αρχικηVIRALΕρευνητές προσωμείωσαν το πως ακούγονταν οι ψαλμωδίες στην Αγιά Σοφιά πριν 500 χρόνια (Ηχητικό)

Ερευνητές προσωμείωσαν το πως ακούγονταν οι ψαλμωδίες στην Αγιά Σοφιά πριν 500 χρόνια (Ηχητικό)

Την Αγιά Σοφιά μπορεί να την επισκεφτεί ο καθένας, αφού λειτουργεί ως μουσείο. Αλλά πως θα ήταν, άραγε, να βρισκόσουν εκεί όταν λειτουργούσε ως Χριστιανικός Ναός; Τώρα μπορείς να βιώσεις αυτή την εμπειρία- έστω και σε έναν βαθμό.

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Stanford σε συνεργασία με τη χορωδία Capella Romana, χρησιμοποίησαν όλα τα σύγχρονα διαθέσιμα μέσα, ώστε να προσωμειώσουν την εμπειρία του να βρίσκεται κάποιος μέσα στην Αγιά Σοφιά, πριν από 500+ χρόνια.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που θα ακούσεις παρακάτω. Πως τα κατάφεραν οι ερευνητές; Όπως σημειώνει το NPR.org χρησιμοποίησαν το σκάσιμο ενός μπαλονιού μέσα στον Ναό, και έτσι μπόρεσαν να αποτυπώσουν όλα τα ακουστικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου χώρου. Μετά έφτιαξαν ένα ψηφιακό φίλτρο το οποίο αναπαρήγαγε αυτά τα χαρακτηριστικά και το εφάρμοσαν σε μια βυζαντινή χορωδία.

Άκου το παρακάτω ηχητικό και πάρε μια γεύση από την ατμόσφαιρα του Ναού πριν πολλά χρόνια. Μπορείς να ακούσεις ένα ακόμα ηχητικό στο NPR.org εδώ. Σημειώνεται ότι η εν λόγω χορωδία έχει βγάλει ολόκληρο άλμπουμ.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 + 12 =