αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΦΚΑ: Μπαίνουν σήμερα στους πρώτους λογαριασμούς οι επιστροφές εισφορών

ΕΦΚΑ: Μπαίνουν σήμερα στους πρώτους λογαριασμούς οι επιστροφές εισφορών

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς 101.613 μη μισθωτών ασφαλισμένων στον e-ΕΦΚΑ οι επιστροφές που προέκυψαν μετά την εκκαθάριση που διενήργησε ο φορέας για τις ασφαλιστικές εισφορές του 2019. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται τελικά σε 98,019 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων από το απόγευμα της Τετάρτης 30 Δεκεμβρίου 2020. Συνολικά, προέκυψαν προς επιστροφή 135.346.225,11 ευρώ σε 158.600 ενεργούς ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες. Βέβαια, οι 56.987 εξ αυτών δεν δήλωσαν μέχρι σήμερα ΙΒΑΝ και έτσι δεν θα είναι στη λίστα με τις πρώτες πληρωμές. Το ποσό των 37.326.847,79 ευρώ που τους αντιστοιχεί, θα επιστραφεί στο τέλος Ιανουαρίου ή θα συμψηφιστεί με τις εισφορές των επόμενων μηνών.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, προϋπόθεση για την επιστροφή είναι να καταχωρίσουν οι ενδιαφερόμενοι τον λογαριασμό ΙΒΑΝ στον δικτυακό τόπο του Ταμείου μέχρι 14 Ιανουαρίου 2021 (www.efka.gov.gr -> ηλεκτρονικές υπηρεσίες->
Aτομικά Στοιχεία «Στοιχεία Επικοινωνίας»). Να σημειωθεί ότι με την επιστροφή των ποσών στους λογαριασμούς των ασφαλισμένων ολοκληρώνεται οριστικά ο κύκλος ζωής του συστήματος εισφορών του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), όπου οι εισφορές καταβάλλονταν με βάση το εισόδημα των ασφαλισμένων. 

Με τον ν. 4670/2020 (νόμος Βρούτση), την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, εφαρμόστηκε από 1/1/2020 το νέο σύστημα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικών κατηγοριών. Μάλιστα, η προθεσμία επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για το 2021 λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2021. Οσοι ασφαλισμένοι – μη μισθωτοί δεν επιλέξουν κατηγορία, θα παραμείνουν στην κατηγορία που είχαν επιλέξει το 2020. 
Βέβαια, ο χρόνος κλείνει με δύο βασικές υποχρεώσεις για εκατομμύρια επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολουμένους, καθώς έως τις 31 Δεκεμβρίου όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να υποβάλουν τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (ΑΠΔ) Νοεμβρίου και να πληρώσουν τις αντίστοιχες εισφορές, ενώ και οι μη μισθωτοί πρέπει έως αύριο Πέμπτη να καταβάλουν τις εισφορές Νοεμβρίου για κύρια και επικουρική ασφάλιση. Ηδη, τα ειδοποιητήρια αναρτήθηκαν στην ειδική ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ. Βέβαια, όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, ενδέχεται και τον τελευταίο μήνα του χρόνου να δοθεί μικρή παράταση ώστε οι πληρωμές να γίνουν έως και την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους. Να σημειωθεί εδώ ότι η ΕΣΕΕ με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αλλά και του Οικονομικών ζητεί την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών Νοεμβρίου των εμπόρων που παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, από τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας αυτοτελώς απασχολουμένων. ADVERTISING

Επανένταξη σε ρύθμιση

Εως το τέλος του έτους, ήτοι σε λίγες ώρες, λήγει και η προθεσμία που έχουν οι οφειλέτες του ΚΕΑΟ να επανενταχθούν σε κάποια παλιά, χαμένη ρύθμιση. Αναλυτικά, με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα δόθηκε δυνατότητα σε οφειλέτες –πληγέντες εργοδότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους– των οποίων παρατάθηκε η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεών τους κατά 3 μήνες (στην πρώτη φάση της πανδημίας COVID-19) και απώλεσαν τη ρύθμισή τους το χρονικό διάστημα από Ιούνιο 2020 έως και Οκτώβριο 2020, να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης. Βασική προϋπόθεση είναι να  καταβάλουν τη δόση του μηνός Νοεμβρίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.  

Αλλά και οι υπόλοιποι εργοδότες οφείλουν έως το τέλος του έτους να υποβάλουν τις ΑΠΔ μισθολογικής περιόδου Νοεμβρίου 2020 και να καταβάλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Παράταση, έως τις 15 Ιανουαρίου δόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ μόνο για τις  επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων (είτε ως κύρια είτε ως δευτερεύουσα δραστηριότητα) δωδεκάμηνης λειτουργίας. Η ίδια παράταση ισχύει και για την πληρωμή των εργατικών εισφορών των εργαζομένων αποκλειστικά στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες, που εντάχθηκαν στον μηχανισμό «Συν-Εργασία».

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 5 =