αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕτοιμάζεται… φόρος για τα κέρδη από κρυπτονομίσματα

Ετοιμάζεται… φόρος για τα κέρδη από κρυπτονομίσματα

Στη φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει από την πώληση κρυπτονομισμάτων με συντελεστή 15% προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, αφού πρώτα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το ποια διαδικασία θα ακολουθείται προκειμένου αυτά τα σύγχρονα αλλά και με πολλά ερωτηματικά χρηματοοικονομικά προϊόντα θα γίνονται αποδεκτά από την Εφορία, καθώς μέχρι στιγμής θεωρούνται «αόρατα», σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής».

Η είδηση ότι ο «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων, το Bitcoin, έσπασε μέσα στην εβδομάδα ακόμα και τα 70.000 δολάρια δείχνει ότι ο νέος αυτός τρόπος επένδυσης είναι υπαρκτός και διαρκώς αυξανόμενος και αναμένεται σύντομα να ληφθούν αποφάσεις για τον έλεγχο και τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων μέσω της ειδικής 15μελούς ομάδας εργασίας που συστάθηκε πρόσφατα και θα ξεκινήσει να συνεδριάζει άμεσα για τον σκοπό αυτόν.

Μάλιστα, στην εν λόγω ομάδα συμμετέχουν εκτός από στελέχη-εφοριακούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, νομικοί, φορολογικοί σύμβουλοι στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και στελέχη της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Τεράστια κέρδη

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου κάτοχοι κρυπτονομισμάτων που τα είχαν αποκτήσει σε πολύ χαμηλές τιμές και τώρα τα ρευστοποιούν αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, ενώ ζητούν να φορολογηθούν στην υπεραξία που προκύπτει ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να αγοράσουν με αυτά τα χρήματα ένα ακίνητο ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, η Εφορία τούς απαντά επισήμως ότι τα ποσά αυτά ούτε να δηλωθούν μπορούν ούτε τα αναγνωρίζει και κατ’ επέκταση ούτε να τα φορολογήσει μπορεί με ευνοϊκό καθεστώς (π.χ. καθεστώς υπεραξίας). Ως υπεραξία νοείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος και της τιμής πώλησης που εισέπραξε.

Το πόθεν έσχες

Από την άλλη, αν κάποιος αγοράσει ένα ακίνητο με κέρδη από κρυπτονομίσματα και δεν καλύπτει το «πόθεν έσχες» με δηλωμένα εισοδήματα παλαιοτέρων ετών η Εφορία μπορεί να του επιβάλει φόρο εισοδήματος με υψηλότατο φορολογικό συντελεστή έως και 42% καθώς και πρόστιμα και προσαυξήσεις καθώς θα θεωρήσει ότι είναι εισοδήματα που ο πολίτης απέκρυψε από τις Αρχές, δηλαδή είναι προϊόν φοροδιαφυγής. Ενα άλλο ζήτημα που προκύπτει και πρέπει να δώσει απάντηση η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών είναι το γεγονός ότι εφόσον αναγνωριστούν τα κρυπτονομίσματα ως επενδυτικά προϊόντα θα πρέπει ο κάτοχός τους να μπορεί να δικαιολογήσει από τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματά του τα ποσά που κατέβαλε για την απόκτησή τους γιατί αποτελούν τεκμήριο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − 7 =