αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕργαζόμενος αρνήθηκε να ανοίξει την webcam του. Τον απέλυσαν και τώρα θα του δώσουν 75.000 ευρώ

Εργαζόμενος αρνήθηκε να ανοίξει την webcam του. Τον απέλυσαν και τώρα θα του δώσουν 75.000 ευρώ

Τον Αύγουστο, ο τηλεπωλητής που εργαζόταν στην Ολλανδία, κλήθηκε να μοιραστεί live την οθόνη του και να αφήσει την κάμερά του ανοιχτή κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Όταν αρνήθηκε, απολύθηκε με την εταιρεία να τον κατηγορεί για «άρνηση εργασίας» και «ανυπακοή».

Ο Chetu δεν έδωσε κατάθεση στο δικαστήριο, ούτε η εταιρεία εμφανίστηκε στην ακροαματική διαδικασία, αναφέρει η απόφαση. Τώρα, το αρμόδιο δικαστήριο επιδίκασε στον υπάλληλο της αμερικανικής εταιρείας πληροφορικής Chetu περίπου 75.000 ευρώ.

Όπως μεταδίδει το BBC, o εργαζόμενος εργαζόταν για την Chetu από το 2019, όταν τον Αύγουστο του ζητήθηκε να συμμετάσχει σε ένα «Πρόγραμμα διορθωτικών ενεργειών (“CAP”) – Virtual Classroom», κατά τη διάρκεια του οποίου η κάμερα του υπολογιστή έπρεπε να παραμείνει ενεργοποιημένη.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της δίκης ο εργαζόμενος αρνήθηκε, λέγοντας: «Δεν αισθάνομαι άνετα να με παρακολουθεί επί εννέα ώρες την ημέρα μια κάμερα. Αυτό αποτελεί παραβίαση της ιδιωτικής μου ζωής και με κάνει να αισθάνομαι πραγματικά άβολα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κάμερά μου δεν είναι ενεργοποιημένη. Μπορείτε ήδη να παρακολουθείτε όλες τις δραστηριότητες στο φορητό μου υπολογιστή και μοιράζομαι την οθόνη μου».

Απαντώντας στις αντιρρήσεις του εργαζομένου, η Chetu υποστήριξε ότι αυτό δεν διαφέρει από την παρακολούθηση ενός εργαζομένου σε περιβάλλον γραφείου.

Όμως το δικαστήριο διαφώνησε, επικαλούμενο μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία αναφέρει ότι «η βιντεοεπιτήρηση ενός εργαζομένου στον χώρο εργασίας, είτε είναι κρυφή είτε όχι, πρέπει να θεωρηθεί ως σημαντική παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή του εργαζομένου».

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε επαρκής δικαιολογία για την παρακολούθηση από την Chetu, και επομένως παραβίασε τα δικαιώματα ιδιωτικής ζωής του εργαζομένου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τη Δευτέρα θα σας στείλουμε εξώδικο»: Αυτός ο ιδιοκτήτης Ελληνικής εταιρίας με μάρμαρα γίνεται έξαλλος με τις αρνητικές κριτικές στο Google Maps

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + 5 =