αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕπτά επιστημονικά τρικ για να κερδίσεις ένα καυγά

Επτά επιστημονικά τρικ για να κερδίσεις ένα καυγά

Σε όλους μας αρέσει να έχουμε δίκιο. Αυτό σημαίνει ότι όταν η άποψή σας έρχεται αντιμέτωπη με αυτή κάποιου άλλου, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να του αλλάξετε γνώμη. Ακόμα κι αν είστε οπλισμένοι με πάθος, δεδομένα και θέληση να υποστηρίξετε τη θέση σας μέχρι τέλους. Αλλά πώς μπορείτε να κερδίσετε μια διαμάχη και να κάνετε κάποιον να αλλάξει την άποψη του, εάν σε όλους αρέσει να έχουν δίκιο;

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του, το αμερικανικό learning-mind.com παραθέτει 7 τρόπους για να κερδίσεις ένα καυγά, σύμφωνα με την επιστήμη. Η αλλαγή του τρόπου που σκέφτονται οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ εύκολη. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας αυτά τα επιστημονικά hacks, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσετε ακόμα και τις πιο εριστικές ψυχές.

Να έχετε σεβασμό

Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι η γνώμη κάποιου είναι γελοία, δεν πρόκειται να φέρεις κάποιον στον τρόπο σκέψης σου, αν πας κατευθείαν να κοροϊδέψεις τις πεποιθήσεις τους. Ακόμα κι αν δεν το νιώθετε, προσπαθήστε να δείξετε ότι σέβεστε τη γνώμη του άλλου. Φράσεις όπως «καταλαβαίνω αυτό που λες…» κάνουν τον άλλο να νιώθει ότι διαθέτει μια εγκυρότητα. Στη συνέχεια πιθανότατα να είναι πιο ανοιχτός και πρόθυμος να ακούσει πληροφορίες που αμφισβητούν τις πεποιθήσεις του.

Ζητήστε τους να εξηγήσουν τη θέση τους

Κατά ειρωνικό τρόπο, όταν κάποιος πρέπει να εξηγήσει τις πεποιθήσεις του, τείνει να γίνεται λιγότερο σίγουρος για αυτές. Ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Yale F.C. Ο Keil περιγράφει αυτό το φαινόμενο ως «την ψευδαίσθηση του επεξηγηματικού βάθους». Αυτό συμβαίνει γιατί προσπαθώντας να εξηγήσουν γιατί έχουν τις πεποιθήσεις τους, αντιμετωπίζουν τους περιορισμούς της δικής τους κατανόησης. Επομένως, ζητήστε από κάποιον να εξηγήσει τη θέση του, κάνοντας μη επιθετικές και διερευνητικές ερωτήσεις. Θα διαπιστώσετε ότι οι απόψεις τους είναι πιθανό να μαλακώσουν και να γίνουν πιο εύπλαστες.

Τα γεγονότα δεν είναι πανάκεια

Είναι δελεαστικό να αναζητήσετε ένα τρανταχτό γεγονός για να παρασύρετε τελικά τον φίλο σας στον τρόπο σκέψης σας. Ωστόσο, ψυχολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η νίκη σε μια διαμάχη είναι πολύ περισσότερο συναισθηματική παρά λογική. Πράγματι, οι άνθρωποι τείνουν να ξεκινούν με τα συμπεράσματά τους και στη συνέχεια να παραθέτουν τους λόγους που υποστηρίζουν την πεποίθησή τους. Το να αραδιάζεις όμως γεγονότα είναι πιθανό να ρίξει τους άλλους σε ένα fight-or-flight mode. Στη συνέχεια, είναι πιο πιθανό να είναι πιο κλειστοί σε διαφορετικές απόψεις.

Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί

Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να ακούν και να είναι δεκτικοί σε ιδέες που παρουσιάζονται με αυτοπεποίθηση, ακόμα κι αν είναι αδιάφοροι για τα δεδομένα.

Επιδιώξτε να φανείτε… επιστημονικοί

Στις σύγχρονες κοινωνίες, οι άνθρωποι ίσως εκτιμούν τις απόψεις των επιστημόνων πάνω από όλους τους άλλους. Επομένως, παρουσιάστε την άποψή σας με επιστημονικό τρόπο. Τότε οι άνθρωποι είναι πιθανό να πειστούν περισσότερο από τα επιχειρήματά σας. Έρευνες ή γραφήματα μπουρούν να φανούν πολύ χρήσιμα.

Social proof

Ο ψυχολόγος Robert Cialdini ορίζει το Social proof ως την αντιγραφή των πράξεων των άλλων προκειμένου να αντικατοπτρίζουμε τη ‘σωστή συμπεριφορά’. Αντιγράφουμε ιδιαίτερα τους ανθρώπους που συμπαθούμε. Αυτό μπορεί να είναι η αγορά ενός προϊόντος που προτείνει ένα μέλος της οικογένειας. Να κάνετε like σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή έχουν κάνει like όλοι οι φίλοι σας. ‘Η να παρακολουθήσετε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα επειδή το αγαπά ο/η σύντροφός σας.

Ξανά βάλε το πλαίσιο της συζήτησης

Άτομα π.χ. με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις τείνουν να ανταποκρίνονται πιο θετικά σε διαφορετικά επιχειρήματα αν αυτά χτίζονται με βάση τις δικές τους ηθικές πυξίδες. Έτσι, εάν γνωρίζετε την πολιτική θέση κάποιου, η ανάλογη παρουσίαση της θέσης σας είναι πιθανό να οδηγήσει σε πιο επιτυχημένα αποτελέσματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε συνήθειες που έχουν οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι (και δεν χρειάζονται ευφυΐα για να τις εφαρμόσεις)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + eighteen =