αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ απάντηση της Κίνας: Δημιουργεί και αυτή «μαύρη λίστα» με εταιρίες

Η απάντηση της Κίνας: Δημιουργεί και αυτή «μαύρη λίστα» με εταιρίες

Η Κίνα δε φαίνεται να κάθεται με σταυρωμένα χέρια στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, παρόλο που ο ιδρυτής της Huawei δήλωσε δημόσια πως δε θέλει να προβεί σε αντίποινα η χώρα του. Οι Κινέζοι λοιπόν αποκάλυψαν τη δημιουργία μίας “λίστας αναξιόπιστων εταιριών” στην οποία θα ενταχθούν ξένες εταιρίες, οργανισμοί, ακόμα και πρόσωπα τα οποία πιστεύουν πως επηρεάζουν αρνητικά το εμπόριο της χώρας. Σε αυτή τη λίστα θα συμπεριλαμβάνονται εταιρίες που παραβιάζουν “το πνεύμα” των συμβολαίων, τους “κανόνες της αγοράς”, μπλοκάρουν την τροφοδοσία εταιριών για “μη εμπορικούς λόγους” και γενικότερα κάνουν κακό στα “νόμιμα δικαιώματα και ενδιαφέροντα” κινεζικών εταιριών.

Στην ανακοίνωση δεν έγινε λόγος για συγκεκριμένες εταιρίες ή ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν για τις εταιρίες που θα μπουν στη μαύρη λίστα. Αν οι Κινέζοι πραγματοποιήσουν την απειλή τους, πολλές αμερικανικές εταιρίες που διατηρούν παρουσία στην Κίνα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Η γλώσσα που χρησιμοποίησε η Κίνα της αφήνει περιθώρια να τιμωρήσει ξένες εταιρίες ή ακόμα και μεμονωμένα άτομα, χωρίς να πληγεί η οικονομία της ή τα μακροπρόθεσμα σχέδια της. Στη λίστα θα μπαίνουν ακόμα και εταιρίες “που απειλούν την παγκόσμια βιομηχανική αλυσίδα και την ασφάλεια της αλυσίδας των προμηθευτών”.

Ο εμπορικός πόλεμος εντείνεται λοιπόν, με τις ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς 25% στα τεχνολογικά προϊόντα που φτάνουν στα λιμάνια τις χώρας από την Κίνα. Από τη μεριά της η Κίνα προχωρά σε αντίμετρα ύψους $60 δις, με δασμούς 25%, φόρο μετακίνησης 20%, ενώ σταματά και τις αγορές σόγιας από τις ΗΠΑ. Η Κίνα έχει απειλήσει ήδη τις ΗΠΑ πως θα σταματήσει να τις προμηθεύει με σπάνιες γαίες, συστατικό βασικό για την κατασκευή προϊόντων τεχνολογίας. Η Κίνα διαθέτει το 71% της παγκόσμιας παραγωγής, με τις ΗΠΑ να αγοράζουν το 80% της παραγωγής της.

Πηγή: Unboxholics.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × three =