αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ Αλεξάνδρα Καλούλη είναι 24 ετών και έφτιαξε τη δική της πλατφόρμα για να εκσυγχρονίσει τη ναυτιλία στο ψυχολογικό κομμάτι

Η Αλεξάνδρα Καλούλη είναι 24 ετών και έφτιαξε τη δική της πλατφόρμα για να εκσυγχρονίσει τη ναυτιλία στο ψυχολογικό κομμάτι

Βλέποντας το συγκεκριμένο project «από έξω», καταλαβαίνεις εύκολα ότι πρόκειται για κάτι που μπορεί στο μέλλον να έχει πολύ μεγάλη αξία. Αφού εμπλέκονται ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρίες. Βλέποντας το «από μέσα», το story γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον. Αφού διαπιστώνεις ότι η ιδρύτρια του, είναι μόλις 24 ετών.

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα για την Αλεξάνδρα Καλούλη, η οποία έχει δημιουργήσει την Innovative Maritime EQ Center. Μια καινοτόμο πλατφόρμα, που σκοπό έχει να κάνει καλύτερη τη ζωή των ναυτικών πάνω στα πλοία και να δημιουργήσει ένα καλύτερο περιβάλλον για αυτούς. Κάνοντας κάποια ειδικά ψυχολογικά τεστ κατά τη διάρκεια των εκάστοτε προσλήψεων. Το It’s Possible συνάντησε την 24χρονη ιδρύτρια. Η ίδια μιλά για το πώς προέκυψε η ιδέα για αυτό το ιδιαίτερο επιχειρηματικό εγχείρημα, αποκαλύπτει ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα, ενώ εξηγεί επίσης το πώς είναι να συνεργάζονται άνθρωποι διαφορετικών ειδικοτήτων μέσα στην ίδια ομάδα.

Πως προέκυψε η ιδέα να φτιάξετε το συγκεκριμένο project; Είναι αλήθεια ότι δεν συναντάμε συχνά κάτι τέτοιο

Εγώ δούλευα αρχικά στην εταιρία του πατέρα μου, που ασχολείται με τεχνική διαχείριση πλοίων. Εκεί υπήρχε πολύ επικοινωνία με ναυτικούς. Κάπως έτσι είδα από πρώτο χέρι, ότι οι περισσότεροι ναυτικοί είχαν κατάθλιψη ή ότι χρειάζονταν ψυχολογική υποστήριξη γενικότερα. Όλα αυτά, με έκαναν να θέλω να δημιουργήσω ένα καλύτερο περιβάλλον για τους ίδιους.

Δημιούργησα λοιπόν την πλατφόρμα μου, η οποία πρώτα από όλα βοηθά τους ναυτικούς και το περιβάλλον που υπάρχει μέσα σε ένα πλοίο, ενώ από την άλλη βοηθά και τις ναυτιλιακές να κάνουν καλύτερες προσλήψεις.

Είναι εύκολο να ξεκινήσει μια τέτοια εταιρία; Και μιλώ τόσο σε τεχνικό επίπεδο, όσο και οικονομικό

Ας δούμε καταρχήν τις ειδικότητες που χρειάζεται. Προσωπικά έχω σπουδάσει ψυχολογία, μαζί με μάρκετινγκ και business. Αυτό που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις μια οποιαδήποτε εταιρία, είναι μια ικανότητα στο management και ίσως μια τεχνική γνώση. Θα προσλάβεις και κάποιο άτομο ή άτομα που θα συμπληρώσουν τις δικές σου γνώσεις. Στη δική μου περίπτωση, ήταν η μητέρα μου που συμπλήρωσε το κενό σε ότι αφορά τις γνώσεις και τις επαφές.

Στο τεχνικό κομμάτι, έπρεπε να συνεργαστώ με μια ομάδα που κάνει software development, για να φτιάξουν την πλατφόρμα. Άρα λοιπόν, εκεί χρειάστηκαν κάποια χρήματα. Δυστυχώς δεν είναι ένα project που μπορείς να το ξεκινήσεις από το μηδέν οικονομικά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζονται και τρελά χρηματικά ποσά.

Ακόμα πάντως κι αν δεν είχα τα αρχικά χρήματα για να ξεκινήσω την εταιρία μου, θα ανακάλυπτα έναν τρόπο για να τα βρω.

Η ιδρύτρια του Innovative Maritime EQ Center, Αλεξάνδρα Καλούλη

Με απλά λόγια, τι είναι αυτό που κάνει το project σας;

Η IMEQ είναι ένας πάροχος δικτύων ψυχομετρικών αξιολογήσεων (remote online testing) και συμβουλευτικών υπηρεσιών ειδικά σχεδιασμένων για ναυτικούς. Ειδικευόμαστε στην επιλογή, αξιολόγηση και ανάπτυξη ναυτικών με κύριους στόχους τη διασφάλιση της ασφάλειας του προσωπικού, των πληρωμάτων και των πλοίων με σκοπό τον εντοπισμό παραγόντων κινδύνου που παρεμποδίζουν την επιτυχή λειτουργία της εργασίας και την ασφάλεια του πλοίου.

Για να το εξηγήσουμε με απλά λόγια, αν μια ναυτιλιακή εταιρία σκοπεύει να προσλάβει 10 συγκεκριμένους ναυτικούς, τότε μπορεί να συνεργαστεί μαζί μας έτσι ώστε οι υποψήφιοι για πρόσληψη να περάσουν από κάποια ψυχολογικά τεστ και μετά να πάρουν το τελικό ΟΚ, για να ανέβουν στο πλοίο. Εμείς κάνουμε την αξιολόγηση και στέλνουμε τα αποτελέσματα στη ναυτιλιακή. Φυσικά, όλες αυτές τις πληροφορίες δεν μπορεί να τις δει κανείς άλλος πέρα από εμάς και την ναυτιλιακή.

