αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕπιστήμονες λένε ότι ίσως ανακάλυψαν την πέμπτη θεμελιώδη δύναμη της Φύσης

Επιστήμονες λένε ότι ίσως ανακάλυψαν την πέμπτη θεμελιώδη δύναμη της Φύσης

Εδώ και πολλές δεκαετίες οι Φυσικοί έχουν βασίσει τις κοσμοθεωρίες τους στην ύπαρξη των τεσσάρων θεμελιωδών δυνάμεων της Φύσης (Ηλεκτρομαγνητική, Βαρύτητα, Ασθενής και Ισχυρή Πυρηνική Δύναμη), αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν εστιάσει πολλές έρευνες τους για τη συλλογή αποδείξεων πως υπάρχει και μια πέμπτη θεμελιώδης δύναμη που θα μπορούσε να εξηγήσει την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης στο Σύμπαν.

Η πρώτη απόπειρα απόδειξης για την ύπαρξη της πέμπτης δύναμης καταγράφηκε το 2016 με τη δημοσίευσε μιας έρευνας επάνω στα “σκοτεινά φωτόνια”, τα οποία θεωρούν πως αποτελούν τους φορείς της σκοτεινής ύλης. Οι ερευνητές προσπαθούν να “δουν” αυτά τα σκοτεινά φωτόνια χρησιμοποιώντας επιταχυντή σωματιδίων που εκτοξεύει σωματίδια μέσα σε κενό και στη συνέχεια παρατηρούν τις αντιδράσεις τους. Χρησιμοποιώντας το ασταθές ισότοπο βηρύλλιο-8 παρατήρησαν μη αναμενόμενες εκπομπές φωτός που αντιβαίνουν την Αρχή Διατήρησης της Ενέργειας.

Όπως ανέφερε η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, αυτά τα άγνωστα σωματίδια δεν ήταν σκοτεινά φωτόνια, αλλά μάλλον μποζόνια. Το μποζόνιο είναι ένα σωματίδιο που στην Κβαντομηχανική λογίζεται ως η “κόλλα” που κρατά τη μάζα ενωμένη και παρατηρείται στις 4 θεμελιώδεις δυνάμεις της Φύσης. Γι’ αυτό υποθέτουν ότι εάν αποδειχτεί πως τα άγνωστα σωματίδια που παρατήρησαν είναι όντως μποζόνια, τότε θα πρέπει να υπάρχει και μια πέμπτη θεμελιώδης δύναμη.

Σε μια νέα επιστημονική δημοσίευση από ομάδα Ούγγρων ερευνητών έχει καταγραφεί παρόμοια παρατήρηση και μάλιστα αυτοί έχουν ονομάσει το άγνωστο σωματίδιο ως X17. Στη δική τους περίπτωση χρησιμοποίησαν διαφορετικό ισότοπο (ήλιο) και σε αντιπαραβολή με την προηγούμενη έρευνα αναφέρουν τα εξής:

Παρατηρήσαμε μια ανωμαλία παρόμοια με αυτήν του ισοτόπου 8Be (βηρύλλιο-8) και φαίνεται ότι είναι σύμφωνη με την ιδέα για τη διάσπαση του μποζονίου X17. Αναμένουμε περισσότερα παρόμοια αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια από διαφορετικές ερευνητικές ομάδες για να καταλήξουμε κάπου

Πίσω στο 2016, ο κ. Jonathan Feng, καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, είχε δηλώσει τα εξής:

Εάν είναι αλήθεια, τότε πρόκειται για επανάσταση. Για πολλές δεκαετίες έχουμε συμβιβαστεί με τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις της Φύσης, τη βαρύτητα, τον ηλεκτρομαγνητισμό, την ασθενή και την ισχυρή πυρηνική δύναμη. Εάν επιβεβαιωθεί με περαιτέρω πειραματικές διαδικασίες, η ανακάλυψη μιας πιθανής πέμπτης δύναμης θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το Σύμπαν, και θα φέρει τεράστιες μεταβολές στις θεωρίες για την ενοποίηση των δυνάμεων και τη σκοτεινή ύλη.

Πηγή: Techgear.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × four =