αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ ανατρεπτική ιστορία του Salt Bae: Γιος ανθρακωρύχου, ξεκίνημα με δανεικά, «εκτόξευση» με ένα βίντεο στο Instagram

Η ανατρεπτική ιστορία του Salt Bae: Γιος ανθρακωρύχου, ξεκίνημα με δανεικά, «εκτόξευση» με ένα βίντεο στο Instagram

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται έντονη συζήτηση στα μέρη μας, για την περίπτωση του διάσημου σεφ, Salt Bae. Με αφορμή το 48ωρο «λουκέτο» στο νέο του κατάστημα στην Μύκονο. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, βρέθηκαν στο εστιατόριο Nurset, και παρέμειναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Από τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν είχε εκδώσει 34 αποδείξεις, συνολικής αξίας 25.800 ευρώ.

Ανεξάρτητα από το αν είναι «κορυφαίος σεφ» ή όχι, ο Salt Bae έχει καταφέρει να χτίσει κάτι πολύ μεγάλο: Μια αλυσίδα με 15 εστιατόρια σε διάφορες τοποθεσίες του κόσμου, με την συνολική αξία του brand να αποτιμάται στα 1,3 δισ. ευρώ.

Κι όμως, η διαδρομή του Τούρκου μέχρι εδώ, ήταν ανατρεπτική. Από το ξεκίνημα. Ο ίδιος είναι γιος ανθρακωρύχου από το Ερζερούμ της Τουρκίας. Ξεκίνησε να δουλεύει από τα 14 του, ως μαθητευόμενος κρεοπώλης. Το 2009, σε ηλικία 26 ετών φεύγει για την Αργεντινή όπου συνεχίζει να εργάζεται ως κρεοπώλης.

Ενα χρόνο μετά βρέθηκε στις ΗΠΑ. Ζήτησε να του εκδώσουν βίζα, άλλα δεν είχε ούτε χρήματα σε λογαριασμό, ούτε περιουσία και δεν ήταν παντρεμένος. Του αρνήθηκαν τέσσερις φορές. Αποφασίζει να επιστρέψει στην Τουρκία απογοητευμένος. Ωστόσο δεν είχε διάθεση να τα παρατήσει. Κάπου εκεί, με δανεικά χρήματα ανοίγει το πρώτο του εστιατόριο. Ενας παλιός του φίλος, ο Μιτάτ Ερντέμ, ήταν ο άνθρωπος που τον εμπιστεύτηκε. «Δώσε μου χρήματα και θα σου δώσω μια ταμειακή μηχανή που θα μετράς χρήματα», του είχε πει. Και τα κατάφερε.

Η εκτόξευση ήρθε με έναν απρόσμενο τρόπο. Τον Νοέμβριο του 2017, ανέβηκε στο Instagram ένα video που έγινε viral. Σε αυτό φαινόταν ο Salt Bae να κόβει αισθησιακά ένα κομμάτι κρέας και έπειτα να το αλατίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, σπάζοντας τον αγκώνα και τον καρπό του και κάνοντας το αλάτι να κυλάει πάνω στο χέρι του πριν καταλήξει στο κρέας. Η φήμη του Τούρκου σεφ εκτοξεύτηκε… μέσα σε μια νύχτα. Ο ίδιος άρπαξε την ευκαιρία. Και πάνω εκεί έστησε μια επιχείρηση εκατομμυρίων.

Σήμερα έχει ένα φανατικό κοινό. Στο Instagram έχει ένα προφίλ με πάνε από 22.000.000 followers.

Φυσικά υπάρχει και η άλλη άποψη. Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο εκκεντρικός σεφ δεν είναι τόσο κορυφαίος στην δουλειά του, όσο έχει παρουσιαστεί προς τα έξω. Πελάτες που έχουν περάσει από τα εστιατόρια του, κάνουν λόγο για σκληρό κρέας, υπερβολικά αλατισμένο, μπέργκερ σκέτα ή απλά με τσιπς. «Αποφύγετέ το», έγραψε η New York Post, για το εστιατόριο στη Νέα Υόρκη, ενώ ο κριτικός Στιβ Κουόζο είπε ότι έφυγε νηστικός. Σε όλα αυτά, προσθέστε και τις πολύ ακριβές τιμές.

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν τον Salt Bae ως έναν κορυφαίο σεφ. Κάποιοι άλλοι όχι. Το σίγουρο είναι πάντως, ότι η περίπτωση του επιβεβαιώνει μια φράση: Μερικές φορές, δεν χρειάζεται να είσαι ο καλύτερος. Αρκεί να φαίνεται ότι είσαι ο καλύτερος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × three =