Ποια είναι η ανταπόκριση που έχετε δει μέχρι τώρα;

Καταρχήν να σας πω ότι ξεκίνησα μη έχοντας τίποτα στα χέρια μου. Ούτε καν την πλατφόρμα. Είχαν μόνο ένα μικρό γραφείο και τη βοήθεια της μητέρας μου. Αποφάσισα να κάνω μια έρευνα αγοράς για να δω τι πιθανές προοπτικές υπάρχουν.

Πήγα στα Ποσειδώνια 2016, έχοντας φτιάξει ένα πρωτότυπο της πλατφόρμας, και εκεί μίλησα με ανθρώπους της ναυτιλίας, παρουσιάζοντας τους το project μου. Εκεί πήρα πολύ θετικό feedback. Όλοι ενθουσιάστηκαν. Και διαπιστώσαμε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα σε ότι αφορά τις ψυχολογικές παθήσεις που αποκτούν πολλοί ναυτικοί. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε πολλές αυτοκτονίες πάνω στα πλοία, κάτι που συνεπάγεται και μεγάλο κόστος για τη ναυτιλιακή. Επίσης, πάνω στα πλοία υπάρχουν εκφοβισμοί, βιασμοί και άλλες δύσκολες καταστάσεις, που συνήθως δεν ακούγονται δημόσια.

Μετά τα Ποσειδώνια λοιπόν, αφού είχα πάρει όλο το feedback, αποφάσισα να ξεκινήσω το εγχείρημα μου. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι σε οποιονδήποτε κλάδο κι αν μπεις, είναι σημαντικό πρώτα να κάνεις μια έρευνα αγοράς. Έτσι έκανα και εγώ τότε.

Στην εταιρίας σας συνεργάζεστε άνθρωποι διαφορετικών ειδικοτήτων. Έχετε, για παράδειγμα, ψυχολόγο, προγραμματιστές, άνθρωπο που κάνει την εκπαίδευση μέσω Skype. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συνεργαστούν τα μέλη της ομάδας σου;

Έχουμε άνθρωπο που ασχολείται με το κομμάτι του Human Resources. Στην ομάδα υπάρχουν επίσης τρεις ψυχολόγοι- ο ένας είναι η μητέρα μου. Έχουμε software development και μετά είναι οι administrations που ασχολούνται με την πλατφόρμα και την επικοινωνία με τους πελάτες. Είναι όλοι διαφορετικοί.
Το πιο δύσκολο πράγμα, είναι να δημιουργήσεις μια κουλτούρα εντός της εταιρίας σου.

Πρώτα από όλα πρέπει να προσλάβεις τα σωστά άτομα. Ειδικά σε μια ηλικία σαν τη δική μου, είμαι 24, δεν είχα προσλάβει ξανά άνθρωπο. Στη συνέχεια, ο συντονισμός εξαρτάται από εμένα. Το πώς θα οργανώσω τα meetings, το μάρκετινγκ ή τη συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας.

Άρα είστε της άποψης ότι μέσα σε μια ομάδα πρέπει να υπάρχει ο leader, ο οποίος παίρνει τις τελικές αποφάσεις

Νομίζω είμαι κάπου στο ενδιάμεσο. Δηλαδή, όλοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να λένε τις απόψεις τους, αλλά πάντα πρέπει να υπάρχει ένας leader. Όπως και σε μια οικογένεια, πρέπει κάποιος να κρατά τα ινία, αλλά να επιτρέπει και στον άλλο να λέει την άποψη του. Και μέσα στη δική μου ομάδα, συζητάμε αρκετά πράγματα.

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που κοιτάτε, σε έναν άνθρωπο που θα ήθελε να μπει στην ομάδα σας;

Το Νο1 που με ενδιαφέρει, είναι να πιστεύει στο project. Δεν θα με ενδιέφερε δηλαδή να προσλάβω έναν άνθρωπο που θα έρχεται να κάνει την δουλειά, απλά για να την κάνει. Και να πάρει έναν μισθό. Θέλω άτομα που θα πιστεύουν σε αυτό που κάνουν, και μάλιστα θα έχουν και τις δικές τους ιδέες έτσι ώστε να το βελτιώσουν.

Επίσης, αν κάποιος δεν είναι ανοιχτόμυαλος στον τρόπο που εργάζεται, δεν θα τον προσλάμβανα. Έχω δει αρκετούς ανθρώπους που πηγαίνουν συνεχώς «by the book» και δεν ξεφεύγουν πέρα από αυτό.

Ξεκινήσατε την επιχείρηση σας το 2016. Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα;

Νομίζω ότι η πρώτη δυσκολία που αντιμετωπίζεις, είναι το δικό σου σκεπτικό. Εγώ πίστευα ότι θα ξεκινήσω την πλατφόρμα και σε 3-4 μήνες θα «πετάει». Πέρασε 1,5 χρόνος για να την ολοκληρώσω. Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, όσο πιστεύεις στην αρχή. Τελικά, καταλαβαίνεις ότι χρειάζεται υπομονή.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτή τη στιγμή έχουμε επισυνάψει κάποιες σχέσεις με μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες και υπάρχει ενδιαφέρον. Το καλό αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχουμε ανταγωνισμό, οπότε κάποιος υποψήφιος πελάτης θα πρέπει να έρθει σε εμάς. Επίσης, θέλουμε να κλείσουμε επίσημες συμφωνίες με τις ασφαλιστικές εταιρίες των ναυτιλιακών.

Μέσα στον επόμενο 1 χρόνο σχεδιάζουμε να πάρουμε τα γραφεία από την Ελλάδα και να τα μεταφέρουμε στην Ελβετία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + 6 =