αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗχητικό: Άκου την «αντανάκλαση του φωτός» που βγαίνει από μια μαύρη τρύπα

Ηχητικό: Άκου την «αντανάκλαση του φωτός» που βγαίνει από μια μαύρη τρύπα

Διάφορες μορφές φωτός, όπως οι ορατές και οι ακτίνες Χ δεν μπορούν να ξεφύγουν από το αβυσσαλέο σκοτάδι μιας μαύρης τρύπας όταν τραβηχτούν μέσα σε αυτή. Μπορούμε, όμως, να δούμε αναλαμπές από αυτά τα είδη φωτός, καθώς το υλικό γύρω τους στο διάστημα μπορεί να εκπέμπει ισχυρές εκρήξεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Το Παρατηρητήριο ακτινών Χ Chandra της NASA και το Παρατηρητήριο Swift του Neil Gehrels απεικόνισαν την αντανάκλαση του φωτός των ακτίνων Χ γύρω από τον V404 Cygni. Επειδή οι αστρονόμοι γνωρίζουν ακριβώς πόσο γρήγορα ταξιδεύει το φως και έχουν προσδιορίσει μια ακριβή απόσταση σε αυτό το σύστημα, μπορούν να υπολογίσουν πότε συνέβησαν αυτές οι εκρήξεις.

Αυτή η νέα ηχογράφηση, με τη μέθοδο της “ηχοποίησης” μετατρέπει την “αντανάκλαση του φωτός” από μια μαύρη τρύπα σε ήχο.

Οι “ηχώ” του φωτός προέρχεται από το V404 Cygni, ένα δυαδικό σύστημα όπου μια αστρικής μάζας μαύρη τρύπα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα “κανονικό” αστέρι. Το εν λόγω σύστημα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 7.800 ετών φωτός μακριά από τη Γη και περιέχει μια μαύρη τρύπα που η μάζα της είναι πέντε με 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 − eight =