αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕύρημα που προκαλεί προβληματισμό: Πάνω από 1 στους 4 νέους στην Ελλάδα ούτε δουλεύει ούτε σπουδάζει

Εύρημα που προκαλεί προβληματισμό: Πάνω από 1 στους 4 νέους στην Ελλάδα ούτε δουλεύει ούτε σπουδάζει

Ένα εύρημα που σίγουρα προκαλεί προβληματισμό, προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με αυτά, πάνω από 1 στους 4 νέους στην Ελλάδα ούτε δουλεύει, αλλά ούτε και σπουδάζει.

Μάλιστα στην σχετική λίστα, η χώρα μας είναι στην δεύτερη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. καθώς το 26,8% των νέων ηλικίας 20 έως 34 ετών δεν απασχολείται επαγγελματικά, δεν μαθητεύει σε επιχείρηση ούτε σπουδάζει σε σχολή. Ο μέσος όρος της περιθωριοποίησης των νέων στην ΕΕ είναι δέκα μονάδες χαμηλότερος από το ελληνικό ποσοστό, 16,5%. Η μοναδική χώρα που ξεπερνά την Ελλάδα είναι η Ιταλία, όπου σχεδόν το 29% των νέων δεν εργάζεται ούτε σπουδάζει.

Η συμμετοχή των νέων στην αγορά είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη. Συνάμα βελτιώνουν την δημογραφική – οικονομική εικόνα, συνεισφέροντας με τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι νεαρές Ελληνίδες είναι μακράν πιο ευάλωτες από τους άνδρες. Τα δεδομένα της Eurostat καταδεικνύουν πως περισσότερες από μία στις τρεις (33,7%) δεν εργάζονται ή εκπαιδεύονται. Πρόκειται για μακράν το χειρότερο ποσοστό στην ΕΕ. Για τους άνδρες το ποσοστό αποχής από την αγορά και την παιδεία είναι 20,1%.

Στην αντίπερα όχθη, η καλύτερη συμμετοχή νέων στην απασχόληση και την εκπαίδευση διαπιστώθηκε στην Σουηδία, όπου μόνον το 8% των ανθρώπων 20 έως 34 ετών ήταν εκτός. Στις χώρες εκτός Ε.Ε., το καλύτερο ποσοστό εμφανίζει η Ισλανδία, με 6,2%.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτός είναι ο νεαρός ιδρυτής των Mikel που λίγοι έχουν δει (ΦΩΤΟ)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − 9 =