αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπτά συμβουλές για να επιλέξεις το σπίτι που θα αγοράσεις

Επτά συμβουλές για να επιλέξεις το σπίτι που θα αγοράσεις

Ψάχνεις να αγοράσεις σπίτι; Πολλές φορές λαμβάνονται λάθος αποφάσεις υπό την πίεση του χρόνου (π.χ. ένας γάμος ή μια μετακόμιση για επαγγελματικούς λόγους) ακριβώς επειδή χάθηκε χρόνος άσκοπα, που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν καθόσασταν με ηρεμία να εξετάσετε τα κριτήρια με βάση τα οποία θα αποφασίσετε.

Οι παρακάτω 7 συμβουλές που διαβάσαμε στο News247.gr, πάντως, μπορούν πραγματικά να αποδειχθούν σωτήριες. Εξάλλου, το να βρείτε και αγοράσετε (το πρώτο σας) σπίτι πρέπει να είναι κάτι που θα το ευχαριστηθείτε και όχι να σας ταλαιπωρήσει μέχρι την τελική επιλογή.

1. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Όλοι ξέρουμε πάνω – κάτω πώς είναι το ιδανικό για εμάς σπίτι. Το σπίτι των ονείρων μας είναι το σύνολο όλων αυτών των εικόνων και ιδεών που έχουν περάσει από τα μάτια ή το μυαλό μας όλα αυτά τα χρόνια. Η πραγματικότητα βέβαια είναι συνήθως πολύ διαφορετική. Πολύ σπάνια θα βρείτε αυτό το ιδανικό σπίτι που φανταζόσασταν, γιατί απλά όλα αυτά που σκεφτόσασταν δε μπορούν να υπάρξουν σε ένα και μόνο σπίτι, για πρακτικούς ή τεχνικούς λόγους. Εκτός βέβαια αν έχετε πολύ μεγάλο budget οπότε (σχεδόν) όλα γίνονται. Σκοπός σας πρέπει να είναι να βρείτε το σπίτι που τσεκάρει όσο το δυνατόν περισσότερα κριτήρια από τη λίστα σας.

2. Καταλήξτε σε 3 σημαντικά κριτήρια

Σίγουρα το μέγεθος του σπιτιού είναι σημαντικό, όπως και η περιοχή αλλά και η κατάστασή του. Και το οικονομικό; Αναπόφευκτα, το κόστος αγοράς δε μπορεί να μην βρίσκεται ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων σας. Για να αποφασίσετε πιο εύκολα καταλήξτε στα 3 πιο σημαντικά κριτήρια για εσάς. Για παράδειγμα, budget, περιοχή και αριθμό δωματίων. Όταν θα έρθει η δύσκολη στιγμή της απόφασης, θυμηθείτε αυτά τα κριτήρια και πάρτε την απόφαση με βάση αυτά. Διαφορετικά, μπορεί να παρασυρθείτε από λεπτομέρειες (π.χ. διακόσμηση) που μπορεί να είναι ωραίες αλλά ίσως είναι περιττές.

3. Μετρήστε τα κουκιά

Το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε για την αγορά ενός σπιτιού είναι πάντα συγκεκριμένο. Είτε έχετε εισοδήματα που μπορούν να το δικαιολογήσουν είτε έχετε καταθέσεις που μπορούν να το υποστηρίξουν είτε έχετε βρει βιώσιμους τρόπους χρηματοδότησης. Για να μη βρεθείτε σε δυσάρεστη θέση, πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση για σπίτι, δείτε τα τωρινά εισοδήματά σας (και αποταμιεύσεις) και κάντα μια ρεαλιστική εκτίμηση των μελλοντικών σας εισοδημάτων και αποταμιεύσεων. Αν σας λείπουν χρήματα, αναζητήστε στεγαστικό δάνειο αλλά αυτό κάντε το πριν ξεκινήσετε την έρευνα, καθώς σε περίπτωση μη έγκρισης από τις τράπεζες, αυτό θα επηρεάσει σημαντικά τις επιλογές σας.

