αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπέστρεψες στο πατρικό σπίτι σου; Τότε ανήκεις και εσύ στην Γενιά Μπούμερανγκ

Επέστρεψες στο πατρικό σπίτι σου; Τότε ανήκεις και εσύ στην Γενιά Μπούμερανγκ

Έφυγες από το σπίτι στα 18 και επέστρεψες στα 25; Τότε, ανήκεις στη γενιά μπούμερανγκ. Οι νέοι που ανήκουν στην γενιά μπούμερανγκ αποκαλούνται έτσι, γιατί αφού έφυγαν από το πατρικό τους σπίτι για σπουδές ή δουλειά, κατακτώντας για λίγο την ανεξαρτησία τους, τώρα αναγκάζονται να επιστρέψουν.

Η γενιά μπούμερανγκ, όπως αποκαλείται, αποτελεί, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 24% των νέων μεταξύ 18 και 34 ετών, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια το οποίο παρατηρείται περισσότερο στη μεσοαστική τάξη. Όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στο πατρικό τους αναζητώντας στήριξη από τους γονείς τους. Η οικονομική κρίση τους έπληξε, η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί δεν τους επιτρέπουν να ορθοποδήσουν καθώς το κόστος ζωής είναι αρκετά υψηλό, με αποτέλεσμα να μην έχουν άλλη λύση.

Το φαινόμενο σε νούμερα

Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που αντιμετωπίζει το σχετικό πρόβλημα. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, περίπου 1,23 εκατ. νέοι ηλικίας 25 -34 ετών από 17 ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκουν καταφύγιο στην πατρική εστία. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό όσων μένουν στο πατρικό τους σπίτι και είναι μεταξύ 18 έως 34 ετών αγγίζει το 63,5%,

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών της Βρετανίας, περίπου το ένα τέταρτο των νεαρών ενηλίκων στη Βρετανία ζουν με τους γονείς τους. Εάν αυτό συνεχιστεί, άλλοι 500.000 νέοι αναμένεται να επιστρέψουν στο πατρικό τους την επόμενη δεκαετία, ενώ 100.000 δεν προβλέπεται να φύγουν ποτέ.

Στις ΗΠΑ, 5,9 εκατομμύρια νέοι μεταξύ 25 και 34 ετών ζουν σήμερα με τους γονείς τους  – 26% περισσότεροι από ό,τι το 2007, όταν η ύφεση έπληξε τις Η.Π.Α.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση. Πιο συγκεκριμένα το 51,6%, όσον αφορά το ποσοστό των νέων μεταξύ 25 και 34 χρονών μένουν στο πατρικό τους. Στη πρώτη θέση βρίσκεται η Σλοβακία με 56,6%, στην δεύτερη η Βουλγαρία με 52,8%, ενώ στην τελευταία θέση η Δανία με μόλις 1,8%.

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + 19 =