αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ αγορά και ενοικίαση επαγγελματικών χώρων γίνεται πιο «ζωηρή» και οι τιμές ανεβαίνουν

Η αγορά και ενοικίαση επαγγελματικών χώρων γίνεται πιο «ζωηρή» και οι τιμές ανεβαίνουν

Ανοδική πορεία εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες οι τιμές πώλησης και ενοικίασης επαγγελματικών ακινήτων. Στην εκτίμηση αυτή προχωρούν πλέον οι διοικήσεις των επενδυτικών εταιρειών ακινήτων (ΑΕΕΑΠ), αλλά σπεύδουν να συμπληρώσουν ότι αυτή η τάση, επί του παρόντος, περιορίζεται στα πλέον ποιοτικά και σύγχρονα κτίρια γραφείων και καταστημάτων, που προσφέρουν και σημαντικές αποδόσεις. Η εικόνα αυτή αντανακλάται εν πολλοίς και στην εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών, καθώς καταγράφονται ήδη σημαντικά κέρδη από την αύξηση της εύλογης αξίας του χαρτοφυλακίου των ακινήτων, όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ υπερδιπλασιάστηκαν κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο σε 41,2 εκατ. ευρώ, έναντι 20,9 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ακριβώς λόγω της αύξησης της αξίας των ακινήτων της. Χωρίς να υπολογίζεται η εν λόγω εξέλιξη, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 9,2% σε 33,7 εκατ. ευρώ, λόγω της αυξημένης φορολογίας που έχει επιβληθεί τον τελευταίο χρόνο.

Σε αντίστοιχη εκτίμηση για την πορεία της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων προχώρησε πρόσφατα και η Trastor ΑΕΕΑΠ, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς και του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου της Varde Partners. Στην οικονομική έκθεση για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, η διοίκηση της εισηγμένης επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, συνέβαλε στη μείωση της οικονομικής αβεβαιότητας που παρατηρήθηκε από την αρχή του 2017 και αποτελεί σημαντικό βήμα για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανόδου. «Η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος αναμένεται να συνεχιστεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, ενώ η ανάκαμψη της οικονομίας προϋποθέτει την υλοποίηση αναπτυξιακού προγράμματος. Η αγορά ακινήτων αναμένεται να επανέλθει σε ανοδική τροχιά, εφόσον η Ελλάδα ξεφύγει από το σημερινό υφεσιακό φαύλο κύκλο», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων είναι στενά συνδεδεμένη και με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνολικά, όπως επίσης και με τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, τη διαμόρφωση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου και τη βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Η Trastor, έχοντας εξασφαλίσει σημαντική ρευστότητα λόγω της εισόδου της Varde Partners στο μετοχικό της κεφάλαιο και την αύξηση κεφαλαίου στην οποία προχώρησε, εμπλουτίζει συνεχώς το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της. Η πιο πρόσφατη κίνηση της εταιρείας αφορά την ολοκλήρωση της απόκτησης πολυώροφου πολυκαταστήματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (οδός Τσιμισκή 64), καταβάλλοντας συνολικό τίμημα 8,45 εκατ. ευρώ στην Εθνική Leasing, που ήταν και ο πωλητής, στο πλαίσιο σχετικού πλειοδοτικού διαγωνισμού.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six + eighteen =