αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Ίος και οι άλλοι: Ποια νησιά είναι ένα βήμα πριν το «κόκκινο»

Η Ίος και οι άλλοι: Ποια νησιά είναι ένα βήμα πριν το «κόκκινο»

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν σηκώσει…αυλαία το πρώτο για τον Αύγουστο μαζικό κύμα εξόδου από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, η ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς για το αποτύπωμα του τέταρτου πανδημικού κύματος στην κοινότητα αυξάνεται. Νησιά, όπως η Πάρος, η Ίος, η Σαντορίνη, η Τήνος, αλλά και έτεροι προορισμοί, όπως για παράδειγμα το Ρέθυμνο, βρίσκονται στο…μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων, που προβληματίζονται ιδιαίτερα από το ποσοστό της θετικότητας, όπως μεταδίδει το Capital.gr. Τη στιγμή, μάλιστα, που οι νοσηλείες ανά την Επικράτεια αυξάνονται, σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή του υπουργείου Υγείας (χθες επικαιροποίησε τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας) η οποία δεν αποκλείεται να εισηγηθεί ειδικές παρεμβάσεις για το νησί της Ίου, εφόσον αυτές κριθούν απαραίτητες για τον περιορισμό των κρουσμάτων.

Οι δημοφιλείς προορισμοί στις Κυκλάδες βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας έξαρσης του κορονοϊού. Η Ίος…φλερτάρει πλέον με το “κόκκινο”. Η Πάρος και η Σαντορίνη ακολουθούν, ενώ χαρακτηριστική είναι η αναφορά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (Σκάι) που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων. Όπως σημείωσε, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, είναι ορατός ο κίνδυνος η Ίος να “κλείσει”, καθώς οι επιχειρηματίες του νησιού δε λαμβάνουν μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό και από τη στιγμή που οι παρεμβάσεις αποτελέσουν μονόδρομο, αυτές θα παραπέμπουν στο…μοντέλο της Μυκόνου. Σε περίπτωση, δε, που οι ειδικοί εισηγηθούν σήμερα περιορισμούς, οι σχετικές ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης.

Πέραν των συγκεκριμένων νησιών, η προσοχή των λοιμωξιολόγων εστιάζει και στην Κρήτη. Προκειμένου να εκπέμψει νέο μήνυμα για την ανάγκη εμβολιασμού, ώστε να χτιστεί το περιλάλητο τείχος ανοσίας, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αύριο σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, όσο…υπογραμμισμένος στην κυβερνητική λίστα είναι ο κωδικός “ανοιχτά σχολεία” από το Σεπτέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό και πέραν όλων των σημάτων που σχετίζονται με τα…τσιμπήματα σε δασκάλους και εκπαιδευτικούς, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το μοριακό ή το ράπιντ τεστ, είτε η επίδειξη βεβαίωσης ότι έχουν νοσήσει, θα είναι για τους νεοπροσλαμβανόμενους απαραίτητη προϋπόθεση, για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους στις σχολικές αίθουσες. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας. “Η κανονική λειτουργία των σχολείων από τον Σεπτέμβριο αποτελεί κυρίαρχο στόχο για την κυβέρνηση. Αυτό προϋποθέτει την ασφάλεια και την προάσπιση της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών. Παράλληλα, οι δυσκολίες στην αντικατάσταση εκπαιδευτικών που ενδεχομένως νοσήσουν είναι τεράστιες”, αναφέρουν στελέχη. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την τροπολογία, οι 11.700 νεοπροσλαμβανόμενοι εκπαιδευτικοί, που θα ενισχύσουν την προσπάθεια για ενδυνάμωση του σχολείου από το ερχόμενο σχολικό έτος, καθώς και οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι συνάδελφοί τους, θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους είτε εάν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, είτε εάν επιδείξουν τα αποτελέσματα μοριακού ή ράπιντ τεστ, είτε με το πιστοποιητικό ότι έχουν νοσήσει. Υπενθυμίζεται ότι, προκειμένου να χτιστεί το συντομότερο δυνατόν το απαιτούμενο τείχος ανοσίας στη “μάχη” έχουν εισέλθει και οι μαθητές, καθώς ανοίγει η πλατφόρμα εγγραφών για εμβολιασμό και για τα παιδιά από 12 έως 15 ετών, ενώ έχουν ήδη κλειστεί ραντεβού για τις ηλικίες μεταξύ 15 και 17 ετών. Στην περίπτωση που μόνιμοι ή απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου εκπαιδευτικοί δεν προσκομίσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, τότε δε θα επιτρέπεται η είσοδος στις σχολικές μονάδες. Στους μόνιμους εκπαιδευτικούς θα επιβάλλεται το διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων και δεν θα καταβάλλονται αποδοχές. Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, αν δεν προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, δε θα αναλαμβάνουν υπηρεσία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen + ten =