αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπένδυση 50 εκατ. ευρώ «ζωντανεύει» τον Πύργο του Πειραιά μετά από 46 χρόνια

Επένδυση 50 εκατ. ευρώ «ζωντανεύει» τον Πύργο του Πειραιά μετά από 46 χρόνια

Αίσιο τέλος, έπειτα από δεκαετίες διαδοχικών προσπαθειών, εκτιμάται ότι θα έχει η αξιοποίηση του κτιρίου του Πύργου του Πειραιά, το γνωστό Εμποροναυτιλιακό Κέντρο Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, τις επόμενες ημέρες η σχετική επιτροπή της δημοτικής αρχής Πειραιά αναμένεται να ολοκληρώσει και τυπικά τη διαγωνιστική διαδικασία, βάσει της οποίας πιθανότερος ανάδοχος φαίνεται να είναι το σχήμα της εταιρείας Dimand Real Estate – EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), που έχει υποβάλει κοινή πρόταση με την Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ). Πάντως, παρότι στελέχη των εταιρειών εμφανίζονται αισιόδοξα για την υπέρ τους έκβαση του διαγωνισμού, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και επίσημα, επομένως ίσως να υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον προκριθεί η παραπάνω κοινοπραξία, στόχος θα είναι η ανακατασκευή του ακινήτου των 32.000 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού του Πειραιά και παραμένει χωρίς χρήση από το 1973. Το επενδυτικό σχέδιο των 50 εκατ. ευρώ προβλέπει την ανάπτυξη ενός κτιρίου μεικτής χρήσης, το οποίο θα περιλαμβάνει εμπόριο (πιθανώς στους ισόγειους χώρους), χώρους γραφείων και ξενοδοχείο, καλύπτοντας σειρά αναγκών στο λιμάνι.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, το ετήσιο αντάλλαγμα δεν θα πρέπει, επί ποινή αποκλεισμού, να είναι μικρότερο από 900.000 ευρώ, πλέον του τυχόν αναλογούντος ΦΠΑ κατ’ έτος. Το αντάλλαγμα θα παραμείνει σταθερό κατά την πρώτη τριετία από την υπογραφή της σύμβασης, μετά δε από αυτό το χρονικό διάστημα θα αναπροσαρμόζεται κατά τη δηλωθείσα από τον υποψήφιο αναπροσαρμογή, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 2% ετησίως. Το ύψος της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης για τα 99 χρόνια της παραχώρησης ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στο ποσό των 89,1 εκατ. ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ και θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τα έσοδα της παραχώρησης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 17 =