αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ ανεργία αγγίζει το 70% στους νέους, σε αρκετές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα

Η ανεργία αγγίζει το 70% στους νέους, σε αρκετές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία, κυρίως των νέων, στη Βόρεια Ελλάδα, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς σε ορισμένες περιοχές αγγίζει ή και ξεπερνά το 70%.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με τα προεδρεία των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, με αφορμή το διαφοροποιημένο πρόγραμμα των συνδικάτων ενόψει των εγκαινίων της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, οι συνδικαλιστές περιέγραψαν την κατάσταση με μελανά χρώματα. Παρέθεσαν δε, στοιχεία που δείχνουν ότι η ανεργία σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στους νέους, να αγγίζει το 70%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου της πόλης, Χάρη Κυπριανίδη, στη Θεσσαλονίκη η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει μέσα στο φθινόπωρο το 40%, δηλαδή να βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα από την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Στη Δράμα, με βάση τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου της περιοχής, ήδη η ανεργία έχει αγγίξει το 30%, στην Καστοριά η ανεργία ξεπερνάει το 50%, ενώ στην Κατερίνη, εκφράστηκαν φόβοι πως η ανεργία θα ξεπεράσει τα ποσοστά της οικονομικής κρίσης.

Στη Χαλκιδική, ο τουρισμός φαίνεται πως βελτιώνει την εικόνα, ενώ υπάρχουν ελπίδες και για δημιουργία 1.200 νέων θέσεων εργασίας στα μεταλλεία. Έτσι, τους καλοκαιρινούς μήνες η ανεργία κυμαίνεται στο 18%, ενώ τον χειμώνα φτάνει το 24-25%.

Στην Πτολεμαΐδα, η απολιγνιτοποίηση της περιοχής, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τάσος Τσιφλίδης, αναμένεται να έχει δραματικές συνέπειες στην απασχόληση.

Στην Πέλλα, η ανεργία εκτιμάται στο 50%, την ίδια στιγμή βέβαια, που στη Βέροια, αναζητούνται εργαζόμενοι από τα κονσερβοποιεία της περιοχής, αλλά δεν υπάρχουν.

Στις Σέρρες, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων, η ανεργία κυμαίνεται στο 38-40%, στη Φλώρινα εκτιμάται πως η ανεργία στους νέους φτάνει το 70% κυρίως λόγω της απολιγνιτοποιήσης, ενώ στην Ξάνθη, η ανεργία ξεπερνάει το 45%. Να σημειωθεί ότι, σήμερα, η ΓΣΕΕ αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία και προβλέψεις για την εργασιακή κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην Κεντρική Μακεδονία στη μετα-πανδημική εποχή.

Εχθές πάντως, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε με τον Επίτροπο Απασχόλησης της Ε.Ε. Νίκολας Σμίτ και επεσήμαναν ότι η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για ολόκληρη την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχωριστό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν τα νέα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας και η σαφής διασύνδεσή τους με την κατάρτιση.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × five =