αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕπτά σημάδια που δείχνουν ότι έχεις τη νοοτροπία ενός σπουδαίου leader

Επτά σημάδια που δείχνουν ότι έχεις τη νοοτροπία ενός σπουδαίου leader

Είναι δεδομένο ότι οι μεγάλοι leaders κάνουν κάτι διαφορετικά. Και αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τα skills πάνω στην δουλειά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι τα skills μπορεί να τα μάθει κάποιος στην διαδρομή. Άλλωστε, κανείς δεν είχε όλες τις απαντήσεις όταν ξεκίναγε. Ούτε καν οι άνθρωποι σαν τον Mark Zuckerberg- που σήμερα είναι δισεκατομμυριούχοι. Ο Zuckerberg μάλιστα το έχει παραδεχτεί: «Μερικές φορές οι άνθρωποι ρωτούν τι έχω μάθει στην διαδρομή. Ήμουν 19 όταν ξεκίνησα το Facebook και δεν ήξερα τίποτα για την κατασκευή μιας εταιρείας ή μιας παγκόσμιας υπηρεσίας διαδικτύου. Με τα χρόνια έχω κάνει σχεδόν κάθε λάθος που μπορείτε να φανταστείτε. Έχω κάνει δεκάδες τεχνικά λάθη και κακές συμφωνίες. Έδειξα εμπιστοσύνη στους λάθος ανθρώπους και έβαλα μερικούς ταλαντούχους ανθρώπους σε λάθος ρόλους» έχει πει ο ίδιος.

Συμπληρώνοντας: « «Ο λόγος που η κοινότητά μας υπάρχει σήμερα δεν είναι επειδή αποφύγαμε λάθη. Είναι επειδή πιστεύουμε ότι κάνουμε αρκετά πράγματα και συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να λύσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας – γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα αποτύχουμε ξανά και ξανά, αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σημειωθεί πρόοδος».

Αυτό που μπορεί να κάνει την διαφορά, είναι η νοοτροπία. Το αμερικανικό inc.com έφτιαξε ένα ενδιαφέρον άρθρο. Και παραθέτει τα 7 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις την νοοτροπία ενός σπουδαίου leader.

1# Ψάξε απαντήσεις μέσα στον Οργανισμό σου. Για αιώνες, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η ηγεσία είναι κάτι που μπορεί να γίνει από λίγους. Στην πραγματικότητα, οι σπουδαίες ιδέες μπορούν να προέλθουν από παντού. Αν είσαι leader σε μια εταιρία ή έναν Οργανισμό, ψάξε απαντήσεις «από μέσα» για τα προβλήματα που ίσως θα αντιμετωπίσεις. Δες πρώτα στην ομάδα σου, και όχι σε ανθρώπους έξω από αυτή.

2# Αντιστροφή πυραμίδας. Δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι που θα προσφέρουν σε εσένα. Πρέπει και εσύ να προσφέρεις σε αυτούς. Προσπάθησε να «αντιστρέψεις» την ιεραρχία όποτε χρειάζεται, και να προσφέρεις τις δικές σου υπηρεσίες σε αυτούς. Κάνε τους να νιώσουν ότι είσαι δίπλα τους.

3# Γίνε η αλλαγή που θες να δεις. Αν θες να δεις αλλαγές στην εταιρία σου ή στον κόσμο εκεί έξω, μην ξεκινάς προσπαθώντας να αλλάξεις τους άλλους. Οι σπουδαίοι ηγέτες ξέρουν ότι πρέπει να δίνουν πρώτα οι ίδιοι το καλό παράδειγμα. Αλλάζουν πρώτα τον εαυτό τους. Και έτσι μπορούν να εμπνεύσουν και τους άλλους.

4# Να είσαι ανθρωποκεντρικός. Οι εποχές όπου οι εταιρίες και τα logos ήταν στο επίκεντρο, έχουν περάσει. Πλέον οι μεγάλοι ηγέτες προσπαθούν να είναι ανθρωποκεντρικοί. Να βάζουν πρώτα τους εργαζομένους τους και να δημιουργούν ένα φιλικό εταιρικό κλίμα. Κάτι που φυσικά προμοτάρουν και προς τα έξω, και κάνουν χαρούμενους και τους πελάτες τους.

5# Άκου για να καταλάβεις τον άλλο, όχι για να του κάνεις κριτική. Σε ένα ιδανικό περιβάλλον, ο καθένας πρέπει να αισθάνεται ότι είναι ασφαλές να εκφράσει ειλικρινά τα συναισθήματά του και τις ιδέες του. Άκου τους άλλους για να τους καταλάβεις, και όχι για να τους κάνεις κριτική. Αυτό θα κάνει την ομάδα σου πολύ πιο δεμένη, και θα ανεβάσει τα επίπεδα δημιουργικότητας.

6# Περιόρισε την χρήση… εξουσίας. Είναι ένα λάθος που κάνουν πολλοί εργοδότες και διευθυντές. Προσπαθούν να έχουν λόγο… για τα πάντα. Ουσιαστικά κάνουν κατάχρηση της εξουσίας που τους δίνει ο ρόλος τους. Δίνουν εντολές και κατευθύνσεις ακόμα και όταν αυτές δεν χρειάζονται. Αν θες να είσαι ένας σπουδαίος ηγέτης, πρέπει πρώτα από όλα να συγκρατείς τον δικό σου εαυτό. Δεν χρειάζεται πάντα να χρησιμοποιείς την δύναμη σου.

7# Η μεγάλη αποστολή. Αν το παρατηρήσεις, οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες το έχουν αυτό. Δεν δίνουν μόνο καλούς μισθούς, δεν έχουν μόνο φανταχτερά γραφεία, αλλά έχουν και μια «μεγάλη αποστολή». Μια μεγάλη αλλαγή που θέλουν να φέρουν στον κόσμο. Κάτι που φυσικά περνούν και στους εργαζομένους τους. Έτσι εργάζονται όλοι ακόμα περισσότερο, για να στεφθεί με επιτυχία αυτή η μεγάλη αποστολή. Αν είσαι ο leader, φρόντισε να μιλήσεις για αυτό στην ομάδα σου. Ακόμα και από την Day 1. Αυτός ίσως είναι και ένας τρόπος, για να προσελκύσεις περισσότερα ταλέντα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × one =