4. Δείξτε ευελιξία & δημιουργικότητα

Μπορεί να βρείτε ένα σπίτι το οποίο καλύπτει αρκετές από τις ανάγκες σας αλλά όχι όλες ή τις πιο βασικές καμιά φορά. Ωστόσο, εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε το σπίτι και με ένα έξτρα κόστος να κάνετε τις παρεμβάσεις που θα το φέρουν πιο πολύ στα μέτρα και τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε en suite μπάνιο στην κρεβατοκάμαρά σας και το σπίτι που βρήκατε να μην έχει. Κάτι τέτοιο μπορεί με ένα σχετικά λογικό κόστος να γίνει. Ή ένα μεγάλο δωμάτιο να το χωρίσετε σε δύο μικρότερα δωμάτια για τα παιδιά. Να είστε δημιουργικοί.

5. Φροντίστε πρώτα για τις δικές σας ανάγκες

Πολλές φορές θεωρούμε το σπίτι μας ως ένα λαμπερό αντικείμενο που θα θέλουμε να το δείχνουμε στους φίλους και συγγενείς μας με περηφάνια. Αυτό αρκετά συχνά όμως μας παρασέρνει σε επιλογές που είναι ωραίες (και ακριβές καμιά φορά) αλλά δυσκολεύουν την καθημερινότητά σας. Είναι ωραίο να νοιαστείτε για guest bedrooms για να φιλοξενείτε κόσμο, ή μια μεγάλη τραπεζαρία για τις γιορτές. Όμως, αυτά δεν πρέπει να γίνουν εις βάρος των βασικών σας αναγκών για χώρο, όπως άνετα υπνοδωμάτια, χώρο γραφείου (η τηλεργασία είναι μια πραγματικότητα) και λειτουργική κουζίνα.

6. Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας

Καμιά φορά αυτό αποδεικνύεται σωτήριο. Ιδίως αν ένα σπίτι καλύπτει τα κριτήριά σας αλλά νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί δε σας αρέσει η περιοχή ή η διάταξη του σπιτιού, για παράδειγμα. Αν και μερικές φορές δε μπορείτε να εκφράσετε ακριβώς τι ΔΕΝ σας αρέσει και σας “χαλάει” σε ένα σπίτι, είναι σημαντικό να το λάβετε υπόψιν καθώς αυτή η αίσθηση δυστυχώς δε θα φύγει αν το επιλέξετε. Θα είναι κάτι που ενδεχομένως θα σας συντροφεύει για πολύ καιρό και πιθανότατα θα σας κάνει να μην απολαύσετε την αγορά του σπιτιού και τη ζωή μέσα σε αυτό. Το ένστικτό μας έχει πάντα δίκιο και πρέπει να το ακολουθούμε.

7. Ζητήστε βοήθεια

Αν πελαγώσετε, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Ιδανικά, όχι από φίλο ή συγγενή, καθώς αυτοί έχουν τις δικές τους ανάγκες και απόψεις, που δεν ταυτίζονται αναγκαστικά με τις δικές σας. Μπορεί να σας “παρασύρουν” σε επιλογές που καλύπτουν πιο πολύ τα δικά τους γούστα. Ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού. Ένας επαγγελματίας μεσίτης ξέρει πώς θα να χειριστεί τη διαδικασία και θα σας βοηθήσει στην επιλογή με την τεχνοκρατική ματιά του αλλά και την εμπειρία του με άλλους πελάτες. Μπορεί να έχει κάποιο κόστος αλλά θα σας απαλλάξει από κακοτοπιές, όπως εγγενή προβλήματα που μπορεί να διακρίνει σε ένα σπίτι που θα τον φωνάξετε να εκτιμήσει και εσείς δε θα μπορούσατε να διακρίνετε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − nineteen =