αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΖημιές-γίγας για την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Ζημιές-γίγας για την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Η κυβέρνηση της Ελβετίας δεν θα λάβει μέρισμα από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας για το 2022, καθώς η τελευταίας προβλέπει τις μεγαλύτερες ζημιές στην 116χρονη ιστορία της.

Η SNB αναμένει ετήσια ζημιά περίπου 132 δισ. φράγκων (143 δισεκατομμύρια δολάρια), πέντε φορές μεγαλύτερες από το προηγούμενο ρεκόρ, γνωστοποίησε τη Δευτέρα μέσα από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού, 131 δισ. φράγκα, προέρχεται από την κατάρρευση των αποτιμήσεων των τεράστιων διαθεσίμων της σε ξένα νομίσματα, που προέκυψαν ως αποτέλεσμα αγορών δεκαετιών για την αποδυνάμωση του φράγκου.

Η αξία των συναλλαγματικών διαθεσίμων της SNB μειώθηκε περίπου 17% πέρυσι. Τον Δεκέμβριο, κατείχε 784 δισεκατομμύρια φράγκα, από 945 δισεκατομμύρια φράγκα ένα χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο ακόμα και αυτό το μειωμένο ποσό στο τέλος του έτους υπερβαίνει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Σαουδικής Αραβίας.

Οι θέσεις σε ελβετικά φράγκα σημείωσαν απώλειες αποτίμησης περίπου 1 δισεκατομμυρίου φράγκων, ενώ η SNB κέρδισε περίπου 400 εκατομμύρια φράγκα από τα αποθέματά της σε χρυσό.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά από την ίδρυση της SNB το 1906 που πρέπει να παραλείψει την ετήσια πληρωμή μερίσματος στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ελβετικά καντόνια, αναγκάζοντας πολλές από τις 26 διοικητικές περιφέρειες να προσαρμόσουν τα σχέδια δαπανών τους. Για το 2021, το ίδρυμα είχε πληρώσει 6 δισεκατομμύρια φράγκα.

Ούτε οι ιδιώτες μέτοχοι θα λάβουν μέρισμα για το 2022. Σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες, η SNB είναι μια ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, με περίπου τις μισές μετοχές να κατέχονται από ιδρύματα του δημόσιου τομέα και τις υπόλοιπες από εταιρείες και ιδιώτες.

Τα κέρδη από τις δραστηριότητες της SNB δεν επηρεάζουν τη νομισματική πολιτική. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις 6 Μαρτίου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + 9 =