αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕτσι «ακούγονται» οι διαστημικές εικόνες που έβγαλε το James Webb (Ηχητικά)

Ετσι «ακούγονται» οι διαστημικές εικόνες που έβγαλε το James Webb (Ηχητικά)

«Υπάρχει ένας νέος, καθηλωτικός τρόπος για να εξερευνήσετε μερικές από τις πρώτες έγχρωμες υπέρυθρες εικόνες και τα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA – μέσω του ήχου». Έτσι ξεκινά το άρθρο της NASA.

«Η μουσική αγγίζει τα συναισθηματικά μας κέντρα», είπε ο Ματ Ρούσο, μουσικός και καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Στόχος μας είναι να κάνουμε κατανοητές τις εικόνες και τα δεδομένα του Webb μέσω του ήχου – βοηθώντας τους ακροατές να δημιουργήσουν τις δικές τους νοητικές εικόνες».

Μια ομάδα επιστημόνων, μουσικών και ενός μέλους της κοινότητας τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης εργάστηκαν για να προσαρμόσουν τα δεδομένα του Webb, με την υποστήριξη της αποστολής Webb και του Universe of Learning της NASA.

Οι εικόνες «χαρτογραφήθηκαν» και κάπως έτσι προέκυψε μια συμφωνία ήχων.

Δείτε παρακάτω το νεφέλωμα Carina, για παράδειγμα. Η ηχογράφηση σαρώνει την εικόνα από αριστερά προς τα δεξιά. Όπως λέει η NASA, το soundtrack είναι ζωντανό και συνεχές, αντιπροσωπεύοντας την κάθε λεπτομέρεια σε αυτή τη γιγαντιαία, αέρια κοιλότητα που έχει την εικόνα μιας οροσειράς. Oι «Κοσμικοί βράχοι» ηχοποιούνται ή μεταφράζονται σε ήχο. Το αέριο και η σκόνη στο επάνω μισό της εικόνας αντιπροσωπεύονται με μπλε αποχρώσεις και θυελλώδεις ήχους σαν drone. Το κάτω μισό της εικόνας, που απεικονίζεται σε αποχρώσεις του πορτοκαλί και του κόκκινου, έχει μια πιο καθαρή, πιο μελωδική σύνθεση. Οι πιο δυνατοί τόνοι αντιπροσωπεύουν το πιο έντονο φως.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + 15 =