Αναμφίβολα, ένα από τα πράγματα για τα οποία ήταν γνωστός ο Steve Jobs, ήταν το επικοινωνιακό του χάρησμα. Ένα σημαντικό κομμάτι αυτού, ήταν μια απλή συνήθεια που είχε και με βάση την οποία έπειθε πάντα το ακροατήριο: Η επαφή με τα ματιά. Πάντα επεδίωκε να έχει μια επαφή με τα μάτια, με την άλλη πλευρά. Είτε μίλαγε σε μια αίθουσα πολλών ατόμων καθώς παρουσίαζε ένα προιόν, είτε βρίσκονταν σε ένα δωμάτιο συσκέψεων με μόλις 5 άτομα στο εσωτερικό.
Όπως σημειώνει το inc.com, o Jobs κατάφερνε να κάνει πάντα το δικό του «παιχνίδι» στις σημαντικές στιγμές. Τότε που έκανε την μεγάλη επιστροφή του στην Apple ή τότε που παρουσίασε το πρώτο iPhone. Η επαφή με τα μάτια ήταν σημαντική. Και μάλλον ο Steve Jobs μπορούσε να την εφαρμόσει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος μεγάλης εταιρίας.
Ο Michael Ellsberg ερευνητής και συγγραφέας του βιβλίου The Power of Eye Contact, πέρασε πολλά χρόνια εξετάζοντας τις συνήθειες χαρισματικών ανθρώπων όπως ο Steve Jobs. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνιδρυτής της Apple, είχε την ικανότητα να παρουσιάζει την δική του «πραγματικότητα», να πείθει για αυτά που έλεγε και να δημιουργεί μια σχέση εμπιστοσύνης με όποιους τον άκουγαν.
Άλλωστε πέρα από τις παρουσιάσεις, ο Jobs ήταν πολύ καλός και σε ένα άλλο κομμάτι, λίγο διαφορετικό. Αυτό των διαπραγματεύσεων. Το αποκάλυψαν πρόσφατα οι οι 3 ιδρυτές της Siri, Adam Cheyer, Dag Kittlaus και Tom Gruber. Οι εν λόγω άνθρωποι, έκαναν κάποτε διαπραγματεύσεις με τον Jobs, στα πλαίσια της εξαγοράς του project τους.
«Ο Steve Jobs ήταν γεμάτος με ένα πάθος και μια αποφασιστικότητα που δεν είχα ξανά δει ποτέ» λέει ο Adam Cheyer.
Αυτό που διαπίστωσαν οι 3 νέοι τότε, ανάμεσα σε άλλα, ήταν ότι ο Steve Jobs δεν δίσταζε να μοιραστεί την άποψη του. Ενώ στη συνέχεια ήταν πάντα ανοιχτός να ακούσει την άποψη του άλλου και να τη συζητήσει. Αρκέι να μπορούσε να τη στηρίξεις. Αν δεν είχες επιχειρήματα, τότε… θα σε έβγαζε λάθος πολύ γρήγορα. Πάντα με το πάθος που τον διακατείχε, παρά το γεγονός ότι ήταν ήδη επιτυχημένος και δισεκατομμυριούχος.