αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ ΑΑΔΕ προχωρά στην διασύνδεση ταμειακών και POS απευθείας με την εφορία

Η ΑΑΔΕ προχωρά στην διασύνδεση ταμειακών και POS απευθείας με την εφορία

Στην ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ήδη έχει δώσει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 11 Μαρτίου τις τεχνικές προδιαγραφές. Στόχος όπως τονίζεται είναι η διασύνδεση Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) και τερματικών POS, με σκοπό τη διασφάλιση έκδοσης των νόμιμων παραστατικών πριν από οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω τερματικών POS. Αυτή τη στιγμή αρκετές επιχειρήσεις έχουν διασυνδεθεί με την εφορία σε ότι αφορά τις ταμειακές μηχανές κλειστού τύπου αποστέλλοντας σε πραγματικό χρόνο της συναλλαγές που πραγματοποιούν. Δηλαδή η εφορία γνωρίζει το πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή. Αυτό που δεν γνωρίζει είναι πως έγινε η συναλλαγή.

Εάν η πληρωμή έγινε με μετρητά ή ηλεκτρονικά με τη χρήση κάρτας. Όπως εξηγεί στέλεχος της φορολογικής διοίκησης εντός του έτους θα διασυνδεθεί η ταμειακή μηχανή με το ηλεκτρονικό σύστημα POS ώστε η φορολογική διοίκηση να έχει και τις δύο πληροφορίες. Δηλαδή θα γνωρίζει πότε εκδόθηκε η απόδειξη αλλά και τον τρόπο πληρωμής (με κάρτα ή με μετρητά).

Aυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής. Tο νέο μέτρο αναμένεται  να  περιορίσει  τις  δυνατότητες φοροδιαφυγής και, τελικά, να μειώσει το έλλειμμα ΦΠΑ το οποίο σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν προσεγγίζει πλέον τα 6 δισ. ευρώ.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την ένταξη του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Δηλαδή, οι κλάδοι που σήμερα εξαιρούνται από τη υποχρεωτική χρήση μηχανημάτων POS αλλά και ταμειακών μηχανών θα εκδίδουν αφενός αποδείξεις, ενώ θα δέχονται και κάρτες. Υποχρεωτικά λοιπόν θα διαθέτουν μηχανήματα POS τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα ταξί τα περίπτερα και άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, δεκάδες κλάδοι που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών και οι οποίοι διαχρονικά βρίσκονται ψηλά στις λίστες της φοροδιαφυγής αποφεύγουν τις συναλλαγές με κάρτες.  Ενώ οι υπηρεσίες είχαν 59,7% μερίδιο στην ιδιωτική κατανάλωση το 2019, στην αξία των πληρωμών με κάρτα το μερίδιό τους περιορίζεται σε 31,3%. Ιδιαίτερα περιορισμένη είναι η διείσδυση της χρήσης καρτών στην εκπαίδευση, στις επαγγελματικές υπηρεσίες και στις επισκευές, ενώ παρά την πρόοδο που σημειώθηκε, υπάρχει περιθώριο για σημαντική περαιτέρω αύξηση της χρήσης καρτών στην εστίαση. Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκονται:

– Εκπαίδευση.
-Ψυχαγωγία.
-Υπηρεσίες υγείας.
– Συνεργεία αυτοκινήτων.
– Επισκευές ακινήτων.
– Κομμωτήρια.
-Ταξιδιωτικές υπηρεσίες.
-Μικρά καταστήματα τροφίμων. 

Σε δεύτερη φάση η ΑΑΔΕ θα τρέξει έναν ακόμα διαγωνισμό. Αφορά το μεγαλύτερο όπλο που θα έχει στη διάθεση του ο ελεγκτικός μηχανισμός καθώς θα δίνει στοιχεία που θα οδηγούν στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής. Πρόκειται για την ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στο οπλοστάσιο του ελεγκτικού μηχανισμού μέσω της οποίας  θα επιχειρηθεί η περιστολή της φοροδιαφυγής και η αποκάλυψη υποθέσεων φοροδιαφυγής. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων. Το Data Mining οποίο αποτελεί την τέχνη της εξόρυξης χρήσιμων πληροφοριών από μεγάλες δεξαμενές πληροφοριών με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Για παράδειγμα θα μπορούσε να βοηθήσει τις φορολογικές αρχές να διαπιστώνει ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι αληθείς και ποιες ψευδείς.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + nine =