αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕτοιμάζεται να μπει στην Ελλάδα ο κινεζικός «γίγαντας» ICBC

Ετοιμάζεται να μπει στην Ελλάδα ο κινεζικός «γίγαντας» ICBC

Είσοδο στην ελληνική αγορά εξετάζει ο τραπεζικός κινεζικός γίγαντας ICBC (Industrial and Commercial Bank of China), η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, βάσει του δείκτη Forbes για το 2017, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 3,5 τρισ. δολαρίων, αλλά και η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως από πλευράς κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στελέχη της ICBC συναντήθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου με τον υποδιοικητή της ΤτΕ Θεόδωρο Μητράκο και ζήτησαν να ενημερωθούν για τις διαδικασίες και τον απαιτούμενο χρόνο για την παροχή άδειας λειτουργίας υποκαταστήματος. Επιπλέον ενημερώθηκαν για το ότι οι διαδικασίες είναι λιγότερο χρονοβόρες αν η ICBC επιλέξει να χρησιμοποιήσει το “Ευρωπαϊκό Διαβατήριο”, δραστηριοποιούμενη στην Ελλάδα με “γέφυρα” άλλο υποκατάστημα που έχει ήδη αποκτήσει με έδρα σε κράτος-μέλος της ΕΕ. Πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρουν ότι πρόκειται για σοβαρή περίπτωση ενδιαφέροντος εισόδου στην ελληνική αγορά, σε αντίθεση με την περίπτωση της China Development Bank που το 2017 φερόταν να έχει εκδηλώσει ανάλογο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και σύντομα αναμένεται να υποβληθεί φάκελος για την τραπεζική άδεια στην ΤτΕ.

Κύριο αντικείμενο της ICBC είναι οι επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα, τις υποδομές και τη βιομηχανία, αλλά επίσης και στη λιανική τραπεζική. Η δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα συνδέεται με την χρηματοδότηση κινεζικών επενδύσεων σε υποδομές, ναυτιλία, ενέργεια και real estate, οι οποίες ανέρχονται ήδη σε 7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, είναι προφανές το ενδιαφέρον και για τη γενικότερη χρηματοδότηση της ελληνικής Οικονομίας.

Η ICBC είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ και δραστηριοποιείται σε 42 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το 2016 είχε κέρδη 36,2 δισ. ευρώ (279,1 δισ. RMB), δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14,6% και 6 εκατομμύρια εταιρικούς πελάτες και 500 εκατ. πελάτες λιανικής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × one =