αρχικηVIRALΕπιστήμονες έχουν βρει τον τρόπο για να απαντήσουν οριστικά στο αν υπάρχει (ή υπήρχε στο παρελθόν) το τέρας του Λοχ Νες

Επιστήμονες έχουν βρει τον τρόπο για να απαντήσουν οριστικά στο αν υπάρχει (ή υπήρχε στο παρελθόν) το τέρας του Λοχ Νες

Το μυστήριο του τέρατος του Λοχ Νες είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου- ωστόσο, ίσως η οριστική επίλυσή του (τουλάχιστον, από επιστημονικής πλευράς) να είναι λίγους μήνες μακριά, καθώς διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Νιλ Γκέμελ του Πανεπιστημίου του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας ετοιμάζεται να εξερευνήσει τα νερά της λίμνης τον Ιούνιο.

Η ομάδα θα χρησιμοποιήσει δείγματα περιβαλλοντικού DNA (eDNA- environmental DNA) από τα νερά για να εντοπίσει μικροσκοπικά ίχνη DNA που έχουν προέλθει από τη ζωή στη λίμνη. Στη συνέχεια θα καταρτίσει μια λεπτομερή λίστα όλων των ειδών που ζουν στο Λοχ Νες και θα κάνει συγκρίσεις μεταξύ αυτής και άλλων λιμνών για να διαπιστωθεί κατά πόσον το Λοχ Νες διαφέρει από άλλες λίμνες- αν όντως διαφέρει.

Εάν υπάρχουν ίχνη αλληλουχιών DNA παρόμοιων με αυτά που θα προέρχονταν από ένα μεγάλο, εξαφανισμένο υδρόβιο ερπετό – η αποκαλούμενη «Ιουράσια υπόθεση»- ο καθηγητής Γκέμελ λέει πως θα εκπλαγεί, αλλά ο ίδιος δηλώνει ανοιχτόμυαλος ως προς το τι θα μπορούσε να βρεθεί.

«Μεγάλα ψάρια…έχουν προταθεί ως πιθανές εξηγήσεις για τον μύθο, και μπορούμε να δοκιμάσουμε αυτή την ιδέα και άλλες» σημειώνει σχετικά.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου, το όλο πρόγραμμα είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα «κυνήγι τεράτων».

«Ενώ η προοπτική της αναζήτησης ιχνών του τέρατος του Λοχ Νες είναι το “αγκίστρι” σε αυτό το project, υπάρχει μια ασυνήθιστη ποσότητα νέας γνώσης που θα αποκτήσουμε από τη δουλειά αυτή σχετικά με τους οργανισμούς που ζουν στο Λοχ Νες- τη μεγαλύτερη συγκέντρωση γλυκού νερού στο Ηνωμένο Βασίλειο» τονίζει ο Γκέμελ, ο οποίος προβλέπει ότι η ομάδα θα καταγράψει νέα είδη ζωής, ειδικά βακτήρια, και θα παρέχει σημαντικά δεδομένα ως προς την έκταση πολλών νεοφερμένων ειδών που έχουν θεαθεί στη λίμνη- κατανοώντας καλύτερα τα «ιθαγενή» είδη που ζουν εκεί.

Πηγή: Huffington Post Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen + fourteen =