αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕργασία ανηλίκων σε ξενοδοχεία: Η συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο που προκαλεί αντιδράσεις

Εργασία ανηλίκων σε ξενοδοχεία: Η συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο που προκαλεί αντιδράσεις

Αντιδράσεις προκαλεί η συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο που, μεταξύ άλλων, επιτρέπει την απασχόληση σε ξενοδοχεία 16χρονων παιδιών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.

Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου υποστηρίζει ότι πρόκειται για «ομαλή αποϊδρυματοποίηση των παιδιών», ενώ ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός αναφέρεται σε «κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη» ως «δομικά στοιχεία στο DNA του ελληνικού ξενοδοχείου».

Έντονη η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για προώθηση της «φθηνής εργασίας» μέσω της «αναβίωσης του μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης». Ανακοίνωση και από την ΚΝΕ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό.

Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας

Την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου η Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Αλέξανδρος Βασιλικός είχαν συνάντηση και συζήτησαν τα επόμενα βήματα αυτής της συνεργασίας.

Η συνεργασία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, προσανατολίζεται σε τρία σημεία:

  1. Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.
  2. Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
  3. Κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε πως «η συνεργασία μας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος βασίζεται στο κοινό μας όραμα, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Από την αρχή, δουλεύουμε για μια κοινωνία συμπεριληπτική και ισότιμη. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με την προθυμία του για μια συνδυαστική δράση τέτοιου χαρακτήρα, συμβάλλει ώστε να φτάσουμε ακόμη πιο κοντά στο στόχο. Είμαστε επικεντρωμένοι στην ομαλή αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και τη βέλτιστη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Η κοινωνική αλληλεγγύη, γίνεται πράξη. Στην πορεία μας, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός, σημείωσε πως «η αλληλεγγύη και η κοινωνική προσφορά είναι δομικά στοιχεία στο DNA του ελληνικού ξενοδοχείου.

Το αποδείξαμε με την ενίσχυση του ΕΣΥ με 1 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με την παροχή φιλοξενίας σε κακοποιημένες γυναίκες, με το νέο φορέα “HOTELS FOR”, που δημιουργήσαμε και έχει αποκλειστικό αντικείμενο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης, στηρίζοντας αυτούς που έχουν ανάγκη και προωθώντας τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ.

Το επιβεβαιώνουμε και σήμερα με τη συνεργασία που δρομολογούμε με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για δράσεις με άμεσα ωφελούμενες ευάλωτες κατηγορίες συνανθρώπων μας. Στις δύσκολες στιγμές μετριέται η ευθύνη όλων μας. Το ελληνικό ξενοδοχείο, διαχρονικά, έχει κοινωνικό πρόσημο στη λειτουργία του, γεγονός που κάνει όλους τους ξενοδόχους να αισθανόμαστε περήφανοι».

Σύριζα: «Φθηνή εργασία» σε ξενοδοχειακές μονάδες από παιδιά

Για προώθηση της «φθηνής εργασίας» σε ξενοδοχειακές μονάδες παιδιών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων κατηγορούν την κυβέρνηση σε κοινή δήλωση τους η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου και η τομεάρχης Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου. Ενώ σχόλιο έκανε και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

KNE: 16 χρονών πας Α’ Λυκείου, όχι δούλος σε ξενοδοχείο

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Εργασίας δεν έχουν σταματημό όταν πρόκειται για «δωράκια» στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεν έφτανε στους μεγαλοξενοδόχους το άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς ούτε ένα μέτρο προστασίας, που έκανε η κυβέρνηση για χατίρι τους, δεν έφταναν τα 13ωρα και οι απλήρωτες υπερωρίες, τώρα θέλουν να επιτρέψουν την εργασία ανηλίκων άνω των 16 ετών που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας! Μάλιστα αυτό το ονομάζουν «κοινωνική προστασία». Δεν έχουν ίχνος ντροπής! Θέλουν, κυριολεκτικά, να μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους απροστάτευτα και ευάλωτα παιδιά, παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα!» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ.

«Η λέξη «απασχόληση» που χρησιμοποιούν είναι γνωστό, χρόνια τώρα, πως μεταφράζεται στην πράξη σε τζάμπα ή σε «σχεδόν τζάμπα» εργασία» επισημαίνει η ανακοίνωση, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η υπόθεση ανήλικη εργασία έχει παρελθόν» καθώς «το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «θεωρήθηκε» ο αριθμός ρεκόρ των πάνω από 7,5 χιλιάδες βιβλιάρια ανηλίκων. Φέτος θεσμοθετήθηκε, με νόμο του Υπουργείου Παιδείας, να δουλεύουν από τα 15 και τα 16 τους χρόνια και οι μαθητές των “πρότυπων” ΕΠΑΛ, των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ. Αλλά αυτά, μάλλον δεν αρκούν…».

