αρχικηVIRAL«Ζωντανεύουν» οι Δεσμώτες του Φαλήρου: Δημιουργείται κτίριο καθόδου για επισκέπτες

«Ζωντανεύουν» οι Δεσμώτες του Φαλήρου: Δημιουργείται κτίριο καθόδου για επισκέπτες

Εξελίξεις φαίνεται πως θα υπάρξουν στο προσεχές διάστημα, σχετικά με τους Δεσμώτες του Φαλήρου. Το σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα στο Φαληρικό Δέλτα παραμένει αναξιοποίητο αφότου ανακαλύφθηκε, πριν από περίπου 4 χρόνια.

Τώρα, σύμφωνα με την Καθημερινή, θα δημιουργηθούν εκεί δύο κτίρια εμβαδού περίπου 1.000 τ.μ. μάλλον με την την υπογραφή του αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο (ο ίδιος σχεδίασε και το ΚΠΙΣΝ).

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τις προϋποθέσεις που θα διέπουν τη δημιουργία ενός χώρου ενημέρωσης του κοινού και ενός υπόγειου χώρου για την επίσκεψη στα ευρήματα. Αφού ο επισκέπτης θα ενημερώνεται στον χώρο πληροφόρησης για την «κάθοδό» του στο σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα, θα μπορεί να κατέλθει και να δει από κοντά τον μαζικό τάφο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού προτιμούν να αποφευχθεί μια κυκλική διαδρομή γύρω από τις ομαδικές ταφές ενδέχεται να τεθούν ηλικιακοί περιορισμοί – τουλάχιστον για ασυνόδευτους μικρούς επισκέπτες.

Μέσα στον χώρο των ευρημάτων οι συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης θα είναι σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και θα τοποθετηθεί ειδικός, χαμηλός φωτισμός. Τα οστά θα προστατεύονται από τη διάβρωση ενώ έχει προταθεί και η δημιουργία ενός δεύτερου, περίκλειστου χώρου – κελύφους.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα το εύρημα δεν είναι επισκέψιμο για το κοινό. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι κατά την διάρκεια της καραντίνας, πολύς κόσμος περνούσε ακριβώς δίπλα από το σημείο κάνοντας τον περίπατο του, αλλά δεν γνώριζε τι υπάρχει μέσα από την συρμάτινη περίφραξη που έχει τοποθετηθεί γύρω από το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six − 1 =