αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗλεκτρονική έκδοση βεβαιώσεων, συντάξεις σε 24 ώρες, και άλλα: Το φιλόδοξο πλάνο για τον e-ΕΦΚΑ

Ηλεκτρονική έκδοση βεβαιώσεων, συντάξεις σε 24 ώρες, και άλλα: Το φιλόδοξο πλάνο για τον e-ΕΦΚΑ

Το φιλόδοξο σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού του ασφαλιστικού φορέα ενέκρινε το διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, για το 2020 θα υλοποιηθούν 40 δράσεις με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και την άμεση απονομή των συντάξεων. Βάσει του σχεδιασμού, εντός 24 ωρών θα εκδίδεται το 34,48% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης από τον Ιούνιο του 2020, το 58,9% από τον Ιανουάριο του 2021 και το 90% των νέων αιτήσεων από τον Ιούνιο του 202. Επιπλέον οι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες όπως η ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων.

40 δράσεις

Συνολικά το επιχειρησιακό σχέδιο του 2020 περιλαμβάνει 40 δράσεις που ομαδοποιούνται σε 7 θεματικούς πυλώνες .

Τα κυριότερα οφέλη που θα αποκομίσει ο φορέας και οι ασφαλισμένοι από την υιοθέτηση της νέας κουλτούρας όπως περιγράφονται στο επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσιάζει η εφημερίδα “Καθημερινή” είναι τα ακόλουθα:

-Πρόσβαση του πολίτη σε ψηφιακές υπηρεσίες χωρίς φυσική παρουσία.

-Ψηφιακός μετασχηματισμός της διαδικασίας απονομής σύνταξης.Το 34,48% των νέων αιτήσεων θα εκδίδεται άμεσα από τον Ιούνιο 2020 , το 58,9% των νέων αιτήσεων από τον Ιανουάριο του 2021 και το 90% των νέων αιτήσεων από τον Ιούνιο του 2021.

-Ηλεκτρονική έκδοση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών.

-Αποτελεσματική διαχείριση της δημόσια πληροφορίας με διασφάλιση της ανωνυμίας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

– Μείωση κόστους στις υποδομές και εφαρμογές πληροφορική.

-Ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της κατάρτισης και αξιοποίησης των στελεχών.

Βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού ο ΕΦΚΑ θα προμηθευτεί σταδιακά 6.000 νέους προσωπικούς υπολογιστές και 1.000 εκτυπωτές. Εκτός από τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, το σχέδιο προβλέπει και τον διοικητικό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ με την εισαγωγή συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακών υπογραφών, τη χρήση μηχανημάτων POS για τις πληρωμές αλλά και την ηλεκτρονική βεβαίωση και επίδοση διοικητικών πράξεων όπως βεβαίωση οφειλών ή άρση τραπεζικών κατασχέσεων. Επίσης περιλαμβάνει νέα πληροφοριακά συστήματα με αιχμή το νέο ψηφιακό αποθετήριο ασφαλιστικής ιστορίας ΑΤΛΑΣ.

Διασύνδεση

Στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες περιλαμβάνονται δράσεις όπως η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης και απονομής σύνταξης και η δημιουργία πύλης για τη χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που θα χορηγούνται μεταξύ των φορέων του Δημοσίου, αυτεπαγγέλτως. Τέλος ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο πυλώνας που αφορά τη διαλειτουργικότητα με άλλα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου και συγκεκριμένα τη διασύνδεση του ΕΦΚΑ με ΓΕΜΥ ,ΑΑΔΕ, ΣΕΠΕ, Εργάν, υπουργείο Εσωτερικών, υπουργείο Παιδείας και υπουργείο Άμυνας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + one =