αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Αλβανία γίνεται ένας δυνατός τουριστικός προορισμός

Η Αλβανία γίνεται ένας δυνατός τουριστικός προορισμός

Η Αλβανία είναι ένας κοντινός προορισμός για την Ελλάδα και πολλές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Θα μπορούσε να εκληφθεί και ως τουριστικός; Ισως ναι, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle. Αν πετάξετε στην Αλβανία από τη Γερμανία ή την Αυστρία, το πρώτο πράγμα που θα δείτε είναι το όρος Ντάιτι, το οποίο ρίχνει τη σκιά του πάνω από την πρωτεύουσα των Τιράνων. Μετά την ανάληψη της εξουσίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο κομμουνιστής δικτάτορας Ενβέρ Χότζα απέκλεισε την Αλβανία από τον έξω κόσμο για τέσσερις δεκαετίες και απαγόρευσε τα ταξίδια. Σήμερα, όμως, η χώρα θέλει να αναδείξει τους φυσικούς θησαυρούς της, τη βαλκανική κουζίνα της και την ποικιλία ελληνικών, ρωμαϊκών και οθωμανικών αρχαιολογικών τόπων που διαθέτει.

Το ιδιαίτερο, λέει ο Γκάζι Χαξία, διευθύνων σύμβουλος του ταξιδιωτικού πρακτορείου Landways, είναι ότι μπορείτε να ανακαλύψετε όλους αυτούς τους θησαυρούς χωρίς να ταλαιπωρηθείτε μέσα σε συνωστισμό. «Η Αλβανία εξακολουθεί να είναι ένας μάλλον άγνωστος προορισμός», λέει. «Οι επισκέπτες μπορούν ακόμη να γνωρίσουν την ανέγγιχτη φύση, έναν συναρπαστικό πολιτισμό και την αυθεντικότητά του». Στο μεταξύ, ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται σταθερά.

Κατά την πανδημία, η τουριστική βιομηχανία της Αλβανίας άντεξε καλύτερα από άλλων γειτονικών κρατών. Η Κροατία, με τις ακτές της στην Αδριατική να αποτελούν τον κατεξοχήν τουριστικό προορισμό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρουσίασε μείωση 68% των επισκεπτών κατά το 2020. Το Μαυροβούνιο τα πήγε ακόμη χειρότερα με απώλειες 83%. Η Αλβανία κατέγραψε «μόνο» 59% λιγότερους τουρίστες. Η φιλοξενία των Αλβανών αποτελεί επίσης ένα σημαντικό στοιχείο που διαφημίζει τη χώρα. Αλλά οι πελάτες του Χαξία, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία, εκτίμησαν και το χαμηλό κόστος ταξιδιού. Παράλληλα, οι επισκέπτες από χώρες εκτός Ευρώπης πολλαπλασιάζονται επίσης. Παραδοσιακά η Αλβανία ζει από τη γεωργία και τα ορυχεία, αλλά ο τουρισμός γίνεται όλο και περισσότερο σημαντικός οικονομικός παράγοντας. Πριν από την πανδημία τα ετήσια έσοδα του τομέα, ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ, αντιστοιχούσαν σχεδόν στο 16% του ΑΕΠ. Ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα θέλει να διπλασιάσει αυτό το μερίδιο, και τα χρηματοδοτούμενα από το κράτος έργα θα βοηθήσουν. Και πράγματι η πρόοδος είναι εμφανής. Το χρόνιο πρόβλημα των απορριμμάτων έχει λυθεί και οι υποδομές μεταφορών επεκτείνονται και εκσυγχρονίζονται, ενώ οι φορολογικές μειώσεις ενθαρρύνουν την κατασκευή περισσότερων ξενοδοχείων και τουριστικών εγκαταστάσεων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × three =