αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕπιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Προσοχή στους επενδυτικούς… «προφήτες» που δίνουν συμβουλές στα social media

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Προσοχή στους επενδυτικούς… «προφήτες» που δίνουν συμβουλές στα social media

Ανακοίνωση έβγαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τους επενδυτικούς… «προφήτες» που δίνουν συμβουλές στα social media. «Επισημαίνεται, ότι κατά την δημοσίευση επενδυτικών συστάσεων μέσω κοινωνικών δικτύων πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις όπως προβλέπονται από το νόμο και οι οποίες εξαρτώνται από την ιδιότητα του προσώπου που τις παράγει. Οι εν λόγω υποχρεώσεις αφορούν στην αντικειμενική παρουσίαση συστάσεων, στη δημοσίευση συμφερόντων ή συγκρούσεων συμφερόντων» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εφιστά την προσοχή των επενδυτών και των χρηστών των κοινωνικών δικτύων σχετικά με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία για την κατάχρηση της αγοράς σε σχέση με τις επενδυτικές συστάσεις που λαμβάνουν χώρα στα κοινωνικά δίκτυα.

Βάσει του νομικού πλαισίου για την κατάχρηση της αγοράς οποιασδήποτε μορφής ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε λοιπούς διαύλους επικοινωνίας η οποία περιλαμβάνει κάθε πληροφορία που συνιστά ή προτείνει μία επενδυτική στρατηγική, ρητά ή έμμεσα, όσον αφορά ένα ή περισσότερα χρηματοπιστωτικά μέσα ή τους εκδότες, συμπεριλαμβανομένης κάθε γνώμης όσον αφορά την παρούσα ή μελλοντική αξία ή τιμή των μέσων αυτών, μπορεί να συνιστά επενδυτική σύσταση.

Επισημαίνεται, ότι κατά την δημοσίευση επενδυτικών συστάσεων μέσω κοινωνικών δικτύων πρέπει να τηρούνται οι υποχρεώσεις όπως προβλέπονται από το νόμο και οι οποίες εξαρτώνται από την ιδιότητα του προσώπου που τις παράγει. Οι εν λόγω υποχρεώσεις αφορούν στην αντικειμενική παρουσίαση συστάσεων, στη δημοσίευση συμφερόντων ή συγκρούσεων συμφερόντων.

Η διάδοση επενδυτικών συστάσεων στα κοινωνικά δίκτυα ενέχει κινδύνους κατάχρησης της ακεραιότητας της αγοράς η οποία περιλαμβάνει τις παράνομες πρακτικές χειραγώγησης, κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας καθώς και ανακοίνωσης προνομιακής πληροφορίας. Οι παραπάνω πρακτικές συνιστούν αδίκημα και επισύρουν σοβαρές ποινικές κυρώσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 1 =