αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗλεκτρικό ρεύμα: Άλμα σχεδόν 40% στις τιμές

Ηλεκτρικό ρεύμα: Άλμα σχεδόν 40% στις τιμές

Στα 334,43 ευρώ εκτοξεύονται σήμερα οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, με ημερήσιο άλμα 39,4%, εξέλιξη που συνδέεται με το άλμα των τιμών του φυσικού αερίου τον Μάρτιο, το οποίο θα «περάσει» στο κόστος των ηλεκτροπαραγωγών κατά τον τρέχοντα μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το φυσικό αέριο επανήλθε ως κυρίαρχο συστατικό του ενεργειακού μίγματος (με ποσοστό 44,3%), ενώ και η σύζευξη της εγχώριας αγοράς με την Ιταλία (όπου η μέση τιμή ανέρχεται σήμερα στα 348 ευρώ/MWh) είναι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά.

Το ρεκόρ ακρίβειας σήμερα έχει η Γαλλία (551 ευρώ/MWh) καθώς το κύμα κακοκαιρίας εκεί ωθεί τη ζήτηση υψηλότερα, σε μια στιγμή που περίπου οι μισοί πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας είναι εκτός λειτουργίας.

Εν τω μεταξύ αύριο Τρίτη αναμένεται η ανακοίνωση των κερδών της  ΔΕΗ+1,18% σε σχέση και με τη διερεύνηση από πλευράς Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της ύπαρξης των λεγόμενων «ουρανοκατέβατων κερδών» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Από κυβερνητικής πλευράς επισημαίνεται ότι η ΔΕΗ επιστρέφει μέσω των εκπτώσεων που εφαρμόζει για τους πελάτες της τα πρόσθετα έσοδα που προκύπτουν από την λειτουργία της αγοράς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 − twelve =