αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕποχή ακατάλληλη για «απλά καλούς» | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Εποχή ακατάλληλη για «απλά καλούς» | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Πριν λίγες ημέρες, δημοσιεύσαμε στο It’s Possible την ιντερνετική δήλωση του αυτοδημιούργητου εκατομμυριούχου και επιχειρηματία, Gary Vaynerchuk, για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Ο ίδιος ρωτήθηκε στο Instagram. Προς έκπληξη αρκετών, δεν απάντησε ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες στη χώρα μας ή ότι πρέπει να μεταναστεύουμε κάπου αλλού.

«There are still opportunities for the best players», είπε ο διάσημος businessman, ερωτώμενος για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Κάπου εκεί, ίσως κρύβεται και το «μυστικό» της όλης ιστορίας. Προσέξτε την λέξη που χρησιμοποίησε. Δεν έβαλε το επίθετο «good». Μίλησε για «best». Αναφερόμενος στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.

Ναι, αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα που ζούμε αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν ευκαιρίες. Αλλά μόνο για τους καλύτερους. Τους «best» σε κάθε πεδίο. Οι υπόλοιποι, πιθανότατα δεν θα φτάσουν ποτέ στον στόχο του. Ακόμα κι αν δεν είναι κακοί στη δουλειά τους. Μπορεί αν είναι «απλά καλοί». Αυτό όμως δεν αρκεί πλέον.

Θα πω το απλό παράδειγμα με τη δημοσιογραφία, που τυχαίνει να το γνωρίζω πιο λεπτομερειακά λόγω επαγγέλματος. Αν ένας «απλά καλός» νέος δημοσιογράφος έβγαινε από μια σχολή το 2005, ποια θα ήταν η πιο πιθανή συνέχεια του; Λογικά θα προσλαμβάνονταν σε κάποια εφημερίδα (έκαναν μαζικές προσλήψεις τότε) και θα έπαιρνε πρώτο μισθό περίπου στα 1.000 ευρώ (τόσο συνηθίζονταν τότε). Τι θα συμβεί σε έναν «απλά καλό» νέο δημοσιογράφο που θα βγει από μια σχολή το 2017; Μπορεί να βρει μια θέση χωρίς προοπτικές σε κάποιο site, με 585 ευρώ μεικτά το μήνα. Το ακόμα πιο πιθανό: Να μη βρει ούτε αυτό. Και να παραμείνει άνεργος ή να κάνει άλλο επάγγελμα.

Σήμερα, αν βγουν από μια δημοσιογραφική σχολή π.χ. 200 άτομα, θα βρουν καλή δουλειά πάνω στο επάγγελμα τα 5. Ίσως να λέω και πολλά. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για άλλες δουλειές. Πόσοι, για παράδειγμα, δικηγόροι που βγαίνουν από ένα πανεπιστήμιο με το πτυχίο στο χέρι, βρίσκουν δουλειά; Ελάχιστοι, αν το δούμε αριθμητικά.

Στην εποχή μας, πρέπει να είναι αναγκαστικά μέσα στους «best», για να πετύχεις κάτι σημαντικό επαγγελματικά. Τι περιλαμβάνει άραγε αυτή η λέξη; Να έχεις ταλέντο, την μεγαλύτερη επιμονή, τις καλύτερες ιδέες.

Το ίδιο ισχύει και στις startups. Όλοι μπορεί να μιλάμε για το success story του Taxibeat, όμως την ίδια στιγμή εκατοντάδες άλλες ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις, project και πλατφόρμες, καταλήγουν… στα αζήτητα. Και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τερματίζουν την λειτουργία τους.

Δεν αρκεί να φτιάξεις απλά μια startup. Πρέπει να φτιάξεις το «Taxibeat». Δεν αρκεί να φτιάξεις απλά ένα fashion blog για να έχεις σημαντικά έσοδα και να γίνεις πετυχημένος. Πρέπει να φτιάξεις το καλύτερο fashion blog στην Ελλάδα. ‘Η έστω ένα από τα καλύτερα. Δεν αρκεί αν φτιάξεις ένα site για σινεμά. Πρέπει αν φτιάξεις ένα από τα καλύτερα site για σινεμά. Δεν αρκεί να είσαι ένας «απλά καλός» τηλεοπτικός παρουσιαστής. Πρέπει αν είσαι αυτοί που δημιούργησαν το «World Party», οι οποίοι σάρωσαν, και εκτόξευσαν την καριέρα τους. Είναι ένα καλό παράδειγμα οι συγκεκριμένοι τύποι, επειδή πριν από αυτό δεν είχαν καμία τηλεοπτική παρουσία.

Ευκαιρίες υπάρχουν. Αλλά μόνο για τους «best» σε κάθε πεδίο, που θα τα δώσουν όλα για να φτάσουν εκεί που θέλουν. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + 1 =