αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Εννέα μαθήματα ζωής που μακάρι να ήξερα στα 27 μου»: Αναλύει μια career coach

«Εννέα μαθήματα ζωής που μακάρι να ήξερα στα 27 μου»: Αναλύει μια career coach

«Σε ηλικία 57 ετών μπορώ να κοιτάω πίσω και να βλέπω τη ζωή μου σε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, σε σύγκριση με το πως την έβλεπα όταν ήμουν 40, 30 ή 20. Πολλά από αυτά που πίστευα ότι ήταν ζωτικής σημασίας για την επιτυχία και την ευτυχία μου όταν ήμουν στα 20 μου και στα 30s, αποδείχθηκαν λανθασμένα». Με αυτά τα λόγια ξεκινά το άρθρο της στο αμερικανικό Thrive Global, η career coach, Kathy Caprino.

Όπως εξηγεί, οι άνθρωποι βλέπουν διαφορετικά τα δεδομένα σε μικρές ηλικίες. Ενώ σε αυτό παίζουν ρόλο πολλοί εξωτερικοί παράγοντες και παγιωμένες αντιλήψεις που υπάρχουν στην κάθε κοινωνία. Η ίδια έχει κοουτσάρει χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία 12 χρόνια. Και έχει καταλήξει σε μερικά συμπεράσματα. Στέκεται σε 9 συγκεκριμένα μαθήματα ζωής, τα οποία όπως λέει θα έδινε στον 27χρονο εαυτό της, αν μπορούσε να τον γνωρίσει.

«Εάν τα ήξερα αυτά πριν από 30 χρόνια, δεν θα είχα χάσει τόσο χρόνο και ενέργεια σε λάθος επιλογές» τονίζει η Kathy Caprino.

1# Πάρε μια γενναία απόφαση, για αυτό που θες: Όπως σημειώνει η career coach, ακριβώς επειδή τα πλαίσια στις κοινωνίες είναι συγκεκριμένα, πολλοί άνθρωποι απλά συμβιβάζονται και δεν βρίσκουν το θάρρος να κάνουν ό,τι που πραγματικά θέλουν. Να είναι αυτό που θέλουν οι ίδιοι, και όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι για αυτούς. «Προτού να είναι πολύ αργά, θα πρέπει να βρεις το θάρρος και να κάνεις μια ισχυρή κίνηση σχετικά με το ποιος θέλεις να είσαι στον κόσμο και τι υποστηρίζεις», τονίζει.

2# Μην συμβιβαστείς ψυχικά: Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να συμβιβαστείτε. Ίσως το μέγεθος του σπιτιού σας, τη γεωγραφική θέση της δουλειάς σας, τη διάρκεια της μετακίνησης σας ή το που θα πάτε για καλοκαιρινές διακοπές. Αλλά δεν είναι ΟΚ να υπονομεύσετε την ψυχή σας. Εάν το κάνετε, θα προκύψουν καταστροφικά αποτελέσματα. Με απλά λόγια, πρέπει να είσαι χαρούμενος όταν κοιμάσαι το βράδυ.

3# Επίλεξε προσεκτικά τους ανθρώπους γύρω σου: Οι άνθρωποι που θα έχεις μαζί σου, είτε στα επαγγελματικά είτε στα προσωπικά, θα επηρεάσουν πολύ την ζωή σου. Διάλεξε προσεκτικά το ποιους θα βάλεις δίπλα σου. Και αν κάποιοι στην πορεία δεν σου ταιριάζουν, μη διστάσεις να φύγεις μακριά.

4# Μην περιμένεις ούτε λεπτό για να εκφράσεις την δημιουργικότητα σου: Η αλήθεια είναι αυτή. Οι συγγραφείς γράφουν, οι ζωγράφοι ζωγραφίζουν, οι χορευτές χορεύουν. Απλά κάντε το πράγμα που είστε γεννημένοι να κάνετε. Δεν χρειάζεται να αφήσεις όλη την καριέρα σου να περάσει, για να βγάλεις την δημιουργικότητα σου. Απλά σήκωσε το πινέλο και αρχίστε να ζωγραφίζεις σήμερα. Αυτό το βήμα θα βελτιώσει τη ζωή σου.

5# Ζήτα βοήθεια, όταν δεν έχεις τη δύναμη να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές: Αυτό είναι πραγματικά απλό. Όταν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις μόνος σου, τότε πάρε βοήθεια. Μην περιμένεις. Πήγαινε σε έναν μέντορα, έναν φίλο, έναν σύμμαχο, κάποιον που σε αγαπά, ενώ σέβεται και βλέπει το όραμα σου. Μην περιμένεις στο περιθώριο για χρόνια σκεπτόμενος «Δεν έχω αυτό που χρειάζεται, για να γίνει αυτό που θέλω».

6# Μην μένεις κολλημένος σε μια κακή πραγματικότητα: «Για χρόνια, έμεινα κολλημένη σε άθλιες καταστάσεις, δουλειές και σχέσεις επειδή δεν ήθελα να αντιμετωπίσω την πραγματικότητα- ότι χρειαζόμουν μια ΜΕΓΑΛΗ αλλαγή στη ζωή μου», λέει η Kathy Caprino. Αν αυτό που ζεις δεν σου αρέσει, άλλαξε το. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις τεράστιες αλλαγές μέσα σε μια ημέρα. Αλλά κάνε τουλάχιστον μικρά βήματα, για να φτάσεις εκεί που θες.

7# Χρησιμοποίησε τα χρήματα για να είσαι χαρούμενος: Ναι, τα χρήματα παίζουν τον ρόλο τους. Όμως δεν έχει νόημα το να βγάζεις χρήματα και να είσαι δυστυχισμένος. Επειδή ακριβώς οι δραστηριότητες που απαιτείται να κάνεις, δεν θα σε κάνουν χαρούμενο. Μην πας στο μονοπάτι που λέει «όλα για τα χρήματα». Στόχος είναι αν χρήματα να συμβάλουν στο να σε κάνουν χαρούμενο. Όχι το αντίθετο.

8# Μην μένεις στα «πρέπει» των άλλων: Από τα πολύ παλιά χρόνια, υπήρχαν τα «πρέπει» των άλλων στις κοινωνίες. Τις περισσότερες φορές όμως αυτά δεν σε κάνουν χαρούμενο. «Σταματήστε να κάνετε αυτό που αισθάνεστε ότι είναι υποχρεωτικό, και αρχίστε να κάνετε ό, τι πραγματικά θέλετε να κάνετε, όπως θέλετε. Μετά δείτε τα αποτελέσματα της ενέργειας σας», εξηγεί η career coach.

9# Άσε στην άκρη τον πόνο, τον θυμό και τη δυσαρέσκεια: Είναι αλήθεια ότι η ζωή έχει αρκετές δυσκολίες. Στο επαγγελματικό και στο προσωπικό κομμάτι. Ακόμα όμως κι αν φτάσεις σε μια αποτυχία, μην μείνεις εκεί. Δεν έχει νόημα. Λάβε τα χρήσιμα μαθήματα, αναπτύξου σαν άνθρωπος και πήγαινε παρακάτω.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × three =