αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπιπλέον χρονικό περιθώριο για «φθηνές» μεταβιβάσεις ακινήτων

Επιπλέον χρονικό περιθώριο για «φθηνές» μεταβιβάσεις ακινήτων

Διάταξη νόμου με την οποία θα δίνεται περιθώριο μεταβιβάσεων ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες έως τις 15 Ιανουαρίου 2022 προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών.

Η δεύτερη ευκαιρία αφορά όλους όσοι θα έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση μεταβίβασης ακινήτων στην εφορία τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, ενώ παράλληλα ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής προετοιμάζεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να ανοίξει τις πύλες του Myproperty και για ηλεκτρονικές γονικές παροχές και δωρεές, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

Σε μεταγενέστερο χρόνο, η ψηφιακή πύλη ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων θα καλύψει και τις περιπτώσεις κληρονομιών αλλά και δωρεών χρηματικών ποσών, κάνοντας πλέον πλήρως ηλεκτρονική τη διαδικασία φορολογίας κεφαλαίου.

Σε συμβολαιογραφικά γραφεία, κτηματολόγιο και εφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί το αδιαχώρητο από φορολογούμενους οι οποίοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας έως τις 31 Δεκεμβρίου για φθηνές μεταβιβάσεις. Η αγορά ανέβασε ταχύτητα στις μεταβιβάσεις με την ανακοίνωση των νέων αυξημένων αντικειμενικών αξιών και την προοπτική ενεργοποίησής τους από την 1η Ιανουαρίου και πάτησε εκ νέου γκάζι μετά την απόφαση της κυβέρνησης για αφορολόγητο δωρεών και γονικών παροχών μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού ύψους 800.000 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου. Ακόμα και εάν το υψηλό αφορολόγητο καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία μεταβιβάσεων εν ζωή από γονείς σε παιδιά και εγγόνια, οι νέες αντικειμενικές αξίες από την 1η Ιανουαρίου συμπαρασύρουν ανοδικά μια σειρά από αμοιβές και τέλη, όπως για παράδειγμα συμβολαιογραφικά και δικηγορικά έξοδα, τα οποία οι φορολογούμενοι επίσης προσπαθούν να αποφύγουν.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις:

  • Η γονική παροχή ή η δωρεά προς τα πρόσωπα που υπάγονται στην Α’ κατηγορία της παρ. 1 του άρθρου 29 του Κώδικα οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, καθώς και η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τα ως άνω πρόσωπα, η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολόγητου ποσού οκτακοσίων χιλιάδων (800.000) ευρώ. Οι δωρεές και γονικές παροχές της παραγράφου αυτής δεν συνυπολογίζονται στην αιτία θανάτου κτήση περιουσίας μεταξύ των αυτών προσώπων.
  • Η αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής κτήση χρηματικών ποσών, πλην των προβλεπομένων στην παρ. 1 (όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την τροποποίησή της με τον παρόντα νόμο), υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α’ κατηγορία, με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β’ κατηγορία και με συντελεστή σαράντα τοις εκατό (40%), προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ’ κατηγορία». Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται για δωρεές και γονικές παροχές, οι οποίες συστήνονται από την 1η Οκτωβρίου 2021. Για την εφαρμογή του τρίτου και του τέταρτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 44 του ν. 2961/2001 (Α’266), όπως τροποποιείται με την παρ. 1 του παρόντος, δωρεές και γονικές παροχές που έχουν διενεργηθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή, δεν συνυπολογίζονται σύμφωνα με το άρθρο 36, περί συνυπολογισμού προγενέστερων δωρεών και γονικών παροχών.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 + 1 =