αρχικηVIRALΕρευνητές εντόπισαν γαλαξιακό λέιζερ που προέρχεται από τα βάθη του διαστήματος

Ερευνητές εντόπισαν γαλαξιακό λέιζερ που προέρχεται από τα βάθη του διαστήματος

Μία πηγή ισχυρού λέιζερ που προέρχεται από τα βάθη του σύμπαντος ανιχνεύθηκε από το ραδιοτηλεσκόπιο MeerKAT στη Νότια Αφρική. Η εκπομπή αυτή ονομάζεται “megamaser” και πρόκειται για το μικροκυματικό ισοδύναμο του λέιζερ (εξού και το “m” στη λέξη αντί για “l”). Αντί για εκπομπή φωτός στο ορατό φάσμα, το maser εκπέμπει μικροκύματα και ραδιοκύματα και στην περίπτωση του γαλαξιακού maser, τα κύματα ενισχύονται από κοσμικές πηγές, όπως πλανήτες, κομήτες, νεφελώματα και άστρα. Ένα megamaser είναι μία πολύ πιο ισχυρή εκπομπή που προέρχεται από μεγαλύτερα αντικείμενα όπως για παράδειγμα μαύρες τρύπες.

Το συγκεκριμένο megamaser ταξίδεψε 5 δισεκατομμύρια έτη φωτός για να φτάσει στη Γη.

Είναι εντυπωσιακό πως μέσα σε μία μόνο νύχτα παρατηρήσεων, βρήκαμε ήδη ένα megamaser που σπάει ρεκόρ απόστασης. Αυτό δείχνει πόσο καλά λειτουργεί το τηλεσκόπιο.

Τα μικροκύματα του megamaser ενισχύθηκαν από μόρια υδροξυλίου, τα οποία αποτελούνται από ένα άτομο υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου. Εκπέμπονται από γαλαξίες που έχουν προέλθει ή βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία σύγκρουσης με άλλους γαλαξίες και ως αποτέλεσμα έχουμε τη δημιουργία πολλών νέων άστρων. Οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις συμπιέζουν τα αέρια των σχηματιζόμενων άστρων, προκαλώντας την κατάρρευσή τους. Η συγκεκριμένη εκπομπή προέρχεται από το γαλαξία Nkalakatha.

Όταν δύο γαλαξίες όπως ο Milky Way και η Ανδρομέδα συγκρούονται, δέσμες φωτός εκτοξεύονται από τη σύγκρουση και μπορούν να φανούν σε κοσμολογικές αποστάσεις. Τα megamasers υδροξυλίου λειτουργούν σαν λαμπρά άστρα που λένε: εδώ υπάρχει σύγκρουση γαλαξιών που δημιουργεί νέα άστρα και τροφοδοτεί τεράστιες μαύρες τρύπες.

Η ομάδα έχει ήδη προγραμματίσει και άλλες παρατηρήσεις και αναμένει να βρει πολλά περισσότερα megamasers καθώς συνεχίζεται η έρευνα. Τα ευρήματα είναι διαθέσιμα στο arXiv και έχουν πάρει έγκριση για δημοσίευση στο The Astrophysical Journal Letters.

Πηγή: Unboxholics.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − six =