αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπιστρέφει και η Γερμανία: Ανοίγουν αύριο τα πρώτα καταστήματα

Επιστρέφει και η Γερμανία: Ανοίγουν αύριο τα πρώτα καταστήματα

To πρώτο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα επιχειρεί αύριο η Γερμανία, με την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ να επιτρέπει το άνοιγμα των μικρότερων καταστημάτων, αίροντας το μέτρο προσωρινής αναστολής λειτουργίας εξαιτίας του κορωνοϊού. Το προσωρινό «λουκέτο» είχε στοιχίσει στις γερμανικές επιχειρήσεις λιανικής σχεδόν 30 δισ. ευρώ σε χαμένες πωλήσεις, ωθώντας πολλά καταστήματα στα πρόθυμα της χρεοκοπίας.

Όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική, η Γερμανία είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που λαμβάνει προσεκτικά βήματα χαλάρωσης των περιορισμών, την ώρα που η πανδημία κρατάει κλειστά εργοστάσια, εστιαστόρια και καταστήματα από τη Μαδρίτη μέχρι την Πράγα και το Λονδίνο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έχει δεχθεί εύσημα για τον τρόπο που χειρίσθηκε την κρίση παρότι το lockdown βυθίζει τη γερμανική οικονομία στη βαθύτερη ύφεση από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Αφότου επέβαλε μέτρα περιορισμού των κοινωνικών συναθροίσεων στις 22 Μαρτίου, η κυβέρνηση του Βερολίνου στήριξε επιχειρήσεις και εργαζομένους με έκτακτες ενισχύσει άνω του ενός τρισ. ευρώ, ώστε να αποφύγει μαζικές χρεοκοπίες και απολύσεις.

Οι εξελίξεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα παρακολουθούνται στενά, αποτελώντας «οδηγό» και για τις υπόλοιπες χώρες, όπως Ιταλία και Ισπανία, για το επόμενο βήμα μετά το lockdown.

Kαταστήματα λιανικής με εμβαδό κάτω των 800 τετραγωνικών μέτρων θα ανοίξουν από αύριο, όπως και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, καταστήματα ποδηλάτων και βιβλιοπωλεία. Μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήρια και μεγαλύτερα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Παράλληλα, η κυβέρνηση συστήνει «επιτακτικά» σε όλούς να φορούν μάσκες.

Οι εκτεταμένοι έλεγχοι και η σχετική πρόοδος στην προστασία των ευπαθών ομάδων οδήγησε σε χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας στη Γερμανία από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα ξεπέρασε το πρώτο κύμα σε καλή κατάσταση, χάρη στη συμμόρφωση των πολιτών στους αυστηρούς κανονισμούς, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Γιένς Σπαν.

Αυτό δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίς για τη Γερμανία, την ώρα που οι κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη πασχίζουν να περιορίσουν τις οικονομικές συνέπειες από το lockdown, αποφεύγοντας παράλληλα ένα δεύτερο κύμα έξαρσης κρουσμάτων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve + 6 =