αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕπιστήμονες βρήκα το υλικό που θα επιτρέπει στις μπαταρίες ιόντων λιθίου να διατηρούν πλήρη χωρητικότητα για 5 χρόνια

Επιστήμονες βρήκα το υλικό που θα επιτρέπει στις μπαταρίες ιόντων λιθίου να διατηρούν πλήρη χωρητικότητα για 5 χρόνια

Ένας από τους σημαντικότερους περιοριστικούς παράγοντες των επαναφορτιζόμενων μπαταριών σήμερα είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να ελαττωθεί η χωρητικότητά τους. Μετά από μόλις ένα χρόνο επαναφόρτισης μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου, δεν μπορεί πλέον να πλησιάσει την πλήρη χωρητικότητά της. Ωστόσο, ένα νέο υλικό υπόσχεται να αλλάξει την κατάσταση αυτή και να επιτρέπει φόρτιση πλήρης χωρητικότητας για πέντε ή περισσότερα χρόνια.

Όπως αναφέρει το EurekaAlert, μια ομάδα επιστημόνων που εργάζεται στο Ιαπωνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας (JAIST) εξέταζε συγκεκριμένα τα αρνητικά τερματικά στις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Χρησιμοποιούν ανόδους από γραφίτη, αλλά απαιτούν επίσης ένα συνδετικό υλικό. Αλλιώς ο γραφίτης απλά θα κατέρρεε μέσα στην μπαταρία.

Σήμερα, το πολυφθοριούχο βινυλιδένιο (PVDF) χρησιμοποιείται ως συνδετικό υλικό, αλλά η απόδοσή του δεν είναι μεγάλη. Μετά από μόλις 500 κύκλους φόρτισης, συνήθως μόνο το 65% της χωρητικότητας επιτυγχάνεται σε μια μπαταρία που χρησιμοποιεί PVDF. Αυτό το βιώσαμε όλοι μας, όταν η μπαταρία του smartphone μας δεν διαρκεί πλέον μια ολόκληρη μέρα όπως έκανε όταν το τηλέφωνό μας ήταν καινούργιο, αλλά τέτοιες εμπειρίες θα μπορούσαν σύντομα να ανήκουν στο παρελθόν.

Η ομάδα του JAIST ανακάλυψε ένα νέο, και δυσπρόφερτο, συνδετικό υλικό που ονομάζεται δι-ίμινο-ακεναφθενοκινόνη-παραφαινυλένιο (ΒΡ) κοπολυμερές. Τα καλά νέα είναι ότι το BP επιτρέπει σε μια μπαταρία να διατηρεί χωρητικότητα 95% για περισσότερους από 1.700 κύκλους φόρτισης. Με άλλα λόγια, επιτρέπει σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου να επαναφορτίζεται πλήρως καθημερινά για σχεδόν πέντε χρόνια και πιθανώς ακόμη περισσότερο. Αυτό σύμφωνα με τον καθηγητή Noriyoshi Matsumi, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Σύμφωνα με τον Matsumi, «Η πραγματοποίηση ανθεκτικών μπαταριών θα βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο αξιόπιστων προϊόντων για μακροχρόνια χρήση. Αυτό θα ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράσουν πιο ακριβά πράγματα που έχουν βάση τις μπαταρίες, όπως ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για πολλά χρόνια.» Είναι σίγουρα σπουδαία νέα για τα smartphone, τα tablet και τους φορητούς υπολογιστές μας, αλλά ακόμα καλύτερα νέα για τα ηλεκτρικά οχήματα, όπου η διάρκεια ζωής των μπαταριών στις οποίες βασίζονται είναι πολύ σημαντική, όπως και το εύρος που προσφέρουν.

Πηγή: PC Magazine

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − nine =