αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Ολοκληρώθηκε η πόντιση του δεύτερου καλωδίου

Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Ολοκληρώθηκε η πόντιση του δεύτερου καλωδίου

Λίγο περισσότερο από δύο μήνες κράτησε η επιχείρηση πόντισης του δεύτερου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε και πλέον το ένα από τα δύο καλώδια διασχίζει τον βυθό του Αιγαίου και είναι σχεδόν έτοιμο να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες, όπως μεταδίδει το ypodomes.com.

Το πρότζεκτ είναι ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα που υλοποιούνται στην Ελλάδα και προχωράει με σταθερό ρυθμό.

Η πόντιση του δεύτερου καλωδίου ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και ο ΑΔΜΗΕ θέλησε να ενημερώσει το κοινό με σχετική ανάρτηση. Μάλιστα ο Διαχειριστής έδωσε στη δημοσιότητα και τις φωτογραφίες που δείχνουν πως φτάνει το καλώδιο στα σημεία προσαιγιάλωσης, ύστερα από την απαιτητική και σύνθετη διαδικασία πόντισης.

Στην δημοσίευση του ο Διαχειριστής αναφέρει πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εγκατάσταση του δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου υπερυψηλής τάσης 500 kV για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.

Η επιχείρηση πόντισης ανάμεσα στην Κορακιά Ηρακλείου και την Πάχη Μεγάρων ήταν μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και πιο σύνθετες του είδους. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου και διήρκησαν συνολικά 9 εβδομάδες.

Όσον αφορά τα νούμερα που ακολουθούν την πόντιση του δεύτερου καλωδίου είναι εντυπωσιακά. Πιο συγκεκριμένα το καλώδιο έχει μήκος 335 χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος τα 1.200 μέτρα. Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, το συνολικό βάρος του καλωδίου που ποντίστηκε ξεπερνάει τους 13.000 τόνους.

Στο συγκεκριμένο καλώδιο, ανάδοχος για την πόντιση είναι η Prysmian, η οποία ολοκλήρωσε την επιχείρηση με το υπερσύγχρονο καλωδιακό πλοίο “Λεονάρντο ντα Βίντσι” (Leonardo da Vinci).

Μέχρι στιγμής θα μπορούσε να πει κανείς πως έχουν πέσει στη θάλασσα τα 3/4 όσον αφορά τα καλώδια. Εκτός από την ολοκλήρωση του δεύτερου καλωδίου σε εξέλιξη βρίσκεται και η πόντιση του πρώτου καλωδιακού τμήματος.

Σχετικά με το πρώτο καλώδιο η πόντιση έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ (170 χλμ) καθώς έχει φτάσει κοντά στη Μήλο . Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, τη δεδομένη στιγμή αναμένεται η κατασκευή του καλωδίου, στα εργοστάσια των αναδόχων. Αφού κατασκευαστεί και φτάσει στο πλοίο θα συνεχίσει η επιχείρηση πόντισης. Ανάδοχος του πρώτου καλωδιακού τμήματος είναι η Nexans, που επιχειρεί με το πλοίο “Nexans Aurora”.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + 14 =