιρείας», διευκρινίζει υψηλόβαθμο στέλεχος στην ετήσια έκθεση του ομίλου, «ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις ανάγκες ενός διεθνούς κοινού, όταν το προϊόν παράγεται από εργαζομένους που κατάγονται από όλο τον κόσμο». Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η διοίκηση ειδικά από το 2014 και έπειτα. Στο πλαίσιο αυτό, αυξήθηκαν και οι γυναίκες- μηχανικοί από 15% σε 22%, όπως και οι γυναίκες εργαζόμενες στις πωλήσεις από 47% σε 57% και σε διευθυντικές θέσεις από 23% σε 30%.


Το επταώροφο κτίριο είναι έτσι δομημένο, ώστε οι εργαζόμενοι να νιώθουν άνετα, ενθαρρύνοντας τις μοναχικές αλλά και τις ομαδικές δραστηριότητες.

Κλίμα αρμονίας

Κολάζ και πόστερ, διάσπαρτα στο κτίριο, «διαλαλούν» σιωπηλά μηνύματα ανοχής σε κάθε είδους διαφορετικότητα, θρησκευτική, εθνοτική ή σεξουαλικού προσανατολισμού, προτροπές και ρητά για την καταπολέμηση του άγχους και την απόλαυση της ζωής. «You  belong to  the  universe» (ανήκεις στο σύμπαν), «even busy bees stop to smell the roses» (ακόμα και οι πολυάσχολες μέλισσες σταματούν για να μυρίσουν τα τριαντάφυλλα), «slow  down,  you move  too  fast» (κατέβασε τους ρυθμούς, κινείσαι πολύ γρήγορα) διαβάζουν οι εργαζόμενοι, ενώ ανεβαίνουν τις σκάλες ή πηγαίνουν στην τουαλέτα του ορόφου τους. Κάπως έτσι καλλιεργείται ένα κλίμα αρμονίας, που συνεπικουρείται από άπειρους γλυκούς πειρασμούς, που ξεπροβάλλουν συνεχώς – ένα λεωφορείο με χρωματιστές καραμέλες, ένα σταντ με πολύχρωμα ντόνατς και άλλες λιχουδιές, διαθέσιμες ανά πάσα ώρα και στιγμή, δωρεάν, σε όσους κοπιάζουν για το καλύτερο τεχνολογικό αποτέλεσμα της δημοφιλούς πλατφόρμας.

Οι παραπάνω συνθήκες δεν αναιρούν το γεγονός ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικά απαιτητικό και ανταγωνιστικό χώρο, όπου εισέρχονται και, εντέλει, επιβιώνουν μόνο οι καλύτεροι. Ωστόσο, η φιλοσοφία που διέπει τη δομή του κτιρίου εκπέμπει μια νέα προσέγγιση στο εργασιακό γίγνεσθαι, που προάγει τη συνεργασία, σέβεται την ιδιωτικότητα και τη διαφορετικότητα, ενθαρρύνει τη δημιουργία. Ισως γι’ αυτό οι νεαροί ως επί το πλείστον εργαζόμενοι δουλεύουν προς δύο κατευθύνσεις – την τελειοποίηση της λειτουργίας της πλατφόρμας και την κατασκευή νέων, πρόσθετων, υπηρεσιών και προϊόντων.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 4 =