αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕπενδύονται επιπλέον 800 εκατ. ευρώ σε καινοτόμες επιχειρήσεις, μέσω του πακέτου Γιούνκερ

Επενδύονται επιπλέον 800 εκατ. ευρώ σε καινοτόμες επιχειρήσεις, μέσω του πακέτου Γιούνκερ

Τη διάθεση άλλων 800 εκατ. ευρώ σε καινοτόμες επιχειρήσεις 11 χωρών, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, ανακοίνωσε χθες το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, επενδυτικός πυλώνας του λεγόμενου πακέτου Γιούνκερ.

Η χρηματοδότηση που γίνεται σε συνεργασία με την τράπεζα ProCredit αφορά τέσσερα κράτη-μέλη (Ελλάδα, Γερμανία, Βουλγαρία, Ρουμανία) και άλλες επτά συνδεδεμένες με την Ε.Ε. χώρες της Νοτιοανατολικής και Ανατολικής Ευρώπης (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Μολδαβία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Ουκρανία), ενώ στοχεύει σε εταιρείες που χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και παράγουν νέα προϊόντα. Μέχρι σήμερα οι συμφωνίες με την ProCredit έχουν ήδη υποστηρίξει περίπου 2.000 καινοτόμες μμε, κυρίως στους κλάδους Βιομηχανίας, Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου.

Οι συμφωνίες αυτές υπογράφηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας InnovFin της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υποστηρίχθηκε από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε. «Ορίζοντας 2020». Η πρωτοβουλία InnovFin επιτρέπει στις συμμετέχουσες τράπεζες να χορηγούν δάνεια σε καινοτόμες εταιρείες με τη στήριξη μιας εγγύησης που παρέχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

952.000 ΜμΕ

Όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις, Γίρκι Κατάινεν, τα 800 εκατ. ευρώ έρχονται να προστεθούν στα 820 εκατ. ευρώ που είχαν εγκριθεί για μμε στις παραπάνω χώρες πριν από δύο χρόνια, με αποτέλεσμα τα συνολικά δάνεια να φτάνουν το 1,62 δισ. ευρώ.

Τα σχέδια και οι συμφωνίες που έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ αναμένεται να κινητοποιήσουν συνολικές επενδύσεις περίπου 410 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί χρηματοδότησης 952.000 μμε στα 28 κράτη-μέλη.

Ο μηχανισμός εγγύησης για τις μμε του InnovFin παρέχει εγγυήσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση δανείων για καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης (λιγότεροι από 500 εργαζόμενοι). Τη διευκόλυνση διαχειρίζεται η ΕΤΕπ και διατίθεται μέσω χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών -τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων- στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και στις συνδεδεμένες τρίτες χώρες.

Ελληνική πρωτιά

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για τη δραστηριότητα του πακέτου Γιούνκερ η Ελλάδα είναι σε αναλογία με το μέγεθός της πρώτη σε χρηματοδοτήσεις μεταξύ των κρατών-μελών.

Επί του παρόντος, οι πέντε πρώτες χώρες με σειρά κατάταξης των επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ τους είναι η Ελλάδα, η Εσθονία, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Λετονία.

Οι συνολικές χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα είχαν ανέλθει τον Ιούνιο σε 2,716 δισ. ευρώ, ενώ το παραπάνω ποσό αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 11,531 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν σε σχέση με την Ελλάδα, στον τομέα των υποδομών και της καινοτομίας έχουν εγκριθεί: 19 σχέδια με χρηματοδότηση 2,3 δισ. ευρώ, που θα κινητοποιήσουν επενδύσεις ύψους 7,3 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τις μμε έχουν εγκριθεί για τη χώρα μας 14 συμφωνίες με ενδιάμεσες τράπεζες συνολικής χρηματοδότησης 434 εκατ. ευρώ, που θα κινητοποιήσουν επενδύσεις 4,2 δισ. ευρώ με περίπου 25.820 μμε να επωφελούνται από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Πηγή: Economy365.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + two =