αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Επίλυση προβλημάτων»: Πως να προσθέσεις το Νο1 περιζήτητο skill στο βιογραφικό σου

«Επίλυση προβλημάτων»: Πως να προσθέσεις το Νο1 περιζήτητο skill στο βιογραφικό σου

Σίγουρα έχεις ακούσει αυτή την μίνι φράση: «Επίλυση προβλημάτων». Ναι, είναι ίσως το Νο1 skill που κοιτάνε οι μεγάλες εταιρίες στην εποχή μας, όταν θέλουν να προσλάβουν κάποιον σε μια θέση ευθύνης.

Τα πτυχία ή τεχνικές γνώσεις δεν αρκούν. Οι εταιρίες κοιτούν το πως μπορείς να τους δώσεις αξία άμεσα, και η «επίλυση προβλημάτων» είναι το skill που μπορεί να σε κάνει να μοιάζεις περιζήτητος στα μάτια των εργοδοτών και των HR Managers.

Αλλά πως ακριβώς μπορείς να προσθέσεις αυτό τον φαινομενικά αόριστο όρο στο βιογραφικό σου; Παρακάτω θα δεις 3 κινήσεις για να το κάνεις με σωστό τρόπο.

1.Παλιότερα project

Αν έχεις ασχοληθεί με κάποιο απαιτητικό project στο παρελθόν, τότε είναι απαραίτητο να το προσθέσεις. Κάτω από το όνομα του project θα πρέπει οπωσδήποτε να περιγράψεις συνοπτικά την θεματολογία του, το ρόλο σου στα πλαίσια της ομάδας, καθώς και τι πρόβλημα «έλυσε» το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Μάλιστα αν υπάρχει η δυνατότητα μετρήσιμων αποτελεσμάτων, τότε αυτό θα έδειχνε με μεγαλύτερη σαφήνεια την ικανότητά σου να λύνεις προβλήματα. Αν για παράδειγμα έχεις ασχοληθεί εθελοντικά σε κάποιο οργανισμό ή μία ομάδα και κατάφερες να φέρεις νέα μέλη, τότε μπορείς να προσθέσεις τον αριθμό των μελών ως ένα επίτευγμα.

2.Σωστά keywords

Μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό «σκανάρουν» τα βιογραφικά μέσω ενός συστήματος που ονομάζεται ATS (Applcant Tracking System). Αυτό το σύστημα χρησιμοποιείται σε πρώτη φάση προκειμένου να γίνει ένα πρώτο ξεκαθάρισμα των βιογραφικών που όντως θα μπορούσαν να ταιριάξουν με τα ζητούμενα προσόντα.

Αν λοιπόν το βιογραφικό δεν έχει κάποιες λέξεις (keywords) που αναφέρονται στην αγγελία, τότε αυτομάτως το βιογραφικό ακυρώνεται. Φυσικά, ακόμη και αν η εταιρεία δεν χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο σύστημα, πάλι είναι απαραίτητο να αναφερθούν αυτά τα προσόντα δεδομένου ότι η εταιρεία τα θεωρεί απαραίτητα.

Η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων είναι συνήθως ένα από τα επιθυμητά προσόντα και όχι από τα απαραίτητα, που όμως μπορεί σε δεύτερο πλάνο να σε ξεχωρίσει. Έτσι, μπορείς εμμέσως να αναφέρεις σε κάποια προηγούμενη θέση σου ότι έλυσες ένα συγκεκριμένο πρόβλημα φέρνοντας ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Οι λέξεις επίλυση και πρόβλημα είναι οι σημαντικές λέξεις κλειδιά.

3.Προκλήσεις

Αν στην προηγούμενη δουλειά σου αντιμετώπισες ορισμένες προκλήσεις είναι σημαντικό να αναφερθείς σε αυτές είτε συνοπτικά στο βιογραφικό σου, είτε αναλυτικότερα σε μία συνοδευτική επιστολή.

Οι προκλήσεις που μπορεί να αντιμετώπισες μπορεί να ήταν ο περιορισμένος χρόνος για να αποδώσεις ή δύσκολοι πελάτες, όπως συνηθίζεται. Όπως και να έχεις είναι σημαντικό να καταγράψεις όλες τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετώπισες και ξεπέρασες και να προσθέσεις μερικές στο σημείο που θα εξηγείς τι ακριβώς έκανες στην προηγούμενη δουλειά σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen + thirteen =