αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ άλλη πλευρά: Πόσα χρήματα δίνει ο Καρέλιας στα κρατικά ταμεία

Η άλλη πλευρά: Πόσα χρήματα δίνει ο Καρέλιας στα κρατικά ταμεία

Βάσει αποτελεσμάτων, πρόκειται για ένας από τους καλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα. Παρά την κρίση που επικρατεί στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η καπνοβιομηχανία Καρέλιας πορεύεται… στον δικό της δρόμο, και δίνει παροχές στους εργαζομένους της. Το ίδιο έπραξε και φέτος, αφού όπως ανακοίνωσε ο Ανδρέας Καρέλιας πριν λίγες ημέρες, η εταιρία έδωσε συνολικά 3 εκατ. ευρώ σε παροχές και επιδόματα προς τους εργαζομένους της.

Επειδή όμως ζούμε σε μια χώρα με υψηλή φορολογία και εισφορές, τέτοιες επιχειρήσεις έχουν και ένα άλλο πράγμα στο μυαλό τους: Τα χρήματα που θα δώσουν κάθε χρόνο στο κράτος. Ο Ανδρέας Καρέλας μίλησε και για αυτό.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του: «μέσα στο 2016, η Καπνοβιομηχανία Καρέλια εισέφερε στα δημόσια ταμεία 532.000.000 ευρώ περίπου από έμμεσους και άμεσους φόρους (αυξημένα κατά 12 % σε σχέση με πέρσι), και 7.000.000 στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ κοντά στα 175.000.000 σε συνάλλαγμα από τις διεθνείς μας πωλήσεις».

Τα παραπάνω σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον για τις καπνοβιομηχανίες. Ήδη από χθες ισχύει και τυπικά η νέα φορολογική πολιτική στα καπνικά προϊόντα η οποία καθιστά την Ελλάδα την χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την υψηλότερη φορολόγηση στο προϊόν. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στην ομιλία του Ανδρέα Καρέλια: «Το 90% της τιμής του προϊόντος μας, και αυτό έχει σημασία να το καταλάβουμε, ελέγχεται από το ελληνικό κράτος μέσα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ. Η Ελλάδα, σε ότι αφορά τα καπνικά προϊόντα, έχει τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη. Και να μην ισχυρίζονται κάποιοι ότι τα τσιγάρα στην Ελλάδα έχουν χαμηλές τιμές και μπορούν να πωλούνται ακόμα πιο ακριβά.

Λένε π χ. στην Αγγλία τα τσιγάρα κοστίζουν 12 ευρώ το πακέτο, αλλά αγνοούν ότι η Αγγλία έχει χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή επί λιανικής από ότι η Ελλάδα, όπως επίσης αγνοούν ότι οι τιμές σε μια αγορά είναι ανάλογες και όχι αντιστρόφως ανάλογες με το επίπεδο του εισοδήματος.

Με άλλα λόγια, όταν το κόστος ζωής στο Λονδίνο είναι 93% ακριβότερο από το κόστος ζωής στην Αθήνα κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει γιατί η Αγγλική κυβέρνηση παίρνει λιγότερο φόρο από τα καπνικά από ότι η Ελληνική. Ξεκινάμε την χρονιά με νέα αύξηση του φόρου και διερωτώμεθα προς τι αυτή η αύξηση; Διότι η βεβαιότητα για μειωμένα δημόσια έσοδα από τα καπνικά, είναι έκδηλη ακόμα και στους κυβερνώντες. Το μεγάλο ερωτηματικό λοιπόν είναι γιατί;»

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × five =