αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕρευνητές εντόπισαν μυστηριώδη πηγή ραδιοκυμάτων από το εσωτερικό του γαλαξία μας

Ερευνητές εντόπισαν μυστηριώδη πηγή ραδιοκυμάτων από το εσωτερικό του γαλαξία μας

Από τον Απρίλιο μία ομάδα αστρονόμων είχε εντοπίσει μικρές και ισχυρές εκπομπές ραδιοκυμάτων αλλά η προέλευσή τους μέχρι σήμερα παρέμενε μυστήριο. Πλέον, έχουν εντοπίσει την προέλευσή τους και αυτή δεν είναι άλλη από το εσωτερικό του γαλαξία μας, του Milky Way, κάνοντάς τα τα πιο κοντινά διαστρικά ραδιοκύματα που έχουμε εντοπίσει.

Γνωστές και ως FRBs (Fast Radio Bursts), οι εκπομπές αυτές  μπορούν κατά μέσο όρο να παράγουν την ενέργεια που παράγει ο Ήλιος μας σε 3 μέρες μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Όλες όσες είχαμε εντοπίσει μέχρι τώρα προέρχονταν από άλλους γαλαξίες, κάνοντας τη συγκεκριμένη ανακάλυψη πολύ σημαντική.

Η ύπαρξή τους θεωρείται πως ωφείλεται σε μία ειδική κατηγορία αστέρων νετρονίων, τα αποκαλούμενα μάγναστρα, τα οποία διαθέτουν ένα πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο ικανό να διαταράσσει τη δομή των ατόμων. Τώρα που επιστήμονες εντόπισαν την προέλευση των εκπομπών σε ένα μάγναστρο 30.000 έτη φωτός από τη Γη, ελπίζουν να καταλάβουν πώς παράγεται το φαινόμενο των FRBs. Μία υπόθεση λέει πως τα ηλεκτρόνια αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο του άστρου με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που δημιουργούμε εμείς ραδιοκύματα στη Γη.

Είναι ένα μεγάλο μυστήριο το τι μπορεί να παράγει τόσο μεγάλες εκπομπές ενέργειας που έως τώρα μπορούμε να δούμε από την άλλη πλευρά του σύμπαντος. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να συνδέσουμε ένα εξωτικό FRB με ένα αστροφυσικό αντικείμενο. Κάνει ενδιαφέροντα πράγματα και προσπαθούμε να τα συνδέσουμε για να καταλάβουμε τι σημαίνουν. Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και για άλλα μάγναστρα, αλλά σκοπός μας τώρα είναι να μελετήσουμε αυτήν την πηγή και να εμβαθύνουμε για να μάθουμε πραγματικά πώς δημιουργούνται τα FRBs. – Kiyoshi Masui, MIT

Πηγή: unboxholics.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × two =