αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕρευνητές φωτογράφησαν για πρώτη φορά μια κβαντική διεμπλοκή

Ερευνητές φωτογράφησαν για πρώτη φορά μια κβαντική διεμπλοκή

Για πρώτη φορά στην ιστορία έχουμε μπροστά μας μια φωτογραφία που απεικονίζει τον κβαντικό εναγκαλισμό (κβαντική διεμπλοκή ή σύζευξη), χάριν στους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης (University of Glasgow). Στη φωτογραφία βλέπουμε δύο φωτόνια να αλληλεπιδρούν και να μοιράζονται τη φυσική κατάσταση τους, ένα φαινόμενο που συμβαίνει στο Σύμπαν ανεξάρτητα από την απόσταση που έχουν τα δύο σωματίδια μεταξύ τους. Κατά μια έννοια, αυτό αποτελεί την απόδειξη ότι τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους στον κόσμο μας.

Η κβαντική διεμπλοκή είναι το φαινόμενο, κατά το οποίο δύο σωματίδια ή ομάδες σωματιδίων που δημιουργούνται μαζί ή αλληλεπιδρούν συνενώνοντας τις κυματοσυναρτήσεις τους και μένουν σε κατάσταση διεμπλοκής μεταξύ τους, ασχέτως του χώρου που μεσολαβεί πλέον από το ένα στο άλλο. Αν σταλεί το ένα από τα δύο στο άλλο άκρο του σύμπαντος και συμβεί κάτι σε οποιοδήποτε από τα δύο, το άλλο αντιδρά ακαριαία. Έτσι, φαίνεται είτε πως η πληροφορία μπορεί να ταξιδέψει με άπειρη ταχύτητα, είτε πως στην πραγματικότητα τα δύο αντικείμενα βρίσκονται ακόμα σε «επαφή», σε σύνδεση μεταξύ τους, σε κατάσταση διεμπλοκής.

Όπως αναφέρει το Techgear.gr, για να επιτύχουν τη σύζευξη, οι ερευνητές δημιούργησαν μια διάταξη που εκπέμπει ροή συζευγμένων φωτονίων από μια κβαντική πηγή φωτός. Αυτά τα σωματίδια απεικονίζονται επάνω σε υγρούς κρυστάλλους που αλλάζουν τη φάση των φωτονίων καθώς αυτά τους διαπερνούν. Στο τέλος της διάταξης έχει τοποθετηθεί ειδική κάμερα που κατάφερε να “συλλάβει” αυτό το ζεύγος φωτονίων που βλέπουμε στη φωτογραφία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + 2 =