«Αν τους νοιάζει τόσο πολύ η προστασία αυτών των παιδιών θα μπορούσαν να τους έδιναν αναβαθμισμένη και εξειδικευμένη στήριξη για να ολοκληρώσουν το σχολείο, μοριοδότηση στις πανελλαδικές εξετάσεις, επιπρόσθετες διευκολύνσεις στη φοιτητική μέριμνα. Να έχουν ουσιαστική κοινωνική και κρατική στήριξη για όσο διάστημα την έχουν ανάγκη. Αλλά αυτά τα μέτρα …κοστίζουν, ενώ η εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας βγάζει κέρδος για το μεγάλο κεφάλαιο. Και η κυβέρνηση έκανε ακόμα μια φορά την επιλογή της» τονίζει η ΚΝΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή της: «Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε! Σκλάβος τον 21ο αιώνα δε θα γίνει κανένας νέος, καμία νέα. Η αηδία και η οργή που νιώθουμε για τη σαπίλα του συστήματος της εκμετάλλευσης μπορούν και πρέπει να γίνουν δύναμη ανατροπής!».

ΠΟΕΕΤ: «Το κράτος επιτρέπει πλέον επίσημα την παιδική εργασία;»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Η ΠΟΕΕΤ καταγγέλλει πως το υπουργείο Εργασίας θα συνεργαστεί με ξενοδοχεία, ώστε να εργαστούν παιδιά άνω των 16 ετών που διαβιούν σε δομές φροντίδας, χωρίς να υπάρχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει τα εξής:

«Εντύπωση μας προκάλεσε το χθεσινό δελτίο τύπου του υπουργείου εργασίας μετά τη συνάντηση της αρμόδιας υφυπουργού εργασίας κ. Μιχαηλίδου με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου μεταξύ των θεμάτων που θα συνεργαστούν είναι και αυτό της απασχόλησης σε ξενοδοχειακές μονάδες παιδιών μεγαλύτερα από 16 ετών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων!

Αλήθεια «τι θέλει να πει ο ποιητής»;

Τι απασχόληση θα είναι αυτή; Με ποιο νομικό πλαίσιο θα γίνει αυτό;

Το κράτος επιτρέπει πλέον επίσημα την παιδική εργασία;

Μήπως εννοεί κάποιου άλλου είδους απασχόληση;

Αν δεν πρόκειται για εργασία γιατί αναφέρεται σε παιδιά πάνω των 16 ετών;

Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε πως για να εργαστεί κάποιος ανήλικος χρειάζεται η υπογραφή του κηδεμόνα του! Εδώ ποιος θα υπογράφει; Το ίδρυμα;

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως η Κυβέρνηση προάγει την παιδική εργασία και γι αυτό το λόγο ΖΗΤΟΥΜΕ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ από την κ. Μιχαηλίδου.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη! Τα παιδιά στα σχολεία μέχρι τα 18 τους έτη.
Ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση πώς αν ισχύουν όλα αυτά η Ομοσπονδία μας θα κινηθεί και νομικά ώστε να μην ισχύσει κάτι τέτοιο!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ Π.Ο.Ξ και τον Σ.Ε.Τ.Ε να τοποθετηθούν .

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα!».

Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, αναφέρεται στο συγκεκριμένο ζήτημα και δημιουργεί ερωτηματικά, καθώς δεν δίνει διευκρινίσεις.

Συγκεκριμένα, αναφέρει μεταξύ άλλων, το εξής:

«Τα επόμενα βήματα μιας εποικοδομητικής συνέργειας συζήτησαν στη χθεσινή τους συνάντηση η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρο Βασιλικό.

Η συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, προσανατολίζεται σε τρία σημεία:

Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.

Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, εξαίροντας το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, δήλωσε: ”Η συνεργασία μας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος βασίζεται στο κοινό μας όραμα, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Από την αρχή, δουλεύουμε για μια κοινωνία συμπεριληπτική και ισότιμη. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με την προθυμία του για μια συνδυαστική δράση τέτοιου χαρακτήρα, συμβάλλει ώστε να φτάσουμε ακόμη πιο κοντά στο στόχο. Είμαστε επικεντρωμένοι στην ομαλή αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και τη βέλτιστη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Η κοινωνική αλληλεγγύη, γίνεται πράξη. Στην πορεία μας, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω”».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight − 5 =