αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕπτά business projects που μπορείς να ξεκινήσεις μέσα στο lockdown, με ελάχιστα χρήματα | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Επτά business projects που μπορείς να ξεκινήσεις μέσα στο lockdown, με ελάχιστα χρήματα | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Είναι μια περίοδος κατά την οποία περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Και ενώ αρκετοί αναλώνονται στο να βλέπουν… Netflix με τις ώρες ή να scrollάρουν ασταμάτητα στα social media, από την άλλη μεριά μπορείς να αξιοποιήσεις αυτό τον χρόνο και να ξεκινήσεις ένα δικό σου digital project. Ναι η αρχή μπορεί να γίνει με λίγα χρήματα, μέσα στο lockdown. Και φυσικά με αυτό τον τρόπο να βάλεις τις βάσεις για να συνεχίσεις το project σου και στην μετά-lockdown εποχή.

Στην παρακάτω λίστα θα δεις 7 συγκεκριμένες business ιδέες για να ξεκινήσεις μέσα στο lockdown. Οι επιλογές αυτές είναι κομμάτι μιας μεγαλύτερης λίστας που δημοσίευσε το Entrepreneurhandbook.

Μπορείς να ξεκινήσεις με πολύ μικρό αρχικό μπάτζετ. Ακριβώς για αυτό τον λόγο δεν χρειάζεται, για παράδειγμα, να περιμένεις κανένα χρηματικό έπαθλο από κάποιο διαγωνισμό καινοτομίας. Δεν χρειάζεται να περιμένεις κανέναν επενδυτή, ούτε να ζητήσεις κάποιο δάνειο από τράπεζα. Απλά βάζεις τα λίγα χρήματα που χρειάζονται και ξεκινάς, αυτόνομα. Ακόμα και από το δωμάτιο του σπιτιού σου.

1# Ξεκίνα το δικό σου blog/site. Πιθανότατα έχεις δει αρκετούς ανθρώπους να το κάνουν μέσα στα lockdowns. Ξεκινούν ένα site/blog. Και όντως είναι ένα καλό timing για κάτι τέτοιο! Όπως είπαμε, αυτή την περίοδο οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν πολύ χρόνο στα σπίτια τους. Μπροστά από οθόνες. Τι σημαίνει αυτό; Περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διαβάσουν το περιεχόμενο σου. Και κάπως έτσι μπορείς να χτίσεις ένα κοινό το οποίο (ίσως) θα συνεχίσει να σε ακολουθεί και μετά τα lockdowns. Αν έχεις τις τεχνικές γνώσεις, μπορείς να φτιάξεις μόνος σου το site/blog σου. Αλλά ακόμα και αν το αναθέσεις σε κάποιο ειδικό, μπορείς να ξεκινήσεις με κάτι απλό και οικονομικό. Όπως έχω ξαναπεί, το It’s Possible ξεκίνησε το 2016 με μόλις 450 ευρώ (κόστος κατασκευής).

2# YouTuber/Vlogger. Ισχύουν περίπου όσα είπαμε και πιο πάνω. Μπορείς να ξεκινήσεις να δημοσιεύεις υλικό, σε μια περίοδο όπου πολλοί άνθρωποι είναι μπροστά από οθόνες. Εκτός από το «παραδοσιακό» YouTube ίσως αξίζει να ρίξεις μια ματιά και στο TikTok. Πρόσφατα γράφαμε για την 16χρονη TikToker που ξεπέρασε τους 100 εκατ. ακολούθους- και φυσικά βγάζει πολλά χρήματα. Γίνεται βέβαια κατανοητό ότι για να ανεβάζεις αξιοπρεπή βίντεο, χρειάζεσαι και έναν αξιοπρεπή εξοπλισμό. Ή έστω ένα κινητό με καλή κάμερα. Βασικές γνώσεις μοντάζ είναι επίσης πολύ χρήσιμες.

3# Πούλα stock φωτογραφίες και βίντεο. Ένα θέμα στο οποίο έχουμε ξανά αναφερθεί. Πλέον υπάρχουν πολλά websites που ουσιαστικά λειτουργούν ως «διαμοιραστές» stock φωτογραφιών. Ίσως έχεις ακούσει για το Shutterstock ή το Adobe Stock Photos. Μπορείς να ξεκινήσεις να στέλνεις φωτογραφίες που έχεις τραβήξει, σε αυτά τα websites. Υπάρχουν επίσης sites που δίνουν δωρεάν stock φωτογραφίες στους χρήστες, και εσύ παίρνεις χρήματα ως δημιουργός, μέσω donations.

4# eBook. Αν έχεις… έμπνευση, τότε αυτή είναι μια καλή επιλογή για εσένα. Μπορείς να ξεκινήσεις να γράφεις ένα eBook. Υπάρχουν επίσης πλατφόρμες μέσα από τις οποίες μπορείς να πουλήσεις το δημιούργημα σου (Lulu, Kindle, Smashwords, Kobo). ‘Η φυσικά μπορείς να το διαμοιράσεις μόνος σου, αυτόνομα. Ορίζοντας και κάποιο χρηματικό αντίτιμο.

5# Webinars. Έχεις κάποιες γνώσεις που θες να διαμοιραστείς; Τότε μπορείς να ξεκινήσεις webinars ακόμα και από το δωμάτιο του σπιτιού σου. Και να έχεις «μαθητές» από διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο.

6# Αγόρασε και πούλα domains. Μια business ιδέα που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Θυμηθείτε το άρθρο μας με τα «25 domains που έχουν πωληθεί πιο ακριβά στην ιστορία». Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Μπορείς να κάνεις μια καλή… μαντεψιά και να πάρεις στην κατοχή σου ένα domain που στο μέλλον θα αξίζει «χρυσάφι»; Κατοχύρωσε το με ένα κλικ. Και γρήγορα.

7# Ξεκίνα ένα app. Και αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε έντονα μέσα στα lockdowns. Έχουμε γράψει πολλά άρθρα για apps που ξεκίνησαν μέσα στην περίοδο του εγκλεισμού. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια είναι απαραίτητο να μπορείς να δημιουργήσεις το app που έχεις στο μυαλό σου. ‘Η να φτιάξεις μια μικρή ομάδα σε συμπληρωματικές δεξιότητες έτσι ώστε να τρέξει το project.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × one =