Πλέον όλο και περισσότερες επαγγελματικές συμφωνίες κλείνουν μέσω του Linkedin. ‘Η έστω από εκεί γίνονται οι πρώτες αναζητήσεις και επαφές. Επίσης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν μια θέση εργασίας, χρησιμοποιώντας την ίδια πλατφόρμα. Τώρα δεν θα μιλήσουμε για τα θετικά του Linkedin- το έχουμε κάνει άλλωστε αρκετές φορές εδώ στο It’s Possible.
Θα δούμε την άλλη πλευρά. Θα δούμε, δηλαδή, πως το Linkedin Profile σου μπορεί μπορεί να καταστρέψει τις επαγγελματικές ευκαιρίες σου. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Μήπως έφτιαξες το προφίλ σου πριν μερικά χρόνια, και έκτοτε… το έχεις εγκαταλείψει; Αυτό είναι το λάθος Νο1. Σκέψου ότι το Linkedin Profile σου εμφανίζεται σε σχεδόν κάθε ιντερνετική αναζήτηση που κάνει κάποιος για εσένα. Είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί στην πρώτη σελίδα της Google. Αν λοιπόν ο υποψήφιος εργοδότης ή πελάτης σου, αντικρίσει ένα εγκαταλελειμμένο προφίλ, μάλλον δεν θα κάνεις καλή πρώτη εντύπωση.
Αφού ξεπεράσουμε αυτό το πρώτο κομμάτι, πάμε παρακάτω. Όπως εξηγεί το inc.com, το Linkedin Profile σου δεν πρέπει απλά να είναι ένα τυπικό βιογραφικό σου. Ένα λάθος που επίσης κάνουν πολλοί. Αντίθετα, πρέπει να είναι πελατο- κεντρικό. ‘Η να εστιάζει σε αυτά που θέλουν οι υποψήφιοι εργοδότες από εσένα. Παρέθεσε το πως μπορείς να λύσεις τα προβλήματα τους. Κανείς δεν ενδιαφέρεται απλά να δει το πόσα βραβεία έχεις κερδίσει ή τους τίτλους στις θέσεις που έχεις περάσει. Αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία, είναι το πως η συνολικότερη εμπειρία σου μπορεί να συντελέσει στο να παραχθούν πραγματικά αποτελέσματα στη δουλειά.
Σκέψου ότι ένας πελάτης, ένας εργοδότης ή ένας άνθρωπος της αγοράς γενικότερα, μάλλον θα κοιτάξει πολλά προφίλ. Στο τέλος, θα κάνει επαφές, με αυτά που φαίνονται πιο ελκυστικά στον ίδιο. Δηλαδή, με αυτά που -φαίνεται να- του λύνουν κάποιο πρόβλημα.